Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kurulduğunu açıkladı.

Başsavcı Hasan Kaya, dosya sayısının 600’ü bulduğu Muş’ta, 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kurulması için Adalet Bakanlığı’na teklifte bulunduklarını belirterek, teklifin olumlu bulunduğunu ve 11 Mart 2013 tarihi ile Muş’a 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’nın kurulduğunu söyledi. Kaya, “2013 yılı yaz kararnamesi ile 1 Başkan ve üye ataması yapılacak. Böylelikle 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi fiili olarak da hizmete girecektir. 2012 yılında bizim Ağır Ceza Mahkemesine 600 civarında dosya geldi. Bu da bir Ağır ceza Mahkemesi’nin yükünü aşan bir durumdu. Normal şartlar ve Avrupa standartlarına göre bir Ağır Ceza Mahkemesi, 300-350 civarı dosya bakabilir. Bizim mahkememiz olağan üstü bir gayretle 600 tane dosyaya baktı. Bu ağır iş yükü dolaysıyla bizde Bakanlığımıza teklifte bulunduk. 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi kurulması için Bakanlıktan da bu konuda olumlu görüş geldi. Muş bundan sonra 2 Ağır Ceza Mahkemeli bir yer olacak” dedi.

Şu anda yer konusunda bir sıkıntı olduğunu hatırlatan Kaya, “Ancak bazı birimleri kiralayacağımız başka bir binaya taşımak suretiyle kurulacak olan mahkemeye ve gelecek olan hakimlerimize yer ayarlamaya çalışıyoruz. Zaten duruşma salonumuz var. Mevcut duruşma salonu ortak kullanılacak. Onun düzenlenme çalışmasını yapıyoruz şu anda. Herhalde Denetimi serbestlik beklide İcra Müdürlüğü başka bir binaya taşıması olabilir. O konuları aştıktan sonra başka bir sorunumuz kalmıyor” diye konuştu.

2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kurulması ile birlikte gelen dosya sayısında artış olacağını da belirten Kaya, “Çünkü nüfus artıkça işlenen suçlar paralel olarak artıyor. Ancak burada bir yük paylaşımı olacaktır. Önemli olan bu yükü paylaşmaktır. 600 dosyayı bir mahkemenin götürmesi ile iki mahkemenin götürmesi arasında çok fark olur. Dolayısıyla mahkeme sayısı arttığı zaman davaların daha kısa sürede, daha çabuk ve seri bir şekilde sonuçlanması mümkündür. 2 yılda, 3 yılda bitecek davalar daha kısa sürede sonuçlanır hem de hakimlerimiz daha ayrıntılı bir şekilde inceleme fırsatı bulurlar” diye konuştu.

Çevre illere göre Muş’un 2 kat daha fazla dosyaya baktığını hatırlatan Kaya, “Bizim iş yükümüz daha fazla ve daha ağır. İlçelerimizde gelen ağır ceza dosyalarımız baya çetrefilli, cinayet dosyaları, kan davaları, töre cinayetleri gibi çok karmaşık, içinden çıkılmaz halde bir uğraş gerektiriyor. Gerçek failleri bulmak ve cezalandırmak çok büyük bir uğraş istiyor” dedi.