CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Meclis’e gelecek tezkereyle ilgili CHP’nin tavrına ilişkin, “Bizim CHP olarak tavrımız çok açık, çok net. Biz tezkereye bakacağız ve düşüncelerimizi çok açık bir şekilde ifade edeceğiz” dedi.
CHP MYK Toplantısı Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında devam ederken CHP Genel Sekreteri Tekin bir basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in “Devleti adam gibi yöneteceksek, yolsuzluk yapmayacağız” demeçlerine değinerek başlayan Tekin, “Bu önemli bir gelişmedir. Nihayet vicdanlı olan AK Parti yöneticileri bu yolsuzluk konusunda ciddi bir rahatsız olduklarını da itiraf etmiş oldular. Bu gecikmeli bir itirafta olsa Sayın Çiçek’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Çiçek’e, Parlamentoda kaç milletvekili ve kaç milletvekilinin çocuğunun kamuda iş yaptığını soran Tekin, Cumhuriyet tarihinin bütün dönemlerinde olabildikçe milletvekillerinin kamuda iş yapmadığını anlattı.
Bülent Arınç’ın 2010 Referandumunun ardından her türlü atama karşısında “Allah verdikçe veriyor” ifadesini kullandığını hatırlatan Tekin, “Allah’ın verdiğini Allah alır, Sayın Arınç. Bunu da böyle bileceksiniz” dedi.

“DÜN GEREK SAYIN CUMHURBAŞKANININ GEREK DAVUTOĞLU’NUN SÖYLEDİKLERİNİ HAYRETLE VE AYNI ZAMANDA İBRETLE İZLEDİĞİMİ İTİRAF ETMEK İSTİYORUM”
AK Parti’nin sıkıştığı zaman kadın ve örtünme konusunu kullandığını belirten Tekin, Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını eleştirdi. Tekin, dün gerek Sayın Cumhurbaşkanı gerek Davutoğlu’nun söylediklerini hayretle ve aynı zamanda ibretle izlediğini belirterek "Davutoğlu, ’Din eğitimi olsaydı yolsuzluk olmazdı’ diyor. AK Parti yetkililerinin tarif ettiği kişilerin önemli kısmı din eğitimi almış insanlardı. Niye bu yolsuzlukları yapıyordular Sayın Davutoğlu size soruyorum. Cumhurbaşkanı, ’Eğer din eğitimi almazsa uyuşturucu batağına batar’ Son yıllara baktığımızda AK Parti iktidarı döneminde uyuşturucu maalesef pik noktaya gelmiş. Bonzai mücadelesiyle ilgili hala bir önlem alınabilmiş değil. Eğitim sistemini çağ dışı bir anlayışla getirip buraya bağlamak bir ülkenin Başbakanına bir ülkenin Cumhurbaşkanına yakışan davranış olmamalı diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“SADECE ELİMİZİ DEĞİL, KOLUMUZU DEĞİL GÖVDEMİZİN TAMAMINI KOYABİLECEĞİMİZİ BÜTÜN TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİLMELİ”
Meclise yarın gelecek tezkerelerle ilgili ise Tekin, şunları söyledi: “Bu tezkereler konusunda CHP’nin her zaman olduğu gibi Türkiye’nin çıkarları, Türkiye’nin geleceği ile ilgili yapılması gereken ne varsa eğer Türkiye’nin milli menfaatleri varsa sadece elimizi değil, kolumuzu değil gövdemizin tamamını koyabileceğimizi bütün Türkiye Cumhuriyeti bilmeli.”
Ayın 25’inde düşen uçakla ilgili bir duruşma olduğunu hatırlatan Tekin, bunun kamuoyu tarafından bilinmemesi için haber yasağı konulduğunu anlatarak şöyle konuştu:
“Şimdi soruyoruz; uçağımız hangi gerekçeyle oradaydı? Uçağı kim düşürdü? Pilotlarımızın otopsi raporları nerede? Bu iktidarın getireceği bütün tezkerelere doğal olarak CHP’nin kuşkuyla bakması son derece doğal değil mi? 24 saat sonra önümüze ana muhalefetin önüne bir tezkere gelecek. Tezkere gelmeden önce bütün devletlerde ciddi devletlerde ana muhalefete detaylı bilgi verilir. İçeriğinin ne olduğunu bilmiyoruz. Geçmiş dönemlere baktığımızda bütün siyasi dönemlerde mutlaka ana muhalefete, parlamentoda grubu olan siyasi partilere kesinlikle Türkiye’nin ortak meselesiyse bilgi verilirdi.”
14 gazetecinin tehdit edildiğini bildiren Tekin, “Kim bu tehdit edenler. Sayın İçişleri Bakanına soruyorum; 14 gazeteci hangi güçler, hangi çeteler, hangi gerekçelerle tehdit ediliyor? Bunu mutlaka kamuoyuna bilgi vermek zorundasınız” ifadelerini kullandı.

“CHP HİÇBİR KRİZİN PARÇASI OLMAYACAK”
Tekin, bir gazetecinin Meclisin yarın açılışının yapılacağını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı konuşmada tavırlarının ne olacağını sorması üzerine şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanının gelişiyle ilgili CHP hiçbir krizin parçası olmayacak. Keşke Sayın Cumhurbaşkanı yarın hepimizin takdirini toplayacak konuşma yapsa da ben de alkışlasam. Umud ederim ki öyle bir konuşma olur bizde alkışlarız.”
Tekin, "tezkerelerle ilgili CHP’nin vereceği karara" ilişkin soruya, şöyle karşılık verdi: “Bizim kararımız var. Elbette kararımız çok net. Önce önümüze gelecek tezkereye bakacağız. CHP’nin sadece bugüne mahsus değil, dış politika konusunda bütün grafiklere baktığınızda dünden bugüne kadar ne kadar doğru çizgide olduğumuzu bütün kamuoyunun bilmesi gerekir. 2010 yılında, 2011 yılında, 2012 yılında bu çetelerle bu örgütlerle kol kola girmeyin diyen CHP’dir. Bizim CHP olarak tavrımız çok açık, çok net. Biz tezkereye bakacağız ve düşüncelerimizi çok açık bir şekilde ifade edeceğiz”

“YASA DIŞI SALDIRI OLDUĞUNU HEPİMİZ BİLİYORUZ”
İstanbul’da bir gazeteye yapılan baskıyla ilgili soruya da Tekin, “Kuralların yasaların rafa kaldırıldığı bu yayının yasa dışı olmadığını yasal bir çerçevede olduğunu hepimiz biliyoruz. Şuanda tüm uygulama ve yapılan saldırının yasa dışı saldırı olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

“GALİBA HERKES SOBAYA GERİ DÖNECEK ÖYLE GÖZÜKÜYOR”
Doğalgaz ve elektrik zammıyla ilgili soruya da Tekin, şöyle karşılık verdi: “Allah için hakkını vermemiz lazım iktidarın. Eleştiriyoruz ama onlarında çok güzel bir sloganı vardı. ‘Hayaldi gerçek oldu.’ Bütün olumsuzlukların karşısında ekonomiyle ilgili, dış politika ile ilgili, iç politika ile ilgili mutlaka gerekçelendirip bir şeye bağlayacaklar. Galiba bu da IŞİD zammı olacak herhalde. Zamların serileri devam ediyor. CHP olarak biz bu zamların karşısında çok ciddi bir duruş sergileyeceğiz gerekirse örgütlerimiz bu sivil toplum örgütleriyle buna tepki gösterecek. Galiba herkes sobaya geri dönecek öyle gözüküyor.”
(İHA)