Ziraat Türkiye Kupası'nda Fenerbahçe'nin deplasmanda Beşiktaş'ı 1-0 mağlup ettiği olaylı derbide yaşananlar maçın önüne geçmişti. Beşiktaş teknik direktörü Şenol Güneş, yönetici Metin Albayrak, futbolcu Tosic ile birlikte Fenerbahçeli Robin Van Persie disiplin kuruluna sevk edilmişti.

Olaylı derbide, PFDK, Beşiktaşlı futbolcu Dusko Tosic'e 4, Fenerbahçeli Van Persie'ye 3 maç, Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş'e ise 1 maç ceza verdi.

Ancak yapılan itirazı değerlendiren Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, Fenerbahçeli oyuncu, Robin van Persie'nin cezasını 2 maça indirdiğini açıkladı.

Tahkim ’den yapılan açıklama özetle şu şekilde;

“Fenerbahçe Futbol A.Ş'nin, futbolcusu Robin Van Persie hakkındaki PFDK'nın 09.02.2017 tarih ve E.2016-2017/653 - K.2016-2017/775 sayılı kararına itirazı incelendi. İtirazın süresinde olduğu, gerekli harcın yatırıldığı görüldü. Yapılan müzakere neticesinde;

Fenerbahçe Futbol A.Ş. futbolcusu Robin Van Persie'nin 2 resmi müsabakadan men cezası ve 13.000 TL para cezası ile cezalandırılmasına, oybirliği ile, (K.2017/59)

Karar verilmiştir.”

Tahkim kurulunun bu kararına şahsen ben hiç şaşırmadım.

Yapılan açıklamalar sonrasında tahkim kurulunun da bu yöndeki kararı beklenilen bir karadı. Bana göre karar malumun ilamı oldu.

Tahkim Kurulu, Fenerbahçe'nin arka bahçesi olmamalı!

Yıllar önce Beşiktaş’ın Fransız futbolcusu Pascal Nouma’nın elini şortunun içerisine sokarak hareket yapması ile özdeşleştirilen çirkin, çirkin olduğu kadar da edepsiz sayılan hareket spor otoritelerince “ceza gerektirir” şeklinde yorumlanmıştı.

Bu bağlamda Robin Van Persie’nin yaptığı hareketin son derece çirkin ve aşırı tahrik içerdiği aşikar olmasına rağmen cezasız kalması oldukça düşündürücüdür.

Hollandalı futbolcunun, derbide elini şortuna sokmasıyla ilgili yaptığı gülünç savunmasında “Şortumun içine tayt giyiyorum ve hemen her maç bunu düzeltmek için elimi içeri sokuyorum” demesi inandırıcı mıdır?

Velev ki; öyle olduğu varsayılırsa ne ahlaka ne de edebe uymayan terbiyesizce yapılan o hareket on binlerce taraftar ve milyonlarca seyircinin gözü önünde mi yapılır?

PFDK’ye sormak lazım? Robin Van Persie, elini şortunun arka kısmına sokup kıçını kaşımış olsaydı sonrada "Basurum var, hemen her maçta kaşımak için elimi içeri sokuyorum” diye savunma yapsaydı inandırıcı mı sayılacaktı?

Bu sebeple tekrar soruyorum, Fenerbahçeli yabancı futbolculara bu müsemaha bu korumacılık ve bu tavizler niye?

Sportmenliğe aykırı ve edepsiz hareketin cezasız kalmasının nedeni nedir?

Yıllar öncede Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan derbi maça Raul Meireles'in hakeme yaptığı çirkin hareket damgasını vurmuştu. Kırmızı kartla oyun dışı kalan Portekizli oyuncu hakem Halis Özkahya'ya tükürdüğü ve her toplumda ayıp sayılabilecek bir şekilde el hareketi yaptığı gerekçesiyle 11 maç ceza almıştı. Ancak maçın oynandığı statta ve Tv'de maçı izleyenlerin gözü önünde cereyan eden hakeme karşı açık şekilde yapılan harekete ve tükürme olayına rağmen konuyu tahkime taşıyan Fenerbahçe'nin savunması sonucunda Meireles'in cezası 4 maça inmişti. Günümüzde de aynı şekilde cereyan eden Robin Van Persie’senin yaptığı edep dışı harekete ceza verilmediği gibi aldığı cezada tenzilat yapılmıştır.

Robin Van Persie’nin toplumun gözü önünde yaptığı hareketin cezasız kalması acizliktir, adam kayırmaktır dahası kulüp kayırmaktır!

Nitekim stadyumda ve Tv'de maçı izleyenlerin gözü önünde gerçekleşen ayıp, ayıp olduğu kadar rezil bir hareketi hafife almak toplumsal değerleri göz önünde bulundurmamak ve tahkim kurulunun geçmişte diğer takımlar aleyhinde verdiği kararlar hatırlandığında Fenerbahçeli Van Persie'ye yapılan indirim kararı adaletsizliktir, hakkaniyetsizliktir, mantıksızlıktır, tutarsızlıktır!

Bana göre Tahkim Kurulunun adalet sistemi çok garip işliyor. Bu bir nevi suç ‘ta tenzilata gitmektir. Bu karar emsal teşkil edebilir.

Bundan sonra futbol sahalarında yapılacak el kol hareketlerinin önü alınamayabilir. Olası çirkin hareketlerde bu karar emsal gösterilebilir. Bu durum bir nevi takım ve oyuncuyu kayırmak anlamı taşıyabilir

Sezon sonu indiriminde dahi olmayan bir şekilde yüzde 30’u aşkın tenzilat yapılabiliyor olmasını anlamış değilim.

Tahkim kurulunun adil olmayan bu kararları adamına ve takımına göre muamele ile mi yapılıyor? Yoksa bu Tahkim Kurulunda yasalar gerçekten bu şekilde mi işliyor?

Spor ahlakına aykırı harekete verilen cezada indirim, adamına ve takımına göre muamelede bulunmaktan bir farkı yoktur. Tahkim kurulunda bu tür çifte standart kararlar alındığında spor kamuoyunda inandırıcılığını yitirebilir, yitiriyor da...