BOLU (AA) - Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini itinayla korumayı başaran Göynük'ün kendine has el dokuması "tokalı örtme", Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi.

Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, gazetecilere yaptığı açıklamada, belediye tarafından Türk Patent Entitüsüne Coğrafi İşaretlerin Korunması kapsamında yapılan başvurunun kabul edildiğini, "tokalı örtme"nin Göynük'e ait olduğunun tescillenerek Resmi Gazete'de yayımlandığını belirtti.

Göynük ile özdeşleşen tokalı örtmenin markalaştığını ifade eden Kazan, "Göynük’e ait bu el sanatımızın tescillenmesi için uzun zamandır çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Bu sonuç bizi gururlandırdı." diye konuştu.

Göynük Belediyesi olarak kültürel değerlere sahip çıktıklarını vurgulayan Kazan, özellikle el sanatları başta olmak üzere kültürel zenginliklerin devamı için gerekli bilimsel çalışmalara da destek olduklarını ifade etti.

Bir çeşit başörtüsü olan tokalı örtmenin çok uzun yıllardan beri Göynük'te üretildiğini ve geleneksel hale geldiğini kaydeden Kemal Kazan, şunları söyledi:

"Tokalı örtme, Göynük ile özdeşleşmiş dokuma üründür. Tokalı örtmelerde yer alan baş üstü ve kısa kenar desenleri yöre kültürüne ve geleneklerine bağlı olarak uzun zaman içinde oluşturulmuş. Örtmelerin yapım tekniği ve kullanılan desenler nesilden nesile aktarılan ustalıkla günümüze ulaşmıştır. Bu sebepten ötürü üretimin her aşaması Göynük'te yapılmalıdır. Göynüklülerin el emeği göz nuru olarak dokudukları Tokalı Örtme'nin markalaşması denetiminin Göynük'te olması bu açıdan önemlidir. Tokalı örtme, Göynük el sanatlarından sadece biri. Göynük bebeği, iğne oyaları, peşkir, ahşap eşyaları da Göynük'ün zengin geleneksel el sanatları arasındadır."

Kazan, markalaşan tokalı örtmenin belirlenen standartlarda üretimi için, mahreç işaretinin kullanım biçimini, ürün üzerinde belirtilmesini ayrıntılı olarak denetlemek üzere Göynük Halk Eğitim Merkezi, Göynük Kaymakamlığı ve Göynük Esnaf Sanatkarlar Odasından birer üye olmak üzere üç kişilik denetleme kurulunun oluşturulacağını, denetlemenin yılda en az iki defa yapılacağını, elde edilen sonuçların rapor haline getirileceğini sözlerine ekledi.