Mavisi, yeşili ve muhteşem doğası ile doğa, tarih, kültür, inanç ve alternatif turizm zenginliği bakımından son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Türkiye'de, özellikle deniz turizmine alternatif olan Doğu Karadeniz'de turizmde hareketlilik yaşanıyor.

Stresten uzak yaylaları, gölleri, kışın yağan karla adeta gelinliğini giyen dağları ve her mevsim renk cümbüşünü andıran doğası, Karaca ve Çal mağaraları, tarihi mekanları ile ayrı bir güzellik sunan yörede ağırlanan turist sayısı her geçen yıl giderek artıyor.

Doğu Karadeniz'de, söz konusu özellikleri bünyesinde barındırmasının yanı sıra havalimanı bulunan tek il olması ve limanı ile de öne çıkan Trabzon'a 2013 yılı ağustos ayı itibariyle 835 bin 234 turist gelirken, bu yıl ise aynı dönemde gelen turist sayısı 1 milyon 245 bine ulaştı.

Doğal ve kültürel varlıkların yanı sıra ılıman iklimi, yağmurlu havası ve yemyeşil doğası, yöresel yemekleri ile ilgi gören Trabzon, özellikle Arap turistlerin Türkiye'deki en önemli uğrak yeri haline geldi.


Bu kent dışında diğer illerde de turizmde önceki yıllara göre canlılık yaşanırken, yöre ağırladığı turist sayısı ve sağlanan ekonomik girdi ile önemli gelir elde ediyor.

"Talep patlaması yaşıyoruz"

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri (DOKA) Çetin Oktay Kaldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeyi ziyaret eden turist sayısının her yıl hızla arttığını belirterek, özellikle Körfez ülkelerinden son yıllarda bölgeye yönelik talep patlaması yaşadıklarını anlattı.

Rakamlara bakıldığında yöredeki turizm artışının bu yıl zirve yaptığını ifade eden Kaldırım, "Konaklama yetersizliğinden dolayı gelen taleplerin yarısını geri çevirmek zorunda kaldık. Bölgemizde turizmin gelişmesi için DOKA olarak tanıtım, her türlü yatırım, işbirliği kurma, eşleştirme ve teşvik konularında hem bölgemizde hem Körfez ülkelerinde ciddi çalışmalar yaptık. Arap yetkililere ve yatırımcılara rehberlik ettik" diye konuştu.

Kaldırım, DOKA'nın kurulduğu günden beri her yıl Dubai, Riyad ve Cidde fuarlarında ciddi tanıtımlar yaptığını ve girişimleri sonucu Suudi Arabistan'dan Trabzon'a direk uçuşların başlatıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Riyad'dan yapılan tarifesiz uçak seferlerinin ardından yelpaze genişledi ve bu seferler artık Cidde, Medine, Dubai ve Lübnan'dan da yapılır hale geldi. Bölge turizminde yaşanan hareketlilik bölge ekonomisine yansıyor. Arap turistler Doğu Karadeniz'de sadece bu yıl 800 milyon lira harcama yaptı. Yöremizde Arap vatandaşlarından ciddi yatırım talebi var, gayrimenkul satın alıyorlar. Bu rakamların önümüzdeki yıllarda giderek artacağını tahmin ediyoruz."

"Yeşil yol" yöre turizmini canlandıracak

Doğu Karadeniz'de Uzungöl, Karagöl, Limni gölü, Sera Gölü, Sümela Manastırı ve Ören Yeri, Çakırgöl, Ayder, Kümbet, Çambaşı yaylaları, Kafkasör ve Karaca Mağarası'nın Araplar tarafından en çok ziyaret edilen turizm merkezlerinin başında geldiğini anlatan Kaldırım, hükümetin bölgedeki yaylaları ve turizm mekanlarını birleştirmek için bölgedeki iller arasında başlattığı "yeşil yol" projesinin önemine işaret etti.

Kaldırım, söz konusu yolun turizm mekanlarına ulaşımı kolaylaştıracağını ve gelecek turist sayısını artıracağını anlatarak, bu yolun tamamlanmasıyla bölgedeki yatırımın da hızlanacağını vurguladı.

Yörede son yıllarda gelişen kruvaziyer turizminin de önemine dikkati çeken Kaldırım, "2013 yılında sadece Trabzon'a gelen kruvaziyer gemisi 25 iken bu sayı bu yıl 41'e yükseldi. Yaklaşık 25 bini aşkın turist Trabzon'u deniz yoluyla ziyaret etmiştir. Bölgemizdeki turizm, doğa, kruvaziyer, sağlık ve eko-turizm gibi her çeşidiyle artarak devam ediyor" diye konuştu.