TRABZON (AA) - Uluslararası Tokyo Film Festivali başta olmak üzere birçok festivalde ödül alan "Kalandar Soğuğu", Türkiye'de 16 Eylül'de gösterime girecek.

Filmin yönetmeni Mustafa Kara, yapımcısı Nermin Aytekin ve oyuncusu Haydar Şişman Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenledi.

Kara, "Kalandar Soğuğu"nun Karadeniz'in dağ köyünde yaşayan bir ailenin, hayata tutunma hikayesini anlattığını söyledi.

Kendisinin de Karadenizli olduğunu dile getiren Kara, "Bölge insanının, bölgenin hikayesini, atmosferini anlatabilecek bir öykü için titizlikle çalıştık. Bundan hem öykünün dramatik kurgusu gereği hem de bir taraftan çok da sinemamızda yer alamayan Karadeniz'in doğasını da işin içine sirayet ettirebilmek adına filmi dört mevsimde çekmek için bir hevesin ve hayalin peşine düştük." dedi.

Kara, planladıkları şeyin zor olduğunu belirterek, filmi 2012'den itibaren 2014'e kadar her mevsim Trabzon'a gelerek tamamladıklarını ifade etti.

Öykünün, Trabzon ile Maçka'nın birkaç dağ köyü, yayla, mera, şehir merkezi ve Artvin arasında geçtiğini anlatan Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşçi sineması, popüler sinema, komedi sineması ya da sanat sineması alanında bir ayrım yapacak olursak bizim filmimiz, sadece insanı eğlendirmenin ötesinde insanın kadim hikayesini anlatan bir öykünün peşinde. Filmimiz dünyanın en önemli seçkin festivallerinden Tokyo Film Festivali'nde en iyi yönetmen ve en iyi film ödülünü aldı. Dünya prömiyerine böyle başladı. Bu festivallere başvurmak seçilmek oldukça zor. Daha sonra Fransa, Premier Plans D'Angers'de jüri özel ödülü, daha sonrasında Antalya Film Festivali'nde başrol oyuncumuz en iyi erkek oyuncusu, kadın oyuncumuz en iyi kadın oyuncu, görüntü yönetmenlerinin aldığı bir ödül ve arkasından en iyi müzik ödülü aldık. Sonrasında da İstanbul Film Festivali'nde en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi kurgu ödülü aldık. Devamında Hollanda'da Rode Tulp Film Festivali'nden en iyi yönetmen ödülünü aldık ve filmimizin festival süreci devam ediyor."

Kara, filmin 16 Eylül'de gösterime gireceğine işaret ederek, Kalandar Soğuğu'nun dünyada sanat sektöründe çok konuşulan bir film olduğunu kaydetti.

- "Film festival ve sanat dünyasında çok önemli bir yer buldu"

Yapımcı Aytekin de filmin hazırlığına 2010'da başladıklarını belirterek, "Daha sonra projeyi geliştirdik. İstanbul Film Festivali'nin Köprüde Buluşmalar Proje Geliştirme atölyesi ile başladık. Sonrasında Kültür Bakanlığı senaryo yazım ve yapım desteği yine onu takip eden Macaristan'dan bir ortak yapımcıyla Macaristan Türkiye ortak yapım olarak Avrupa sinema fonundan destek aldık ve TRT ortak yapımı olarak filmin çekimlerine başladık. Film 4 mevsimde çekileceği için filmin çekimleri de uzun sürdü." dedi.

Filmin güzel olduğuna vurgu yapan Aytekin, o nedenle festival ve sanat dünyasında çok önemli yer bulduğunu dile getirdi.

Oyuncu Şişman ise dışarıda Trabzon'da nitelikli bir film yapılmadığına yönelik bir algı olduğunu ifade ederek, Kalandar Soğuğu ile bu algının kırıldığını kaydetti.