Türk-Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği (TURAB), 17 Arap ülkesinin Türkiye büyükelçilerini, Türkiye’de ilk kez uygulanacak “Arap Birliği Mersin’de” başlıklı programla Mersin’e getirecek.

TURAB, kuruluşunun 10. yılında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, 27-30 Mart 2013 tarihlerinde Arap ülkelerinin büyükelçilerini Mersin’de ağırlayacak. TURAB Genel Başkanı Emin Ucuz, “Arap Birliği Mersin’de” başlığıyla gerçekleşecek programla ilgili Tenis Kulübü’nde basın toplantısı düzenledi. TURAB yönetiminin de katıldığı toplantıda, Mersin’de 2003 yılında bir grup işadamı tarafından 22 Arap ve 7 Türki Cumhuriyet ile tarihi, dini ve kültürel birlikteliği 21. yüzyıl dünyasında güçlenerek sürdürmek için yola çıkan TURAB’ın bugün 10 yılını geride bıraktığını belirten Ucuz, “Aradan geçen sürede TURAB, ‘29 Ülke El Ele’ sloganıyla çeşitli buluşmalara imza atarak ülkeler arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel birlikteliğin güçlenmesi adına güçlü ve önemli bir köprü olmuştur” dedi.

Derneğin 10. yılında da kendisine yakışır bir organizasyona imza atmaya hazırlandığını söyleyen Ucuz, Türkiye’yi bir kez daha hak ettiği noktaya taşımak adına önemli bir girişim gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ucuz, “TURAB olarak, ülkemizde Arap Birliği olarak bilinen ‘Arap Devletleri Ligi’nin Türkiye temsilcisi Büyükelçi Ekselans Bay Mohammed El Fatah Naciri ile Arap ülkelerinin Türkiye’deki Ankara Büyükelçilerini 27-30 Mart 2013 tarihlerinde Türkiye’de ilk kez uygulanacak bir programla Mersin’e davet etmiş bulunmaktayız” diye konuştu.

Arap Birliği Türkiye temsilcisi ve 17 Arap ülkesinin büyükelçilerini Mersin’de 4 gün süreyle ağırlayacaklarını bildiren Ucuz, “Bu kapsamda birbirinden farklı etkinliklere imza atılarak gerek ülkemiz gerekse ilimizdeki gelişim, büyüme ve sahip olduğumuz zenginliklerin dünyaya tanıtımının yapılması sağlanacak. Ayrıca 4 günlük program sürecinde iş dünyası temsilcilerimiz ile düzenleyeceğimiz toplantı ve kurum ziyaretleri ile Mersin ve bölgemiz ekonomisi hakkında büyükelçiler bilgilendirilecek ve ekonomik işbirliğimizin güçlenmesi sağlanacak. Bu vesile ile ülkemiz ile Arap ülkeleri arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişki ve çalışmaların geliştirilmesi maksadıyla karşılıklı görüş ve düşüncelerin ifade edileceği birlikteliklere zemin yaratılacak” ifadelerini kullandı.

Arap büyükelçilerinin toplu ziyaretinin, Mersin’e ve bölgeye gösterilen ilginin en önemli göstergesi olduğuna işaret eden Ucuz, şöyle devam etti: “Mersin’imizin, misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayarak ve Arap ülkeleri ile barış, dostluk ve ekonomik bağlarının gelişmesi noktasında hareket ederek ‘Arap Birliği Mersin’de’ buluşmasından olumlu sonuçlar elde edeceğine şüphemiz yok. Bu vesile ile bu etkinliğimize destek veren Mersin Valisi Sayın Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Macit Özcan ve değerli oda, borsa, Organize Sanayi Bölgesi ve SİAD yönetim kurulu başkanlarına ve topluluklarına şükranlarımızı sunuyoruz.”

Büyükelçiler buluşmasının, Mersin’in Haziran ayında ev sahipliği yapacağı 17. Akdeniz Oyunları için de büyük önem taşıdığını dile getiren Ucuz, şunları kaydetti: “Akdeniz çanağına yönelik bir organizasyon olan Akdeniz Oyunları’na katılan 8 ülkenin büyükelçilerinin de katılacağı bu buluşma, Akdeniz Oyunları hazırlıklarının yerinde görülmesi açısından önemlidir. Öte yandan bu buluşma, ülkemizin 2020 Olimpiyatlarına adaylık yarışına da güç verecektir.”

Büyükelçilerle buluşmanın ikinci ayağı olarak önümüzdeki yıllarda ticari ataşeleri de Mersin’de buluşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Ucuz, konuyla ilgili çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.