Konya’nın Ereğli ilçesinde yaklaşık iki hafta önce kazı çalışması sırasında ortaya çıkan Roma dönemine ait olduğu belirlenen tarihi mezarda arkeolog eşliğinde yapılan kazılarda insan kemikleri, gözyaşı şişesi, sikke, toka ve ölüler ile birlikte gömülen ayna bulundu.
Ereğli ilçesine bağlı Orhaniye Mahallesi’nde yaklaşık iki hafta önce kazı çalışması sırasında bulunan ve Roma Dönemi’ne ait olduğu saptanan tarihi mezarda, arkeolog eşliğinde çalışmalar başladı. Yapılan çalışmalarda aynı yerden insan kemikleri, gözyaşı şişesi, sikke, toka ve ölüler ile birlikte gömülen ayna bulundu. Konu hakkında açıklama yapan Ereğli Müze Müdür Vekili Mahmut Altuncan, "Yapılan kazı sonucunda mezarın mahiyeti anlaşılmış ve mezara ölü hediyesi olarak bırakılmış eserler müzemize kazandırılmıştır” dedi. Altuncan, “Söz konusu alanda Roma dönemine ait Hipoje Mezar dediğimiz yeraltı mezarı ortaya çıkarılmıştır. Bu mezar kayanın oyularak bir giriş ve dikdörtgene yakın mezar odasından oluşmaktadır. Bu odanın içine iki kişinin gömüldüğü tespit edilmiştir ve bu gömülenlerden birinin kadın olduğuna yönelik bulgulara ulaşılmıştır” diye konuştu.
Gömülme esnasında bazı mezar hediyelerinin de bırakıldığını ifade eden Altuncan, "Gözyaşı şişesi, bir ayna, kemikten bir saç iğnesi, bronzdan bir saç tokası bir de Roma dönemine ait bir bronz sikke ele geçirilmiştir. Bulunan bu eserler müzemize ulaştırıldı, ancak çok eski olduğu için Antalya Konservasyon merkezine göndereceğiz yani burada onarılıp tekrar müzeye gönderilecektir” ifadelerini kullandı.
(İHA)