TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz'in en önemli turizm mekanlarından olan tarihi Kızlar Manastırı'nın restorasyonunda sona yaklaşıldığı bildirildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon'un tarih, uygarlık ve kültür kenti olduğuna dikkati çekerek, şehirdeki tarihi mekanları restore ederek tekrar turizmin hizmetine sunmak için çalıştıklarını belirtti.

Bu çerçevede kentin Boztepe Mahallesi'nde, şehre hakim mevkide yer alan tarihi Kızlar Manastırı'nın restore edilmesine başlandığını anımsatan Gümrükçüoğlu, "Kızlar Manastırı'nın restorasyon projesini belediyemiz kaynaklarıyla daha önce yaptırmıştık. Manastırın restorasyonunun yaptırılması için bu tarihi mekanı 5 yıl süre ile Kültür ve Turizm Bakanlığına devrettik. Israrlı takiplerimiz neticesinde Kültür ve Turizm Bakanlığımızca yapının restorasyon ihalesi yapıldı ve yüklenici firma çalışmalarını hızla sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

Gümrükçüoğlu, Kızlar Manastırı'nın yöredeki turizm açısından önemli olduğuna işaret ederek, "Restorasyonunun tamamlanması ile turizme kazandırılacak olan Kızlar Manastırı, Trabzon ile yörenin kültür, sanat ve turizm hayatına önemli canlılık katacak. Manastır, bir tarih ve kültür kenti olan Trabzon turizmde de yükselen değer olmaya devam edecek" açıklamasını yaptı.

Çalışmalarda sona yaklaşılan Kızlar Manastırı'nın restorasyonunun kentteki esnafı da sevindirdiğini belirten Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

"Manastır restore edilince yerli ve yabancı turistlerin önemli uğrak yerlerinden biri olacak. Manastırdaki restorasyon çalışmaları en çok mahalle sakinlerini ve esnafı sevindiriyor. Kızlar Manastırı, restorasyonu tamamlanınca ülke ve Doğu Karadeniz turizmine çok önemli katkılar sağlayacak. Manastırın yeni hali Trabzon'a gelecek turistler için çekim merkezi olacak. Aslına uygun restore edilen manastırdaki restorasyon ile yapıdaki tarihi Kaya Kilisesi ve örneğine nadir rastlanan freskler gün yüzüne çıkarılacak. Restorasyonun maliyeti ise 1 milyon 570 bin TL."

2014 yılının mart ayında başlayan restorasyon çalışmalarının 450 günde tamamlanmasının hedeflendiği belirtildi.

14. yüzyılda Boztepe'nin yamacında 3. Aleksios tarafından yaptırılan manastır, yapılan ilavelerle 19. yüzyılda son şeklini almıştı.