11’inci Bilecik Tiyatro Festivali’nde konuşan tiyatro oyuncusu Behzat Uygur, ’’Tiyatro dizi sektörünün arkasında kalmaz. Neden kalmaz? Diziler bitiyor ama tiyatro devam ediyor. Televizyon da bitmek üzere ama tiyatro devam ediyor. Her zaman tiyatro var’’ dedi.
Bilecik, bul yıl 11’inci kez Tiyatro Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, özellikle çocukların tiyatro ve sanatı sevmeleri için 10 yıldır düzenlenen festivale büyük özen gösteriyor. Bu yıl ilk defa Bilecik’in yanı sıra çevre il ve ilçelerden Suriyeli mülteci çocuklar da festivalde ağırlanıyor ve tiyatro ile tanışmaları sağlanıyor. Festivale sürekli katılan ve destek veren Süheyl ve Behzat Uygur kardeşler, bu yıl rahmetli Nejat Uygur’un anıları ve kendi anılarından oluşan söyleşi gerçekleştirecek. Söyleşi soru cevap şeklinde olacak.
Bu sene 15 Kasım’da başlayan ve 30 Kasım’a kadar sürecek olan 11’inci Bilecik Tiyatro Festivali için bir araya gelen Süheyl ve Behzat Uygur kardeşler ile Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, festival hakkında açıklamalar yaptı. Tiyatronun dizi ve televizyon sektörü ile rekabetini değerlendiren Behzat Uygur, ’’Tiyatro dizi sektörünün arkasında kalmaz. Neden kalmaz? Diziler bitiyor ama tiyatro devam ediyor. Televizyon da bitmek üzere ama tiyatro devam ediyor. Her zaman tiyatro var. Biraz daha bu işi öne çıkartacak yöntemler bulunmalı ve örnek olunmalıdır. Sporcularımızı, popüler insanları ve siyasilerimizi tiyatro oyunlarında görmeliyiz. Futbolcularımızı takım olarak tiyatro oyunlarında görmeliyiz. Gençlere bizim mesaj vermemiz lazım. İnsanların mesajlar vermesi gerekiyor. Belediye başkanımız mesaj veriyor. ’Tiyatro festivali getiriyorum’ diyor. Suriyeli çocukları bu tiyatro festivaline getirme projesi var. Tiyatroyu anlatan ve ön plana çıkartan çok güzel bir örnek’’ ifadelerini kullandı.

"NEJAT BABAMIZIN İSTEĞİNİ BAŞKASININ HAYATA GEÇİRMESİYLE FESTİVAL DAHA DA ANLAM KAZANDI"
Festivale sürekli katılan ve destek veren Uygur, ’’Bu festivalin önemini biliyoruz ve farkındayız. Üçlü buluşma, devlet, tiyatro ve seyirciler bir araya geldiği zaman nelerin olabileceğini Bilecik gösteriyor. Nejat babamızın isteğini başkanın hayata geçirmesiyle festival daha da anlama kazandı. Bu festivali diğer az sayıda olan tiyatro festivallerinden değişik kılan, başkanın bunu gönül ve sevgiyle yapmasıdır. İkincisi ise bu festivale seyirciler ücret ile geliyorlar. Seyircilere ücretsiz bir festival değil. Biletlerin satışa sunulduğu andan itibaren büyük kuyruklar oluşuyor’’ dedi.

’’BU SENE ULUSLARARASI OLMASI FESTİVALE BAŞKA BİR BOYUT KAZANDIRDI"
Bu sene uluslararası olmasının festivale başka bir boyut kazandırdığını söyleyen Uygur, ’’Önümüzdeki yıllarda birçok tiyatro oyunu geleceğini biliyoruz. Azerbaycan ve Kosova’dan gelen tiyatrolar var. O yüzden örnek bir davranış olarak görüyoruz. Bazı yerel yönetimin başında olan başkanlar maalesef festival yapmak değil, tiyatroya bile gitmiyorlar. Güzel sanatlar ve tiyatro örnek gösterilecekse bu festival gibi çalışılmalı, böyle etkinlikler yapılmalı ve gerçekten yüreğinde hissederek yapılmadır. Biz de sonuna kadar destekliyoruz. Seve seve, istek ve arzu ile gidiyoruz. Tiyatronun merkezi İstanbul. İstanbul’daki tiyatrolar bu festivale gelmek için arzu duyuyorlar’’ ifadelerini kullandı.

18 KASIM’DA ÖZEL SÖYLEŞİ
Bu yıl festivale farklı olarak katılacaklarını belirten Behzat ve Süheyl Uygur kardeşler, ’’18 Kasım Nejat babamızın ölüm yıl dönümü. Geçtiğimiz yıl Marco Paşa ile Bilecik’te bulunduk. Bu sene söyleşiler ile Bileciklilerle buluşacağız. Nejat babamızın arzusu öyleydi. ’Beni hep gülerek gülümseterek seyirciye anlatın’ derdi. Bayağı eğlenceli, Nejat babamızdan anekdotların olduğu ve kendi hayatımızdan anıların olduğu bir söyleşi olacak. Soru cevap şeklinde. Bu sene katılımı bu şekilde gerçekleştireceğiz’’ dedi.
Sühely Uygur ise festival hakkında şöyle konuştu:
’’Biz yıllar önce Süheyl Behzat Uygur Tiyatrosunu kuracağımız zaman Nejat babamıza danıştık, ’biz tiyatro yapmak istiyoruz’ dedik. ’Yılmadan yapacaksanız ve pes etmeyecekseniz yapın’ demişti. O bakımdan bu festival yapılırken başta zorluk çekilmiş. Ama yılmadan yapıldığı için festival bu günlere geldi. Bu çok önemli.’’

AZERBAYCAN’DAN 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNE ÖZEL OYUN: VATAN
11’inci Uluslararası Bilecik Tiyatro Festivali’nin ilk gününde Azerbaycan’ın ünlü tiyatrocularından İltiqam Soltan öncülüğünde ’Vatan’ adlı oyun izleyenlerden büyük alkış aldı. Festival kapsamında özel olarak hazırlanan oyunda vatan teması işlenerek oyun 15 Temmuz şehitlerine atfedildi. Festivalin ilk oyunu Türkiye ve Azerbaycan bayrakları ile renklenirken, gösteri sonunda oyuncular tarafından birlik ve beraberlik mesajları verildi.
Festival öncesi İsanbul Lazzoni Hotel’de gerçekleşen törende tiyatronun çınarı Rasim Öztekin’e, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı tarafından Kristal Çınar Onur Ödülü takdim edildi. Ödülünü alan usta oyuncu ’’Aldığım ilk onur ödülü olduğu için Bilecik Belediyesine teşekkür ediyorum’’ dedi. Diğer Kristal Çınar Ödülleri ise tiyatronun usta ismi Ortans Kıvanç’a, Bilecik Valisi Süleyman Elban verirken Azerbaycan’ın usta tiyatrocusu İltiqam Soltan’a ise ödülünü Bilecik Milletvekili Halil Erdemir teslim etti.

30 Kasım’a kadar ünlü oyunların sergileneceği Festivalde sergilenecek oyunlar ve programı şu şekilde:
17 Kasım-Karman Çorman
16-17-18 Kasım-Obz Miyim?-Çocuk Oyunu
18 Kasım-Nejat Uygur Özel Anma Programı- Uygur Kardeşler
19 Kasım-2’si 1 Arada
20 Kasım-Ne Seninle Ne Sensiz
21 Kasım-Köşk-ü Muamma
21-22-23 Kasım-Yalnız Ağaç-Çocuk Oyunu
25 Kasım-Bizim Evde Şenlik Var
26 Kasım-Sersem Kocanın Kurnaz Kızı
27 Kasım-Pijamalı Adamlar
29 Kasım-Frankestein
30 Kasım-Sevgili Karım
(İHA)