6 milyon öğrenciye süt dağıtım projesi hayata geçiyor.
Okul sütü programı 2012 yılından beri uygulandığını hatırlatmakla başlamak istiyorum.
Bu yıl öğrencilere dağıtılacak toplam 300 bin ton süt için ihale yapıldı. Yaklaşık 6 milyon öğrenciye haftada 3 gün 200 miligramlık kutular içinde tam yağlı süt dağıtılacağı ve bu sütünde Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesinden karşılanacağı açıklandı.
Dağıtılacak sütün amacı; ana sınıfı dahil ilkokul öğrencilerine süt içme alışkanlığı kazandırmak ve çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerine destek vermek.
Okullarda süt dağıtımı bu yılda yaklaşık 6 milyon öğrenciye süt dağıtılacağı hedefleniyor
Türkiye’de tüketilen toplam içme sütü miktarı yılda 1 milyon 400 bin ton dolayında. Okullarda öğrencilere dağıtılan 300 bin ton dolayındaki süt, toplam içme sütü tüketiminin yüzde 20’sini oluşturuyor.
Yılda 9 milyon ton süt üretimimiz var. Yaklaşık yüzde 15’ini içme sütü olarak tüketiyoruz. Kalanı peynir, yoğurt ve ayran oluyor. Azı ile de tereyağı yapılıyor.
Burada bir noktaya değinmek istiyorum. Üretilen ve tüketilen süt miktarında ki yetersizlik bizi gelecek için endişelendiriyor.
Bizde kişi başı süt tüketimi yılda 20 litrenin altında. İngilizler kişi başı yılda 100 litre, Fransızlar, İtalyanlar 70 litre süt tüketiyor.
Haydi çocuklar süt içmeye…