BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Bolu'da bir lokanta tarafından başlatılan "askıda yemek kartı" uygulaması kapsamında, hayırsever müşterilerin katkısıyla, ihtiyaç sahipleri günlük olarak karınlarını doyurabiliyor.

Aktaş Mahallesi'nde faaliyet gösteren lokantadaki uygulama kapsamında, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek isteyen müşteriler, 10 lira karşılığında verilen "askıda yemek kartı"nı, buradaki askılığa bırakıyor.

İhtiyaç sahipleri de lokanta çalışanlarına sormadan aldıkları kartı, yemek yedikten sonra hesap ödemek yerine kasaya teslim ediyor.

Lokantanın işletmecisi Halit Erkan Adıyaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamayla ihtiyaç sahiplerine yardım etmek istediğini söyledi.

Uygulamayı anlatan Adıyaman, "Lokantada yemek yiyen biri, ihtiyaç sahibine yardım itmek istediğinde 10 lira veriyor ve askıya bir yemek kartı asılıyor. Kartı alan karnı aç kişi, kimseye sormadan yemeğini yiyebiliyor. Çıkarken de kartı kasaya bırakarak, hiçbir ödeme yapmadan lokantadan ayrılabiliyor." diye konuştu.

Müşterilerinin uygulamayı ilginç bulduğunu ve destek verdiğini belirten Adıyaman, şunları kaydetti:

"Bunun değişik versiyonunu yapanlar var ama yemek konusunda ilk biz yapıyoruz. 'Askıda yemek' uygulamasıyla, 10 lira karşılığında ihtiyaç sahibi olanların karınlarını doyurmuş oluyoruz. İnsanlar yemek istemeye geldiğinde 'Karnım aç, Allah rızası için yemek verir misiniz?' diyorlardı. Şimdi demiyorlar. Kimin hayır yaptığı görülmüyor. Yardımı yapan el saklı kalıyor. Önemli olan hayrın gizli olmasıdır."

Adıyaman, bunun başka işletmeciler tarafından uygulanmasıyla ihtiyaç sahiplerinin aç kalmayacağını dile getirdi.

- Müşteri ve esnaftan uygulamaya destek

Müşterilerden Ahmet Alemdaroğlu, lokantaya gelen ihtiyaç sahiplerinin istediğini yiyebildiği uygulamanın çok güzel olduğunu söyledi.

Ercan Karanfil de "Memlekette çok gariban var. Yoldan geçen vatandaşlar da geldiği zaman karnını doyurabiliyor. Bu açıdan çok güzel bir uygulama. Diğer işletmeler de bunu sürdürebilir." dedi.

Mahallede berberlik yapan Kutay Koldemiroğlu ise komşusunun başlattığı çalışmaya destek verdiklerini belirtti.

Koldemiroğlu, "Askıda yemek, çok doğru bir uygulama. Cebinde parası olmayanlara yardım amaçlı yapılan bir şey. İmkanı olan her işletme bunu uygulayabilir. İşletmenin bir masrafı yok. Vatandaşlar bahşiş gibi cebinden para veriyor." ifadelerini kullandı.