Eskişehir Valizi Azmi Çelik, bu yıl 30 Haziran ile 2 Temmuz tarihleri arasında Sivrihisar ilçesinde düzenlenecek olan “Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali”ne her yerden herkesi davet etti.

Vali Çelik, yaptığı açıklamada, Nasreddin Hoca’nın, Sivrihisar ilçesine bağlı adı sonradan “Nasreddin Hoca Mahallesi” olarak değiştirilen Hortu Köyü’nde doğduğunu belirtti. Nasreddin Hocayı bu yıl da Sivrihisar ilçesinde düzenlenecek etkinliklerle anacaklarını anlatan Vali Çelik, “Filozof, din adamı, eğitimci ve hukukçu kimliği yanında, ünlü mizah ustası olan Nasreddin Hoca’nın en önemli özelliği nüktedan olmasıdır. Yani hoca tatlı dilli, güler yüzlü, samimi bir kişiliğe sahiptir. İnsanları güldürür ama onlarla alay etmez. Asıl amacı insanları düşündürmek ve onlara mizahı kullanarak ders vermektir. O, Türk mizah gücünün, ince zekâsının efsaneleşmiş kahramanıdır. Balkanlardan Orta Asya’ya kadar tüm insanlığa dostluk, barış ve hoşgörü mesajları iletirken, milyonlarca kişinin yüreğinde ve zihninde özel bir yer edinen, dünyanın farklı yerlerinde farklı isimlendirmelerle varlığını sürdüren müşterek kültür unsurumuz Nasreddin Hoca’nın, birbirinden anlamlı yüzlerce fıkrasını hepimiz biliyoruz” diye belirtti.

“Nasreddin Hoca, her olaydan kendisi için güzel sonuç çıkarmayı bilir. Hemen umutsuzluğa kapılmaz” diye belirten Vali Azmi Çelik, açıklamasını şöyle sürürdü;

“O, eşeği kaybolmuşsa “iyi ki üstünde değilim”, sabununu kapıp kaçan karganın arkasından “onun üstü başı benimkinden daha kirli varsın alsın” diyebilecek kadar da iyimserliğe sahiptir. Devrinin önde gelen âlimlerinden dersler alarak İslam diniyle ilgili çalışmalarını sürdüren Nasreddin Hoca’yı, kültürümüze ve hayatımıza kattıkları için bir kez daha saygıyla, rahmetle anıyor, bu yıl 30 Haziran, 01-02 Temmuz tarihleri arasında Sivrihisar ilçemizde düzenlenen “Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali” ne her yerden herkesi davet ediyorum.”