ŞEREF MALKOÇ AVRUPALILARA DEDİ Kİ…!

Bu hafta içinde Avrupa’nın kamu denetçileri Barcelona’da bir araya geldi. Avrupa ülkelerinin Ombudsmanları 3 gün soyunca göç ve mülteciler konusunu masaya yatırdı. Türkiye’nin ombudsmanı Şeref Malkoç, çalıştayda bir konuştu pir konuştu. Göç ve mülteciler konusunda Avrupalı meslektaşlarının gözünün içine baka baka dedi ki…” Siz bencilsiniz…”
Avrupa’nın göç ve mülteciler konusuna Avrupa merkezli baktığını oysa empati yaparak dünya merkezli bakması gerektiğini belirten Malkoç’un bir saate yakın süren konuşmasında şok eden tespitleri karşısında Avrupalı meslektaşları dondu kaldı.

Malkoç, Avrupa merkezli bakış ile sorunun çözülemeyeceğini söylemesi ve ardından bütün Ombudsmanlara “Biz barış insanlarıyız. Barış için dünyayı ayağa kaldırabilmeliyiz. Akademisyenleri harekete geçirmeliyiz. Duvar örerek, tel örgü çekerek güç ve mülteci sorununu çözemezsiniz “dedi.
Malkoç, göç ve mülteciler konusunda Türkiye’nin neler yaptığını sine vizyon gösterisi ile Avrupalı meslektaşlarına da izletti ve herkese adeta elektro şok vererek, Avrupa’nın ortasında, Avrupalılara ders verdi.

ANTARKTİKA’DAKİ TRABZONLU

Türkiye bundan bir süre önce ikisi kadın 9 kişiden oluşan bir bilim ekibini Antratika’ya gönderdi. Orada bir bilim üssünün kurulması için. Bu 9 kişinin içinde Trabzon KTÜ’den deniz bilimleri fakültesinden bir hocamız vardı. Ersen Başar. Başar aynı zamanda Dağcılık Federasyonu da Başkanıydi. Bilim ekibi Türkiye’ye döndü. Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilen ekip, Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanlığında el üstündü karşılandı. Trabzon’un ve KTÜ’nün gururu olarak bu önemli bilim heyetinde yer alan Ersen Başar Trabzon’a da döndü ve öğrencilerine şimdi bilim üssü ile ilgili izlenimlerini anlatıyor. Bilim heyetinde şu isimler bulunuyordu.

 İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy , Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ersan Başar, Hitit Üniversitesi’nden Öğr. Gör. M. Nurullah Alkan ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Burak Karacık, Dr. Hakan Yavaşoğlu, Arş. Gör. O. Sabri Durak, Arş. Gör. Ayşe Giz Gülnerman Gengeç, Kaptan Özgün Oktar ve Kaptan Sinan Yirmibeşoğlu.
Bilim heyeti kıtada bilim üssünün nerede kurulabileceğine dair incelemeler yaptı. Trabzon’un gururu KTÜ’nün onuru Ersen Başar hoca dağcı ve bilim insanı olarak kıtada üssün kurulacağı yerlere tırmandı, ekibin ağır iklim şartlarında konaklaması ile ilgili teknik hazırlıkları yaptı.
Türkiye'nin kutup araştırmaları alanında ulusal bir bilim programına ihtiyacı bulunduğunu ifade Bilim, sanayi ve teknoloji bakanı programı oluşturmak için 12-13 Nisan tarihlerinde İstanbul'da çalıştay düzenleneceğini bildirdi.
 
Antartika'da başta iklim değişikliği olmak üzere, ekoloji, biyoçeşitlilik, jeoloji, tıp, astronomi gibi pek çok alanda önemli araştırmalar yürütüldüğünü kaydeden Özlü, çalıştayda Türk bilim insanlarının hangi bilimsel alanlarda yoğunlaşacağı konusunun tartışılacağını belirtti.
 
Çalıştay sonunda uluslararası bilim camiasında kabul görecek kutup araştırmaları bilim programını oluşturacaklarını kaydeden Bakan Özlü, "Bu alanda atılan bir önemli adım kıtayı barış ve bilime adayan Antarktika Andlaşması Çevre Koruma Protokolüne katılmamızın TBMM'de uygun bulunarak kısa bir süre önce yasalaşmasıdır. Atılan tüm bu adımlarla kıtayı yöneten ülkelerin oluşturduğu Antarktika Andlaşmalar sistemi içinde yer almayı ve söz sahibi olmayı hedeflemekteyiz. Bu sebeple yapılan tüm çalışmalar Mayıs ayında Pekin'de yapılacak olan Antarktika Andlaşması Danışma Toplantısı'nda sunularak diğer ülkeler nezdinde çalışmalarımız ortaya konulacaktır." ifadelerini kullandı.

 
Özlü, seyrüseferin hayırlı olmasını ve araştırma ekibinin başarılarının devamını diledi. 

VE EFSANE BAKAN SOKAĞA İNDİ

Trabzon’un efsane bakanları arasında yer alan Erdoğan Bayrakta, Trabzon’a geldi ve referandum çalışması için sokağa indi. Önce Ortahisar’da Trabzonlularla buluşan Bayraktar sonra partisinin Akçaabat teşkilat binasında partililer ile buluştu. Ardından Memur sen ve TOMMB’a uğrayan Bayraktar burada da temaslarda bulundu. Bayraktar bugün de Of’ta geniş katılımlı bir toplantıda konuşacak. Bu referandumun Türkiye için köprüden önce son çıkış olduğunu belirten Bayraktar’a özellikle Trabzonlular tarafından büyük ilgi gösterildi. Bayraktar, siyasi sorumlulukla referandum çalışması için oy verme gününe kadar Trabzon’da olacak. Bayraktar SKM’miz bana nerede görev verirse, orada alanda sokakta olacağım dedi.

CHP, HAMZAÇEBİ’Yİ ÖZLEDİ

Trabzon CHP milletvekilliği döneminde vakur duruşu, mantıklı muhalefeti, yapıcı eleştiriler gerçek veriler üzerinden tespitleri ve bütün partililer tarafından sevilen sayılan Akif Hamzaçebi de Trabzon’a geldi. Hamzaçebi için CHP’liler çok özlemiştik, hasret giderdik dediler. Akif Hamzaçebi, siyasi iktidara yüklenmeden siyaset yapmadan neden anayasaya hayır oyu verilmesini tane tane açıkladı. Alana ve sokaklara da indi. Hamzaçebi, Trabzon özelinde de hayır diyenlerin üzerine gelindiğini belirterek “Bunu yapanların yarın yüzü kızaracak.Trabzon’da kimse referandum sürecinin ağır başlı durumuna çomak sokmasın” dedi. Hamzaçebi, Trabzon’da sessiz bir hayırcı çoğunluk olduğunu bunu sandıklar açıldığında da göreceğiz dedi. Hamzaçebi, genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Trabzon’da Cumartesi günü yapacağı mitinge kadar kalacak ve ilçelerde hayır çalışması da yapacak.

BÜYÜKŞEHİR’DE HERKES PAZARTESİNİ BEKLİYOR

Dün burada özellikle Ak Parti’de referandum süreci içinde özellikle büyükşehir belediye meclis üyelerinin aktif olmadığı sokağa inmediklerin dair söylentilerin parti koridorlarında ayyuka çıktığını yazmıştık. Yazı bayağı yankı uyandırdı. Özellikle bazı meclis üyeleri Pazartesi günü Büyükşehir’de yapılacak olan Ak Parti grup toplantısını bekliyor. Bu toplantıya milletvekillerini de katılması olası. Burada meclis üyeleri kendileri hakkında bu kanaate olanlara cevap verecek deniyor bakalım öyle mi olacak.

Pazartesi bu toplantıyı yakın takibe alacağız.

Kim konuşacak. Kim susup, kapı arkalarında konuşmaya devam edecek, merak ediyoruz.

CUMHURBAŞKANI SELİFİYE KIZDI

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın Trabzon mitinginden sonra gazetecilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirmesi, Trabzon’da olay oldu. Hele, valilik basın bürosundan Hüseyin Yurdakul’un Cumhurbaşkanını elini tutma anı da çok tartışıldı. Yurdakul, Cumhurbaşkanımızı elini tuttuk da ne oldu derken, olaya espritüel yaklaşan Trabzon medyasının gündeminde bu fotoğraf uzun süre daha yer alacak gibi. Bu arada, gazeteciler ile hatıra fotoğrafı çektirilirken, Ak Partili gazeteci olmayanların selfi çektirme girişimine de Cumhurbaşkanının izin vermedi ve kızdığı da gözlemlenmiş.

GALA'DA EN ÇOK İLGİYİ KİM GÖRDÜ

Dün akşam Sümelanın Şifresi 3 Junior Temel’in galası yapıldı.
Galaya, film ekibi haricinde bazı sanatçılar, milletvekilleri, belediye başkanları ve bürokrasinin tanınmış isimleriyle davetliler katıldı.
Ancak davetliler arasında 3 kişi daha vardı ki film ekibi kadar ilgi gördüler.
Bilal Hancı, Atakan Özyurt ve Fatih Yasin’den oluşan bu ‘Kafalar’ ekibi, kısa sürede sosyal medya fenomeni olmayı başardılar.

Ülke çapında da milyonlara ulaşan takipçileri yakalayan bu başarılı ekip, gala gecesine gelen özellikle gençlerin ilgi odağı oldular.
Adeta sevgi seliyle karşılaşan Kafalar ekibi, gençlerin hatıra fotoğrafı isteklerini kırmamaya büyük özen gösterdiler.