Tiyatro ve sinema sanatçısı Çolpan İlhan, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Usta oyuncu Çolpan İlhan, dün gece sabaha karşı geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Çolpan İlhan’ın 27 Temmuz Pazar günü 10.30’da yapılacak tören sonrası Zincirlikuyu Mezarlığı’nda eşi Sadri Alışık’ın mezarının yanına defnedileceği öğrenildi.

ÇOLPAN İLHAN KİMDİR?
8 Ağustos 1936 yılında İzmir’de doğdu. Lise eğitimine Balıkesir Lisesi’nde başladı, ardından Kandilli Kız Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Belediye Konservatuarı’nda tiyatro bölümünü ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünü bitirdi. Bu sırada akademideki arkadaşları ile birlikte "Akademi Tiyatrosu" adıyla bir tiyatro grubu kurdu ve oyunlar hazırladı. Gelen bir teklifle 1957 yılında ilk sinema filmi ‘Kamelyalı Kadın’da başrol oynadı. Aynı yıl içinde Küçük Sahne’de Münir Özkul ve Uğur Başaran ile "Sevgili Gölge" adlı oyunla ilk profesyonel oyununu oynadı.
Üç sezon Küçük Sahne’de tiyatrolarda rol aldıktan sonra bu tiyatronun dağılması ile Oda Tiyatrosu’nda Müfit Ofluoğlu ile Sabahattin Kudret Aksal’ın "Tersine Dönen Şemsiye"sini sahneledi. Daha sonra Kent Oyuncuları ile Güner Sümer’in "Yarın Cumartesi" oyununda oynadı. Kenterler ile de "Baharın Sesi", "Nalınlar" ve "Aptal Kız"’da sahne aldı. Bir süre sonra oğlu Kerem’in doğması ile tiyatroya ara verdi. 1960’ların ortasında sinema filmleri ile sanat yaşantısına geri döndü ve 300’e yakın filmde rol aldı. 1970’lerin sonlarına kadar sürekli filmlerde başrollerde oynayan İlhan, daha sonra sinemadan koptu ve moda çizimleri yapmaya yoğunlaştı.
Şair Attila İlhan’ın kız kardeşi, sinema sanatçısı Sadri Alışık’ın eşi ve oyuncu Kerem Alışık’ın annesi olan Çolpan İlhan’a, Kültür Bakanlığı tarafından 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilmişti.
(İHA)