TOKAT (AA) - RECEP BİLEK - Eşinden öğrendiği urgancılık mesleğini yaşatan 41 yaşındaki Ayşe Darende'nin  ürettiği yular ve tasmalar, Rusya, Romanya, Ermenistan ve Gürcistan'a ihraç ediliyor.

Ayşe Darende, eşi Cemil Darende'den görüp merakla başladığı urgancılık mesleğini tarihi Taşhan'da yaşatmaya çalışıyor. Darende'nin el işçiliğiyle yaptığı köpek tasması, belden bağlama tasması, çivili tasma ve hayvan yularları, Türkiye'nin yanı sıra yurt dışında da ilgi görüyor.

Tarihi Taşhan'da 5 yıl önce eşiyle açtığı dükkanda mesleğini yürüten Darende, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de urgancılık mesleğini yapan çok az sayıda kişi olduğunu ve kendisinin de bu mesleği sürdüren tek kadın olduğunu söyledi.

Mesleğini severek yaptığını belirten Darende, "Urgancılık, eşimin dede mesleğiydi. Ben de evimde otururken merak salıp başladım. Daha önce evde kendi kendimize bir şeyler yaparken 5 yıl önce iş yerimizi açtık. Gezmek için gittiğim Gaziantep'te bu işin turistik amaçlı yapıldığını gördüm" dedi.

- "Hayvanları ilgilendiren her şeyi yapıyoruz"

El işçiliğiyle günde 100 ila 500 tane urgan ve tasma ürettiğini ifade eden Darende, şunları söyledi:

"Hayvanları ilgilendiren her şeyi yapıyoruz. At, inek, eşek, köpek gibi hayvanları bağlamak, terbiye etmek veya korumak için ne gerekiyorsa onları yapıyoruz. En çok köpek tasması, belden bağlama tasması, çivili tasma ve inek yularları ilgi görüyor. Bu ürünler makinelerle yapılmıyor. Tamamen el işçiliğiyle üretim yapıyoruz. Sipariş durumuna göre günde 100 ila 500 adet arasında tasma ve yular üretebiliyorum."

Darende, siparişlere yetişmek için çevresindeki kadınlardan da destek aldığını, evlerinde parça başı üretim yapan bazı kadınların da bu sayede aile bütçelerine katkı sağladığını kaydetti.

Eşinin de ürünlerin pazarlanmasıyla ilgilendiğini dile getiren Darende, şöyle devam etti:

"Aracı firmalarla Rusya ve Romanya'ya gönderdiğimiz numune ürünler çok beğenildi. Oralardan sipariş almaya başladık. Iğdır'daki bir müşterim aracılığıyla ürünlerimiz Ermenistan'a ve Gürcistan'a da gidiyor. Ürünlerimiz yurt dışından ilgi görmeye başladı. Taleplere göre yaptığımız ürünleri aracı firmalar aracılığıyla bu ülkelere gönderiyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleğin bu ilgi sayesinde sürdürülmesinden memnuniyet duyuyorum."