ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Çorum'un İskilip ilçesinde bulunan, Osmanlı Devleti döneminde inşa edilen askerlerin toplanma, eğitim ve sevk merkezi olarak kullanılan yaklaşık 150 yıllık Redif Kışlası, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) desteğiyle restore edilerek eğitim ve kültür merkezi olarak kullanılacak.

Çorum'un ahşap evleri, kaya mezarları, asırlık çeşmeleri ve tarihi yapılarıyla ünlü İskilip ilçesinde 20. yüzyılın başlarında Osmanlı Devleti tarafından savaş dönemlerinde askerlerin toplanma, eğitim ve sevk merkezi olarak kullanılan Redif Kışlası'nın uzun yıllardır sürdürülen restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi.

Yıllardır atıl durumda bırakılan kışlanın restore edilerek eğitim ve kültür merkezine dönüştürülmesi için İskilip Kaymakamlığınca hazırlanan proje, OKA tarafından kabul edildi.

Kaymakam Şuayip Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin en önemli tarihi varlıklarından biri olan kışlanın 2 yıldır harcanan emek sonunda turizme kazandırılacak olmasının heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kaymakamlığın proje ofisi tarafından röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlatılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna onaylatılan Redif Kışlası Uygulama Projesi için OKA'nın "Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı" çağrısına başvuruda bulunduklarını belirten Gürsoy, projenin destek almaya hak kazandığını bildirdi.

- Proje bedeli 1 milyon 800 bin lira

Proje ekibinin 2 yıldır verdiği emeğin karşılığını bulduğunu, İskilip için de güzel bir rüyanın gerçekleşmesine kapı açıldığını anlatan Gürsoy, "Yaklaşık 40 yıldır restore edilerek kurtarılmayı ve kullanılmayı bekleyen ilçemizin en önemli tarihi varlıklarından, 20'nci yüzyıl Osmanlı dönemi mimarisine sahip Redif Kışlası nihayet kültür merkezi olarak kullanılma aşamasına geldi. Bunun mutluluğunu, sevincini yaşıyoruz. İnşallah tez zamanda restorasyonu tamamlanmış kültür merkezimizin açılışını da yapmak nasip olur." dedi.

Gürsoy, 1 milyon 800 bin lira bütçesi bulunan proje sayesinde İskilip'in hem kaybolmak üzere olan bir değerini koruyacağına hem de ilçenin ihtiyaç duyduğu kültür merkezine kavuşacağına dikkati çekti.

Redif Kışlası'nı kültür merkezine dönüştürme fikrini veren, projenin kabul edilmesi aşamasında da katkısı bulunan herkesin gururlarında paydaş olduğunu vurgulayarak, bu güzel yatırımın memlekete hayırlı olması temennisinde bulundu.

- Redif Kışlası

Osmanlı İmparatorluğu'nda 2. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocağı kaldırıldıktan sonra dönemin "Meclis-i Şura"sı tarafından redif askeri kışlaları kurulmasına karar verildi.

Ülke genelinde yeniden yapılanmaya giden askeri teşkilat, bu kapsamda belirli yerlere askerin toplanma ve sevkini sağlamak amacıyla kışla binaları oluşturdu. Askerin toplanma merkezi olarak oluşturulan kışlalardan biri de 20'nci yüzyılın başlarında Çorum'un İskilip ilçesinde inşa edildi.

Meydan Mahallesi'nde yer alan, 720 metrekarelik alan üzerine taştan 3 kat olarak inşa edilen Redif Kışlası, Balkan Savaşları, 1. Dünya Savaşı ile Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarında faal olarak kullanıldı. Kışlanın 1945 yılına kadar kullanılmaya devam ettiği biliniyor.