Türkiye’nin Oscar adayı ’Kalandar Soğuğu’ filminin senaristi Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Öğretim Görevlisi Bilal Sert, "Büyük bir emek ve gayret var. Zorlukla ortaya çıktı ama bizi utandırmadı. Umarım Türkiye açısından bu başarısı Oscar’la devam eder" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sinema alanındaki meslek örgütlerinin temsilcilerinden oluşan 17 kişilik seçici kurulun Amerika’da yapılacak 89. Akademi Ödülleri’nde (Oscar) En İyi Yabancı Film Dalı’nda Türkiye’nin adayını Mustafa Kara’nın üstlendiği ’Kalandar Soğuğu’ olarak belirledi. İnsan-doğa ilişkisini ele alarak kişisel mücadeleyi konu edinen filmin Mustafa Kara ile birlikte senaristliğini yapan CÜ Öğretim Görevlisi Bilal Sert, "Kalandar Soğuğu 2010 yılında yolculuğuna başladı. Elimizde bir senaryo vardı. O senaryoyu uluslararası fonlara gönderdik. Oralarda büyük karşılık buldu. Filmi ortalama 5 yıllık bir sürede tamamlandı. Premieri Tokyo’da yapıldı. Orada en iyi film ve en iyi yönetmen ödülünü aldı. Uluslararası festivallerde 14 ödülümüz var. Bu Oscar’la birlikte en son noktaya ulaşmış bulunmaktayız. İnşallah oradan da büyük bir ödül bekliyoruz" diye konuştu.

"YAŞANMIŞ BİR HİKAYE"
Yaşanmış bir hikayeden yola çıkarak senaryoya başladıklarını anlatan Sert, "Film yaşanmış bir olaydan bir kesit yönetmenin hikayesi dolayısıyla çok samimi, çok içten, gerçekçi bir hikaye. Bu aynı zamanda sinemanın teknik ve estetik imkanlarıyla buluşunca ortaya gerçekten sinema tarihinde kendine yer bulabilecek bir film ortaya çıktı. Büyük bir emek ve gayret var. Zorlukla ortaya çıktı ama bizi utandırmadı. Umarım Türkiye açısından bu başarısı Oscar’la devam eder" ifadelerini kullandı.
Filmin Anadolu’da bir çok yerde vizyona girmediğini belirten Sert, Sivas izleyicisinin 30 Eylül’de filmle buluşacağı müjdesini verdi.
(İHA)