Adana’da Sabancı Vakfı ile Devlet Tiyatroları işbirliğiyle bu yıl 17.’si düzenlenen ’Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’, ‘Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş’ oyunuyla başladı. Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise usta oyuncu Cihan Ünal’a verildi.
‘Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’, Adana Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi’nde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Törene, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Adana Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Hüseyin Sözlü ile çok sayıda sanatçı ve vatandaş katıldı.
Burada Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Türkiye’nin en uzun soluklu festivalin, tiyatronun en anlamlı gününde olan 27 Mart’ta seyircisi ile buluştuğunu hatırlatarak, “Bildiğiniz gibi yıllardır festivalimiz Adana’ya yakışacak bir şekilde perde demesi için özel bir çaba sarf ediyoruz. Özellikle son yıllarda Adana halkının büyük ilgi gösterdiği, Seyhan Nehri üzerindeki gösterilerle festivalin açılışını gerçekleştirdik. Bu gösterilerde her yıl çıtamızı biraz daha yükselttik. Her yıl bir öncekinden daha iyisini sunmak istedik. Ancak bu yıl yoğun çalışmalara rağmen Adana’ya yakışan bir gösteri belirleyemedik Seyhan Nehri üzerinde. Ama onun yerine Adanalılarla farklı açık hava mekanlarında buluşmamızı sağlayacak festivalimiz zenginliğini yansıtacak bir program hazırladık” diye konuştu.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Birecik, 27 Mart’ın önemine değinerek, “Bütün dünyada tiyatronun konuşulduğu ve tüm salonların seyirci ile dolduğu bilge bir gün bugün. Antik dönemden bugüne kadar tiyatro adamları hep sanatın toplumu sağaltan yanından bahsetmişlerdir. Peki bunu nasıl yapacak tiyatro? Tabi insan gerçeğinin altını kazıyarak” dedi.
Adana Valisi Mustafa Büyük ise, “Bir süre bünyesinde bulunduğu için Kültür Bakanlığı’nın katkılarını çok iyi biliyorum. Ama en önemlisi Adanalıların bu festivali benimsemesi ve sahip çıkması. Gördüğüm manzara ve anlatılanlar gerçekten bunu hakkıyla yerine getiriyorlar. Tüm Adanalılara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
2005 yılından bu yana verilen ’Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ bu yıl ünlü oyuncu Cihan Ünal’a verildi. Ödülünü almak için sahneye çıkan Cihan Ünal, "Seyircilere teşekkür ediyorum ama birine daha teşekkür etmeliyim. ’Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ ve ’Herkes milletvekili, başbakan, hatta cumhurbaşkanı olabilir ama kolay kolay sanatçı olamaz’ diyen kimdir? Ben bugün burada seslenebiliyorsam, seyirciler izleyebiliyorsa, bunu kime borçluyuz? Mustafa Kemal Atatürk’e” dedi.
Ünal’ın bu sözleri katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı. Seyircilere, toplumsal yozlaşma ve yolsuzluk üzerine bir tiyatro gösteri sunan Cihan Ünal, seyirciler tarafından yine alkışlandı.
30 Nisan’a dek sürecek festivalde, 8’i yabancı ve 16’sı yerli, toplam 24 oyun sahnelenecek.
(İHA)