İzmir’in Torbalı ilçesindeki Metropolis Antik Kenti, İngiltere’de yayımlanan Current World Archaeology dergisine kapak oldu. Altı sayfalık tanıtımda kentin arkeolojik değerleri paylaşıldı.
Dünyanın sayılı arkeoloji dergilerinden biri olan Current World Archaeology, Torbalı’da bulunan Metropolis Antik Kentini kapağına taşıdı. Merkezi İngiltere’de bulunan dergi arkeoloji konusundaki en eski akademik yayınlardan biri olarak biliniyor. Arkeoloji fakülteleri ve arkeolojiye meraklı kimseler tarafından her sayısı merakla beklenen Current World Archaeology’nin Metropolis’i kapağına taşıması, antik kentin dünya çapında tanıtılması açısından önem taşıyor. Metropolis’e 6 sayfa ayıran dergide Kazı Başkanı Serdar Aybek ile yapılan bir söyleşi bulunuyor.

“DÜNYA METROPOLİSİN ÖNEMİNİ KAVRADI”
Metropolis’in bu kadar önemli bir arkeolojik yayında kapak konusu olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, “Antik kentimiz gösterdiğimiz çaba sonucu birkaç ay önce ören yeri statüsüne kavuştu. Bu Torbalı’daki Metropolis’in turizme açılması, dolayısıyla dünyaya tanıtılması için çok önemli bir adımdır. Bu hamlenin ardından Metropolis’in dünya çapındaki bir arkeoloji dergisine kapak olması bizi son derece memnun etti. Öyle inanıyorum ki, ilerleyen yıllar içerisinde Metropolis bütün dünyanın görmek isteyeceği bir antik kent olacak” dedi.

“İZMİR BİLE METROPOLİS’İ BİLMİYOR”
İzmir’e sadece 50 kilometre mesafede bulunan Metropolis Antik Kentinin Ege’de yeterince bilinmediğini belirten Görmez, ”Bu amaçla bir dizi tanıtım çalışması yapılıyor. Belediye olarak Metropolis kazı ekibinin talebi üzerine önce bir tanıtım broşürü bastırdık. Daha sonra ilçenin kültürel, tarihsel dokusunu, sahip olduğu sosyal, kültürel değerleri anlatan bir rehber yayınladık. Fuarlara katılıyoruz. Ayrıca yerel televizyonlarımız, gazetelerimiz, sosyal medya için görsel tanıtımlar hazırlıyoruz. Metropolis Kültür ve Sanat Festivali için de, hazırlıklar yapılıyor” şeklinde konuştu.
(İHA)