Stresin çeşitli hormonların salınımına yol açtığını belirten uzmanlar, özellikle duygusal bir ilişkisi sonlanan kişilerde aşırı yemek yeme eğilimine yol açtığını söyledi. Uzmanlar, hamsi gibi yağlı balıkların stresten korunmaya yardımcı olduğuna vurgu yaptı.
Her yıl “Sevgililer Günü” olarak kutlanan 14 Şubat’a saatler kala uzmanlar, sevgilisinden ayrılanlar için stresten korunma yöntemlerini açıkladı. Stres durumunda farkında olmadan sağlıksız beslenme eğilimlerinin gözlendiğini söyleyen Diyetisyen Çağla Aladağ,“Yapılan çalışmalara göre strese maruz kalan bireylerin hurda gıdalar olarak tanımlanan fast food, yüksek yağlı ve şekerli besinlerin tüketimlerinde artış gözlenmiştir. Ayrıca bireylerin yoğun kahve tüketimine yöneldikleri ve aşırı yemek yeme eğilimleri görülmüştür. Yani stres durumunda aşırı yemek yeme eğilimi sonucu kilomuzda ciddi artışlar gözlenir, tıkınırcasına yemek yeme durumu sonrası çağımızın hastalığı obezite oluşur” dedi.

İLK TERCİH ÇİKOLATA VE KAHVE
Kurdukları “www.evindediyet.com” internet sitesiyle online diyet dönemini başlatan Aladağ; gürültü, trafik ve insanların duygusal ilişkilerini bitirmesi gibi durumların strese yol açtığını belirterek, strese maruz kalan kişilerin buzdolabının kapağını açıp önlerine geleni yediğini söyledi.
Sevgililerinden ayrılanların ilk tercihleri arasında çikolata ve kahve olduğunu anlatan Aladağ, “Bunlar çok yanlış. Bunun ardından bireyler kilo almaya başlıyor ve bu obeziteye yol açıyor. Eğer beslenmemizi doğru bir şekilde planlarsak stresimizi azaltabiliriz. Vücudumuzu zinde tutan, yaşantımıza sakinlik ve mutluluk katacak besinlere beslenmemizde yer vermeliyiz” diye konuştu.

STRES DÜŞMANI MENÜ
Stresten korunmak için beslenme önerilerinde bulunan Aladağ, strese karşı protein, magnezyum, A, B ve C vitaminleri yönünden zengin besinlerin yenmesi gerektiğini söyledi. Aladağ, stresten korunmak için ise şu menüyü örnek olarak verdi: “Somon veya hamsi ızgara-marul, roka, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler ve domates içeren bir salata-2 dilim tam buğday ekmeği-kivi ve yaban mersininden oluşan meyve salatası.”
(İHA)