Kütahya’nın Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, verimli topraklara sahip Simavlı çiftçinin tüm Türkiye’de olduğu gibi üretmeden tüketen ekonomik modelin kurbanı olduğunu, bunun sonucunda da ilçeye ilk kez dışarıdan saman getirilerek hayvanlara yem takviyesi yapıldığını bildirdi.

Üretmeden tüketen ekonomik model yüzünden Simav çiftçisinin de giderek yoksullaştığına vurgu yapan Başkan Bütüner, bunun önlenmesi için küçük parçalar halindeki tarım alanlarının toplulaştırılması gerektiğini söyledi.

Simav’ın tarım ve hayvancılığa elverişli topraklara sahip olmasına rağmen maalesef ne tarımda, ne hayvancılıkta ne de meyvecilik ve sebze üretiminde verim, kaliteli ve yeterli üretim seviyesine bir türlü gelemediğini dile getiren Bütüner, “Ne yazık ki çiftçimiz günümüzde modern tarımı uygulayıp kaliteli ürün elde edilebilmesi için, makineli tarıma geçememiştir. Bunun en büyük sebebi de tarım arazilerimizin çok küçük parseller halinde bölünmüş olmasından kaynaklanmaktadır. İlçemizdeki verimli arazilerin tespit edilerek 2005 yılında çıkan 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu ile 2009 yılında Bakanlar Kurulunca çıkarılan, 15154 karar sayılı tarım arazilerinin korunması, kullanılması ve arazi toplulaştırmasına ilişkin tüzüğün 29. maddesi çerçevesinde, tarım arazilerinin toplulaştırılması veya kamulaştırılması sahalarının belirlenerek, alt yapı parselasyon çalışmaları yapılarak modern tarım uygulanır hale getirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Böyle bir çalışmanın yapılarak Simav’a kazandırılması halinde işsizliğin önlenebileceğini, göçün durdurulabileceğini ve ilçe esnafının da çok büyük bir yarar sağlayacağına inandığını ifade eden Başkan Bütüner, “Böyle bir çalışma ilçemizin kalkınmasına çok büyük katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.