Uluslararası Felsefe Enstitüsü’nün her yıl farklı bir ülkede düzenlediği ’Uluslararası Felsefe Günleri’, dünyaca ünlü felsefecilerin katılımıyla İstanbul’da başladı.
Ev sahipliğini Maltepe Üniversitesi, İstanbul Marmara Eğitim Vakfı, Kadıköy Belediyesi ve Kuçuradi Felsefe ve İnsan Hakları Vakfı’nın yaptığı Uluslararası Felsefe Günleri bu yıl “Değer, Değerler ve Anlam” başlığı altında gerçekleşiyor. 6-9 Eylül tarihleri arasında devam edecek olan ve açılışı Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılan kongreye, Romanya Millî Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanı ve aynı zamanda Uluslararası Felsefe Enstitüsü Üyesi Prof. Dr. Mircea Dumitru, Enstitüsü Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Enstitüsü Genel Sekreteri Prof. Dr. Bernard Bourgeois, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu başta olmak üzere dünya çapında isim yapmış birçok felsefeci konuk katıldı.

“İNSANLARIN ANLAM ARAYIŞI GİDECEĞİ YÖNÜ BELİRLİYOR’’
Kongrenin amacıyla ilgili konuşan Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, şunları söyledi:
‘’Konumuz değer, değerler ve anlam. Bu konuyu özellikle istedim çünkü olan biten birçok şeyin temelinde insanların anlam arayışı var. Fakat insanlar üzerinde beyin yıkama denilen olay gerçekleştiği zaman bu anlam arayışı yanlış yönlere kayabiliyor. Bunun sonu terörizme kadar gidiyor. Ben, bir insan nasıl canlı bomba olur sorusuyla başlayacağım. Bunu anlamak elbette çok zor ama bu durumlar artık sürekli karşımıza çıkıyor. İnsanın içinde olduğu hiçbir şeyin tek bir nedeni olmuyor. Ama bu konuda mesele büyük oranda kişinin anlam araması ile ilgili. Bu yöne doğru kayan insanlar kendilerince hayatlarına anlam kattıklarını düşünüyorlar ve birçok insanın hayatının kaybetmesine neden oluyorlar. Ben de bir insanın bu hale nasıl geldiğini anlamamız için değer ve anlam kavramları üzerinde durmamız gerektiğini düşündüm. Bunun sonucunda da konumuz değerin, anlamın ne olduğu, hangi kavramlarla karıştırıldığı ve güncel olaylarla bağlarını açmak olarak belirlendi.’’
(İHA)