"Fetih 1453"ün Yunanistan'da büyük gürültü koparmasına kesin gözüyle bakılırken, haberler için "Türkler'in Fetih propagandası, 17 milyon dolar!" başlığı kullanıldı. Yunanlar, filmi en az "50 milyon kişinin izleyeceği" tahmininde bulundu.

Yunanistan'da "Fetih 1453"e ilişkin ilk haber ve filmin fargmanı dün akşam internet sitelerine düşerken, sadece birkaç saat içerisinde yüzlerce internet sitesinde yayınlanarak binlerce okur yorumu aldı. "Fetih 1453" filminin son yıllarda sakin bir dönemden geçen Türk-Yunan ilişkilerine yansımasının nasıl olacağı merak ediliyor. Filmin fragmanı bile Yunan internet kullanıcılarını öfkelendirdi. İnternet siteleri ile sosyal medyada şimdiden yüzlerce tepki ve eleştiri mesajı bırakılırken, objektif mesajlar ile özeleştiri içerlikli yorumlar da dikkat çekti.

Türk sinemasının en pahalı ve en görkemli filmi olacağı belirtilen "Fetih 1453"ün fragmanı, Yunan basın-yayın organlarında yer almaya başladı. "Fetih 1453"ün 17 Şubat'ta vizyona gireceği hatırlatılan haberlerde, fragmanının yayınlanmaya başlandığı belirtildi. Faruk Aksoy'un yönettiği filmin ABD ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülkede izleneceği ifade edilirken, Türk sinema tarihinin en büyük bütçeli filmi olduğuna dikkat çekildi.

"Fetih 1453"ün İstanbul'un Fethi'ni konu aldığı ifade edilirken, savaş ve aşk sahnelerinin izleyiciyi etkilemesinin beklendiği vurgulandı. Filmde Sultan'ın hayatı ile 29 Mayıs 1453'te İstanbul'un düşmesinin anlatıldığı hatırlatılan haberlerde, savaş konusunun dışında surlara çıkan Ulubatlı Hasan'ın aşk hikayesinin de işlendiği belirtildi.

"TÜRKLER DÜNYANIN HAKİMİ Mİ?"
"Türk işgalciler, filmde kendilerini dünyanın hakimi olarak lanse ediyorlar" yorumu yapılan haberlerde, "Yönetmen Aksoy'un Yunanların (Rumlar) toplu katliamı ve yağmalamalar gibi tarihin önemli yönlerini ise göstermekte başarısız olduğu" iddialarına yer verildi. Haberlerde, "filmde Yunan askerlerinin Osmanlı süper gücü karşısında başını eğmiş olarak gösterildiğine" ilişkin bilgiler geldiğine dikkat çekildi.

"Fetih 1453"ün çekimi için Türklerin 17 milyon dolar harcadığı ve 3 yılda tamamlandığı belirtilen haberlerde, fragmanın yapımının 1,5 ayda tamamlandığı ve 600 bin dolara mal olduğu aktarıldı. Türkiye'de fragmanı 24 saatte 1 milyon 670 bin kişinin izlendiği bildirildi.

ÖFKE VE ÖZELEŞTİRİ DOLU "FETİH" YORUMLARI
Yunan internet sitelerinde yayınlanan "Fetih 1453" fragmanına ilişkin okurların çoğunun eleştirel, duygusal ve öfke dolu mesajlar bırakması dikkat çekerken, objektif görüş belirten ve özeleştiri yapanlara da rastlanıyor.

"Madruga" nickname ile bırakılan yorumda "50 milyon kişinin izleyeceği kesin. Ayrıca Yunanistan'da da çok başarılı olacağını düşünüyorum. İşte bu kadar trajikiz!" derken, Türk dizilerinin Yunanistan'da rating rekorları kırmasına göndermede bulunan bir başka okur değerlendirmesinde "Çok iyi! Yunanistan'da bundan izleyeceğimiz filmi bulduk. İlk defa Yunanistan'da gösterime girmediği için yadırgadım!" ifadeleri kullanıldı. Bir başka internet kullancısının ise "İzleyeceğimiz bir sonraki film hangisi? İzmir'in felaketi mi? Yoksa Kıbrıs çıkarması mı?" soruları dikkat çekti.

Kostas adlı okur ise "Benim görüşüme göre bu ırkçı, Yunan karşıtı filmin Yunanistan'da gösterimi yasaklanmalı! Yahudi kıyımına ilişkin İsrail'de Alman yüksek bütçeli bir filmin gösterimini hayal edebilir misiniz?!" dedi.

Bazı Yunan okurlar ise "Fetih 1453"ü Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği ile ilişkilendirdi. Haris, "Bir defa daha tehlikeli bu bumerang kendilerine dönecek. Onlar da çok iyi biliyorlar, AB'de istenmiyorlar." derken, bir başka yorumda ise "Bu film, Türklerin Avrupalı olmadıklarını ve hiçbir zaman olamayacaklarını gösteriyor. Onlar, Hıristiyan Avrupa'yı işgal eden Doğulu İslamcılar... Türkiyeli Beyefendiler! Bu film, hiçbir zaman AB'ye giremeyeceğinizi gösteriyor!" görüşü savunuldu.

ÖVGÜ VE ÖZELEŞTİRİ
Yunanların çoğunu öfkelendiren Fetih filmine övgü mesajları ile özeleştiri yorumları da geldi. Hristos, "Onlar çok iyi yapıyorlar. Bizim televizyonlarımızda bugün gösterilen aptalca yapımları izleyeceğimize, kendi duruşumuzu yansıtan yüksek kaliteli işler yapalım." önerisinde bulunurken, bir başkası ise "Biz propaganda yapmayı bırak, sadece halkın sırtındaki yükü daha da arttıran rüşvet vermeye yetenekliyiz!" özeleştirisini dile getirdi. Nemesis ise "Çok iyi yapıyorlar! Biz aptalca cinsel komediler dışında yabancı yapımcılarla ortaklaşa çok zengin olan tarihimizi anlatan bir film yapabildik mi? Unut gitsin. Bizleri ülkemizden utanacak hale getirdiler!" değerlendirmesinde bulundu.

Yannis adlı bir okur ise haberin başlığında kullanılan "propaganda" kelimesine yaptığı göndermede, "Yunanlar, Evzon (Osmanlı'ya karşı bağımsızlık mücadelesi veren etekli askerler) ve her Mart ayında gösterilen parodiyi andıran filmler propaganda değil mi?" diye sordu.

BİZ DE MAKEDONYA FİLMİ YAPALIM
Eskiden de sıkça tekrarlanan "Konstantinopolis, Yunanistan'ın başkentidir." yorumlarının çokça bırakıldığı görülürken, Sakis adlı yorumcu "Biz mağdurlar ayakta uyuyoruz! Uyumamızın önemi yok değil ancak bari söyleyecek bir şeyimiz olsaydı! İşe yaramaz, saçma ve aptallıklara milyarlarca Euro harcadık ama Makedonya mücadelesine dair bir film yapamadık! Utancı yaşayan bugünkü Yunanlar'ın şerefine! Hadi şimdi perdede nasıl katledildiğimize hayranlık duymaya gidelim!"

"En azından Konstantinopolis'in onlar tarafından kurulmadığını hatırlıyorlar." diyen "İyi Türk, Ölü Türktür" nickini kullanan bir okur ise "Onlar kendi açılarından çok iyi yapıyorlar! Biz ne yapıyoruz? Bizimkilerden ucuz oldukları için onların yapımlarını alıyoruz! Hepimiz sorumluyuz. Artık yeter, uyanma vaktimiz geldi!" ifadelerini kullandı.

İstanbul'un Fethi'ne ilişkin tarihi bilgileri paylaşanlar da yok değil. Kris adlı yorumcu "Fatih Sultan Mehmet'in ordusu en az 150 bin kişiydi. Savunanlar ise 8 bini geçmiyordu." derken Nikolaos adlı kişi ise "Ordular baz alındığında 1 Yunan'a karşılık 29 Türk askeriyle mücadele ettik. Aferin bize, o kadar gün dayanabildik!" ifadelerini kullanıyor.

Aleksandra adlı bayan ise "Yunanistan'da vizyona girdiğinde hep birlikte izlemeye koşacağız. İçeriğini kritik etmiyorum ama sahneler çok etkileyici!" görüşünü dile getirdi. Bir başka okur ise bütün Yunan siyasi parti liderlerinin filmin İstanbul'da yapılacak galasına katılmaya davet etti.