RİZE (AA) - MUHİTTİN SANDIKÇI - Rize'yi Erzurum'a bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı geçidinin yaklaşık 4 aydır kar nedeniyle kapalı olan 22 kilometrelik bölümünde, ulaşamın sağlanması için çalışma başlatıldı.

Yoğun kar yağışının ardından 1 Aralık 2015'te kar kalınlığı 2 metreye ulaşan ve çığ riski nedeniyle tamamen ulaşıma kapatılan Ovit Dağı geçidinde Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler hafta başından itibaren çalışma başlattı.

Karayolları ekipleri, Ovit Tüneli'nden başlayarak ulaşıma kapanan 22 kilometrelik bölümün 4 ay aradan sonra açılması için kar temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ekipler, çığ nedeniyle kar kalınlığının bazı bölümlerinde 10 metreyi bulduğu Ovit geçidinde çalışmalar güçlükle ilerliyor.

Yetkililer, çığın biriktirdiği karın yanı sıra gelecek hafta yeni bir kar yağışının beklendiğini ifade ederek, geçidin ulaşıma açılmasının nisan ayının ikinci haftasını bulabileceğini kaydetti.

-"Sahilde açan çiçeklere aldanmayın"

Çalışmalara katılan iş makinesi operatörü Zafer Beyaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ovit Dağı'nın Türkiye'de kışın geçit vermeyen iki noktadan biri olduğunu belirtti.

Ovit Dağı geçidinin kışın 5-6 ay tamamen trafiğe kapalı kaldığını anlatan Beyaz, "Mart aylarında yolu açmaya başlıyoruz. Vatandaşımız bir an önce yolun açılmasını istiyor. Sahilde ağaçlar çiçek açtı mı insanlar kısa kol giymeye başladı mı Ovit Dağı'nda da aynı hava var sanıyor. Hava var ancak şartlar değişik. Vatandaşların can güvenliğini düşünerek çalışmaları yürütüyoruz. Bir çok çığ bölgesi henüz kaymamış. Bu nedenle yolu temizlesek dahi ulaşıma açılması çok zor" dedi.

Beyaz, yetkililerin resmi açıklaması olmadan sürücülerin bu yola girmemelerini istedi.

-Ovit Tüneli sürücüleri rahatlatacak

Rize'yi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine bağlayacak Ovit Tüneli kazı çalışması ise kış şartlarına rağmen aralıksız devam etti.

Ovit Tüneli, 14 bin 300 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise üçüncü en uzun tüneli olma özelliğini taşıyor. Tünel inşaatında 600 kişilik ekip yerin yaklaşık 900 metre altında çalışıyor.