Diyanet İşleri Bakanı Mehmet Görmez, ‘’Sadece Müslümanların kendileri değil, İslam’ın kendisi bizzat tehdit altına girmiştir. İslam’ın değerleri ve Müslümanların psikolojisi tehdit altındadır’’ dedi.
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından "Emperyalizm Kıskacında İslam Dünyası" temasıyla düzenlenen 24. Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi, İstanbul WOW Hotel’de gerçekleştirildi. Bu yıl 24’üncüsü düzenlenen “Müslüman Topluluklar Birliği” toplantısına 100 Müslüman ülkenin siyasi ve İslami hareket temsilcileri katıldı. Türkiye’den ise çok sayıda siyaset, ilim ve fikir insanı katıldı.
24. Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi’nde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam’ın ve Müslümanların zor bir dönemden geçtiğini belirterek, birinci zor dönemin, Hz. Osman’ın katli ile başlayan Sıffın, Cemel, Nehrevan savaşlarıyla devam eden süreç olduğunu hatırlattı.
Kardeşler arasındaki bölünmelerin, çatışmaların İslam medeniyetinin ilk döneminde başladığını vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ‘’Ama hemen arakasından Müslümanlar bu zorlu dönemi atlatabilmişler, karşılaştıkları Yunan felsefesi, Sasani medeniyetini, Hint medeniyetini içinde var olan güzellikleri kendisine dönüştürerek onların üstesinden gelebilmiş, bütün meydan okumalara karşılık verebilmiş, ulumu İslamiyeyi inşa etmiş ve dünyanın her tarafından medeniyetler kurarak yoluna devam etmiştir’’ dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İslam dünyasının dördüncü zor döneminin son 10 yılda içinden geçilen süreç olduğunu belirti.

‘’İSLAM’IN KENDİSİ BİZZAT TEHDİT ALTINDA’’
Başkan Görmez, İslam ümmetinin, içinden geçtiği bu zor dönem üzerinde düşünmesi gerektiğine dikkat çekerek, ‘’Sadece Müslümanların kendileri değil İslam’ın kendisi bizzat tehdit altına girmiştir. İslam’ın değerleri ve Müslümanların psikolojisi tehdit altındadır. Ümmet bilinci büyük bir yara almıştır. Bunun üstesinden gelmek için her mümine çok büyük görevler düşmektedir. Elbette içine düştüğü bu zor süreçlerin bir harici sebepleri var bir de dâhili sebepleri var. Bizler müminler topluluğu olarak her şeyi hariçte arama kolaycılığına da düşmemeliyiz ama her şeyin kendimizden kaynaklandığı saf dilliliğine da düşmemeliyiz. Hem harici sebepleri hem de dahili sebepleri birlikte müzakere etmeliyiz. Birlikte teşhis etmeliyiz. Birlikte tespit etmeliyiz. Ve sonra birlikte tedavi etme yolları aramalıyız’’ diye konuştu.
Irak’ın başına gelenlerin sadece kendi yaptıklarını sonucu olamayacağını savunan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, toplantıda, Irak’ın çeşitli bahanelerle işgal edildiğini, ambargo konulduğunu ve işgal sonrası Irak’ta 1 milyon kişinin öldüğünü, yüz binlerce çocuğun yetim kaldığını, kadınların dul kaldığını, yüz binlerce insanın sakat kaldığını hatırlattı.
24. Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi kapsamında düzenlenen toplantıda mevcut dünya düzeninin oluşum süreci, İslam dünyasının içinde bulunduğu durum, İslam dünyasının karşılaştığı küresel tehditlerin ürettiği problemler ele alınıyor. Toplantıda, Müslüman ülkelerin, ortak hedefler ve çözümler konusunda bir araya gelmesi, hak ve adalet merkezli “Yeni bir dünyanın inşası için iş birliği yapılması” konusunda yol haritası belirleme konuları ele alınıyor.
Bugün düzenlenen ilk oturumunda ’Mevcut dünya düzeni’, ikinci oturumunda ’Siyasi boyut’ temalarının ele alındığı kongrenin yarın düzenlenecek üçüncü oturumunda ’Ekonomik ve teknolojik boyut’, dördüncü oturumda ’Ahlaki ve sosyal boyut’, beşinci oturumda ’Medya’ ve altıncı oturumda ise ’Çözüm önerileri’ ele alınacak.
(İHA)