2013  yılında henüz  Sürmene Anadolu Lisesi’nde öğrenciyken  resim öğretmeni Hakan Sümer’in kurduğu Film Ekibi’yle birlikte önce ‘’Kaşık ‘’ filminin yardımcı yönetmenliğini üstlenen, ardından büyük endişelerle kurguladığı ‘’Bıyık ‘’ kısa filmini yazıp yöneten Umut Delimehmet, bir dönem duyduğu ‘’bunlar boş iş ‘’ sözlerinin aksine bir çok ödül alıp ardından ‘’Bıyık’’ kısa filmini sinema dünyasının en ünlü şehrine Cannes'a doğru uğurladı. Yazıp yönettiği kısa film günler önce Fransa Cannes Film Festivali’nde özel gösterimini gerçekleştirdi. Bizde 61saat.com olarak sorularımızı Umut Delimehmet’e yönelttik. İşte Umut Delimehmet’in hikayesi….
 
2013 yılında bir dönem ödevi adı altında yazıp yönettiğiniz ’’ Bıyık ‘’ kısa filminiz günler önce Cannes Film Festivali’nde gösterime sunuldu. Sürmene Lisesi’nden Cannes Film Festivali’ne uzanan bir hikaye bu! Yahut Umut Delimehmet’in hikayesi mi demeliyiz? Aslına bakarsanız sizin ağzınızdan sizin hikayenizi dinlemek istiyoruz biz? Umut Delimehmet kimdir? Onun hikayesi nasıl başlar?

Umut Delimehmet: Öncelikle basında çıkan haberlerin aksine filmin dönem ödevi olarak çekilmediğini belirtmek isterim. Okulumuzda resim öğretmenimiz Hakan Sümer’in Sürmene Lisesi Film Ekibi adıyla kurduğu film ekibi vardı. Sinemaya meraklıydık. Bu merakımız Hakan Sümer’in yazıp yönettiği benim yardımcı yönetmenliğini üstlendiğim  ‘’ Kaşık adlı filmle daha da arttı. Kaşığı çektikten sonraki yıl Bıyığı yazdım. Ama kendime pek güvenemiyordum kafamda sürekli ‘’nasıl olacak ‘’ gibi sorular dönüyordu. Sonra Hakan hocaya senaryoyu sundum beğendi bizde çektik. Tüm hikaye böyle başladı.

Yapım aşamasında endişeleriniz oldu mu? Çekim aşamasından önce oyuncu kadrosunu şekillendirirken aklınızdakinin kadraja yansımayacağından kaynaklanan bir korku yaşadınız mı yoksa ‘’Kaşık ‘’ filminden gelen bir cesaret mi hakimdi?

Umut Delimehmet: Kaşık filminden biraz tecrübem vardı evet, ama tam olarak ne yapmam gerektiğini hala bilmiyordum. Kafamda kurguladıklarımı kadraja aktarabileceğimden emin değildim ama çekimlere başladığımızda bu korkunun dağıldığını söyleyebilirim.

’Bıyık ‘’ filmi henüz fikir aşamasındayken, çevrenizle paylaşımda bulundunuz mu nasıl tepkiler aldınız? Yahut açıkça söylemek gerekirse, genel itibariyle yapmacık bir şiveyle zorla bir güldürü hakim olan Karadeniz yöresinde çekilen filmlerin aksine, esaslı bir konunun hakim olduğu Bıyık nasıl tepkiler aldı?

Umut Delimehmet: Fikir aşamasındayken kimseyle paylaşmadım. Hatta senaryo yazmam biraz olumsuz karşılanmıştı bile diyebilirim. Boş bir iş olarak görülüyordu. Filmi çektikten sonra tepkiler biraz yumuşadı ödül alınca ise daha da yumuşadı.

Henüz lise 4.sınıftaydınız o dönem. Bu sizin için bir dezavantaj mıydı? Yahut bunu bir avantaja çevirdim mi diyorsunuz?

Umut Delimehmet: Bıyığı çektiğimizde 4. Sınıftaydım evet  ama bu durum büyük bir avantajdı benim için. Üniversite sınavı yaklaşıyordu, kendime bir yol çizmem gerekiyordu. Sinema okumak istiyordum ama kendime pek güvenemiyordum.’’Bıyık’’ bu dönemde benim için bir yol gösterici oldu.

Biraz daha yapım aşamasından bahsetmek istiyorum, Yapım aşamasında desteğini hiç esirgemedi diyeceğiniz kimler var? Yahut destek bekleyip de destek göremedim dediğiniz insanlar, kurum veya kuruluşlar oldu mu?

Umut Delimehmet: Başta Hakan Sümer var, sinema sevgimizin yanında bizlere büyük bir cesaret verdi destek oldu. Felsefe öğretmenimiz Cevat Zengin oyunculuk teklifini kabul etti hemen. Ve tabiki çocuk oyuncumuz Alperen Karamustafa var. O da bir dondurma karşılığında filmde oynamayı hemen kabul etti. Ekip arkadaşlarımda her zaman yanımda oldular bunun dışında söyleyebileceğim bir isim yok.

 
‘’ Bıyık ‘’ kısa filmi önce 2013 yılında Türkiye Liselerarası KısaKes Kısa Metrajlı Film Yarışması’nda jüri özel ödülünün sahibi oldu şimdide Cannes Film Festivali'nde gösterilip büyük beğeni aldı. Tüm bunlar size neler hissettirdi. Atacağınız adımları biraz daha mı kuvvetlendirdi? Yoksa bir anda gerçekleşen bu ilgi tarafından afalladınız mı?

Umut Delimehmet: Aslında bu sorunun cevabını tam olarak bilmiyorum ben de. Ama atacağım adımları kuvvetlendirmedi değil elbette.

Filminizde Onur Ünlü esintisi hissettik biz, siz ne dersiniz bu konuda?

Umut Delimehmet: Aslında bıyığı çektiğimde hiç Onur Ünlü filmi izlememiştim. Sonradan izledim tüm filmlerini. Çok seviyorum Onur Ünlü’yü.

Sahi mi, bakın şaşırdım şimdi. Hoş bir tesadüf olmuş. Onur Ünlü demişken Basında çıkan haberlerin ardından sizinle iletişime geçen yapımcı veya yönetmen oldu mu?

Umut Delimehmet: Hayır olmadı. Onur Ünlü olsa iyi olurdu aslında, çok sevinirim.

Şuan hangi üniversitede öğretim görüyorsunuz? ''Bıyık '' filminin ardından aldığınız eğitim, sinemaya karşı başka bir şekilde bakmanıza etkili oldu mu? Yoksa beni şekillendiren okul değil de başka şeyler oldu mu dersiniz?

Umut Delimehmet: Ankara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon ve Sinema bölümündeyim şuanda fakat hazırlıkta okuyorum. Okul pek de değiştirmedi diyebilirim. Zaten hazırlık yüzünden hala sinema dersi almaya başlamadım.

Gerçekleştirdiğimiz röportaj için Umut Delimehmet’e yolunun açık olmasını dileyerek teşekkürlerimizi sunuyoruz.