Muğla Gençlik Merkezi ve Hayalhane 2 Tiyatro Grubu öğrencileri, Özgecan Aslan ve kadına uygulanan şiddeti dikkat çekmek amacıyla sahneledikleri “Kaktüs” isimli tiyatro oyununu izleyicilerden büyük alkış aldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi salonunda sahnelenen oyunu yaklaşık 700 kişi izledi. Kaktüs oyununu AK Parti Muğla İl Başkanı İhsan Küreci, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serkan Öçalmaz, Muğla Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Mehmet Top da izledi.

Senaryosunu ve yönetmenliğini Mehmet Topbaş’ın yaptığı "Kaktüs" oyununda öğrenciler sahne aldı. İşitme engelliler için işaret diliyle de anlatılan oyunda töre cinayeti, kadına yönelik şiddet, tecavüz ve çocuk gelinler dikkat çekildi. Psikolojik ve fiziksel şiddet gören kadınların hayatlarının nasıl karardığı anlatılan oyunda 12 yaşında evlendirilen bir kız, öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Arslan’ın temsili tabutunun kadınlar tarafından sahneye getirilmesi ve anne ile babanın feryatları salonda duygusal anlara neden oldu. Oyun sonunda sahneye siyah tişört giyerek ve parmaklarına siyah ip bağlayarak çıkan oyuncular, kadına şiddeti protesto etti.

Oyunun yönetmeni ve Hayalhane 2 tiyatro grubunun kurucusu Mehmet Topbaş, tiyatro oyunu ile kadınlara yönelik şiddet, taciz ve cinsel istismara ve çocuk gelinlere dikkat çekmek istediklerini söyledi. Topbaş, “Geçen yıl 11 Şubat’ta Özgecan Arslan’ın vefatından sonra bu güne kadar kadınlarımız için sustuğumuz için fazlası ile utandık. Özgecan ve kadınlarımız için bir şeyler yapmak istedik. Özgecan ve tüm kadınlar adına ‘Kaktüs’ isimli bir oyun yazdık ve geçen yıl bu oyunu sahnelemiştik. Bu yıl da Özgecan Arslan’ın vefatının birinci yılında oyunumuzu tekrar seyircimiz ile buluşturduk. Oyunumuzun içinde dört farklı olay var. Töre cinayetleri, kadına şiddet, tecavüz ve çocuk gelinler olmak üzere dört farklı konuyu işledik. Oyunumuz içinde çok önemli bir detay daha ardı. Oyunumuz seyircimize işaret dili ile aktarıldı. Bunun sebebi ise şiddete, tacize, tecavüze maruz kalan kadınlarımızın ne yazık ki yüzde 60’ını ne yazık ki işitme engelli kadınlarımız oluşturuyor. Bugüne kadar hiç kimse onların sesi olmadı. Biz de burada onların sesi olalım istedik” dedi.

Topbaş, oyun ile ilgili Muğla’nın diğer ilçelerinden ve diğer illerden talep gelmesi halinde oyunu oralarda da sergileyebileceklerini belirtti. Oyunun sonunda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serkan Öçalmaz ve AK Parti İl Başkanı İhsan Küreci oyunun senaryosunu yazan ve yöneten Mehmet Topbaş’a çiçek verdi.

(İHA)