ANKARA’DA TRABZONSPOR HAZIRLIĞI

Trabzonspor’un başarılı sonuçlar alarak şehre ve taraftarını havaya sokmasından sonra Cumartesi günü Ankara’da oynayacağı Osmanlıspor maçı, Ankara’daki Trabzonlu bürokratlar tarafından dört gözle bekleniyor. Sıkı bir Trabzonsporlu olduğunu bildiğimiz Milli Güvenlik Kurulu genel sekreteri Vali hemşerimiz Seyfullah Hacımüftüoğlu üst düzey bütün bürokratların maça gitmesi için program yapmaya başladı.

Başta Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak olmak üzere ne kadar üst düzey bürokrat varsa, Hacımüftüoğlu kimse Ankara’ya hafta sonu terk etmesinde maça gideceğiz diye davetiye çıkarıyor. Hacımüftüoğlu’nun organizasyonunda üst düzey Trabzonlu bürokratların arasında; bakan, müsteşar, yardımcı pozisyonunda olan ve Kamu Denetçisi Şeref Malkoç da var. Üst düzey bürokratlar, Trabzonspor’un da kampını ziyaret edip, Ersun Yanal’a da maçtan önce başarı dileklerini iletecekler. Hacımüftüoğlu, bu organizasyonu yaparak, Trabzonspor sevdasını bir kez daha gösterdi.

KTÜ’LÜ HOCANIN SONUNDA CANINI TAK ETTİ
Özellikle, bütünleme sınavlarında başarılı olamayan öğrencilerin kendileri ve velileri ve yakınları, koca koca profesörlerin kapısını çalarak, beni geçirseniz, bizim oğlana geçer not verseniz diye gelen ricalardan(!) KTÜ’lü bir profesör isyan etti.

Ve ilginç bir yöntemle, bütünleme sınavlarından sonra kapısının çalınmasının önüne bakın nasıl engel oldu.
Orman Mühendisliğinde görevli, Prof Dr Cantürk Gümüş, bütün öğrencilerine açık, facebook sayfasından soracağı soruyu yayınladı.
Sınav sonrası not tavassutu için bunalmak istemeyen hocanın soracağı soruyu facebook’tan duyurması ilan etmesi de ilginçti.

İşte hocanın sınav sorusunu açıkladığı facebook notu.

“ Gördüğüm lüzum üzerine sınav sorusunu yayınlıyorum. Öğrenci velilerine, bazı öğrenciler için ayrıcalık isteyen dostlarıma bilgi olsun.
ORMANCILIK POLİTİKASI  BÜTÜNLEME SINAVI 23.01.2017

Soru: Orman kanununun 31. maddesi ile orman köylerine verilen ayrıcalığın anayasaya uygun olup olmadığını, anayasanın 2. maddesinde yer alan sosyal devlet ilkesi, 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesi ve 169. maddede yer alan ormanların korunması ve geliştirilmesi çerçevelerinden değerlendiriniz.

T.C. Anayasasının 2. ve 10. maddeleri ile 6831 sayılı orman kanununun 31. maddesinin ilk fıkrası aşağıda verilmektedir.
“ANAYASA MADDE 2. – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

ANAYASA Madde 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.”

ORMAN KANUNU MADDE 31 – Mülki hudutları içinde verimli Devlet ormanı bulunan köylerde köy nüfusuna kayıtlı ve köyde devamlı oturan veya burada oturmakta iken yerleşim adresini bu madde kapsamındaki başka bir köye taşıyan ya da nüfusa kayıtlı olmasa bile yerleşim adresi olarak kesintisiz en az beş yıl oturan muhtaç ihtiyaç sahibi hane reislerine, köyde barınmaları için yapacakları ev, ahır, samanlık, ambar ve kümes ile köy halkının müşterek ihtiyacı olan okul, cami, sağlıkevi, köyyolu köprüsü ve köykonağı ihtiyaçları için yapacak emval bu ormanlar civarındaki istif veya satış istif yerlerinden tarife bedeli ile kesme, taşıma ve istif masrafları alınmak suretiyle bir defa ya mahsus olmak üzere verilir. Bu maddeye giren inşaatlar için hak sahiplerinin talebi halinde bu yapacak emval yerine, karşılığı idarece nakit olarak ödenir. Tamiratlar için ise, en yakın istif veya satış istif yerlerinden maliyet bedelinin üçte biri üzerinden emval verilir veya karşılığı nakit olarak idarece ödenir.

Her türlü basılı, yazılı materyalden yararlanmak serbesttir. Süre 75 dakikadır.
Cevap için kağıdın sadece arka yüzü kullanılacaktır.
Başarılar dilerim. 

 Prof.Dr.Cantürk GÜMÜŞ…”

Cantürk Gümüş, bu yöntemi ile kampüste günün konusu olurken, böylelikle soracağı soruyu facebooktan duyuran ilk hoca da oldu.

SERDAR BALİ, SOYLU’DAN NE İSTEDİ?
Önceki gün, iç işleri bakanlığı koridorlarında Trabzonspor’un efsane futbolcuları görüldü. Serdar Bali, Hüseyin Tok, Necati Özçağlayan ve Bahattin Güneş. Yanlarında da Ak Parti il yönetim kurulu üyesi Murat Salih Solak. Tesadüfen biz de bakanlık koridorlarındayken efsaneleri görünce elbette merak ettik, peşlerine takıldık. Efsaneler bakanlık personeli tarafından müthiş bir ev sahipliği ile karşılandı. Bakan Soylu’nun makamına giden koridorlardaki bütün güvenlik kapıları anında efsanelere açıldı. Özel kaleme personeli, efsaneleri ayakta karşıladı. Misafir bekleme odasında, belki de Bakan Soylu ile görüşemeye gelenler arasından en az bekleyen efsaneler oldu. Daha oturmadan, bakan efsaneleri makamında kabul etti. Efsaneler ile Bakan Soylu bir saate yakın görüştü. Bakanlık odasından dışarıya arada kahkaha sesleri geldi. Belli ki, Serdar Bali, efsane kadronun yaşadıkları ilginç anıları anlatıyordu. Peki, sizin gibi biz de merak ettik, efsaneler niye Soylu ile görüştü. Görüşme bittikten sonra Bali, görüşmenin ana hatlarını 61saat.com’a şöyle açıkladı.

“Akyazı dolgu alanında Trabzonspor’un plan ve projelerine uyumlu Trabzonsporlu profesyonel futbolcular derneği adın bir yer istedik. O yeri de daha önce, Cumhurbaşkanımız stadı açtığında göstererek talep etmiştik. Bakan beyden tahsisin hızlandırılması için ricada bulunduk…”

Bu arada Bali’nin kaleme aldığı “İçerden” adlı futbol yaşamını anlattığı kitabı da hazır. Kitap redaksiyonda. Mustafa Kaynar hocamız son kontrolleri yapıyor. Kitap piyasaya çıktığında yaşanmış ama anılarda kalmış bir çok olay, okurlarla bugüne taşınacak.

SOYLU’NUN REFERANDUM ANKETİ

İç İşleri bakanı Süleyman Soylu, bugüne kadar üç kez, Trabzon için referandum anketi yaptırdı. Soylu, bu anketlerden edindiği bilgiler sonucu Trabzon için % 80 hedefini belirledi. Son anketin sonuçları Soylu’nun önüne geldiğinde yüzü bayağı güldü. Soylu’nun anket yaptırdığını biliyorduk. Sonuçları sonduk, hedefe varırız dedi.

Soylu’nun yaptırdığı ankette, milletvekilleri ve Belediye Başkanları ile ilgili memnuiyet sonuçları da var. Bunları Soylu ajandasında tutuyor. Şu sıralar bir dördüncüsünün yapılması ile ilgili hazırlıkların tamamlandığı ankette, milletvekili memnuniyeti değil sadece belediye başkanı memnuniyeti sorulacak.

SOYLU’NUN YAKIN EKİBİ VE BAŞARISI

Her siyasi iktidarın, Trabzonlu bakanı, yakın mesai arkadaşlarından bir bölümünü Trabzon’dan seçer. Kimi, bunu teşkilattan belirler kimi de bürokrasiden. Mesela son bakanlardan Faruk Özak, teşkilattan çok ismi yanına almamış bürokrasiden Trabzon meselelerini takip edecek danışmanlar belirlemişti.

Hikmet Sami Türk, teşkilattan iki kişiyi yanına danışman almıştı. Eyüp Aşık da öyle yapmıştı. Bürokrasiden ve teşkilattan karma bir ekip kurmuştu.
İç işleri Bakanı Süleyman Soylu da Trabzon meselelerini takip için yakın çalışma ekibini teşkilattan belirledi. Ali Faik Hacıoğlu, Erdem Sürmen ve Serap Ayvaz. Medyadan ise Selahattin Aydınlı.

İki gündün, bakanlık koridorlarında gözlem yapıyoruz. Bakanın bu üç Trabzon ayağı, müthiş bir performans gösteriyor. En çok da Ali Faik Hacıoğlu. Hacıoğlu, sadece Trabzon’dan gelen talepleri değil bütün bir ülke genelinden bakana ulaşan taleplerin takibinden sorumlu.

O nedenle,ağır bir yükü var. Erdem Sürmen de benzer ağırlıkta çalışıyor. Serap Ayvaz ise bakanlık yazışma ofisini,Ak Parti Trabzon SKM merkezi gibi planlamış. Her şey tıkırında. Ve elbette bu kadar yoğunluk karşısında hem Ali Faik Hacıoğlu hem Erdem Sürmen hem de Serap Ayvaz’ın yıpranmamaları mümkün değil. Bu ekibin belki de en rahatı, Selahattin Aydınlı. İşi medya ilişkileri olduğundan, görevini kusursuzca yerine getiriyor. Hacıoğlu’nun iş yoğunluğu arttığı zamanlarda ise ona yardımcı oluyor.

ŞEREF MALKOÇ, HİKMET SAMİ TÜRK’E NE DEDİ?

Türkiye’nin kamu denetçisi olan Şeref Malkoç, bu kurumun kurulması, kanununu çıkartılması ile ilgili olarak özel gayretler gösteren, konu ile ilgili makaleler yazan, bakanken, kamu denetçiliği için kanun tasarısını hazırlayan ve kanunun çıkmasına TBMM’sinde önderlik eden eski Trabzonlu bakanlardan Hikmet Sami Türk ile kurumun başına atandığında uzun bir görüşme yapmış.

Malkoç, Türk’e kanunu çıkarttınız, bundan sonra ne yapılabilir? Kurumun verimli olması için önerilerimiz ne demiş. İyi de etmiş. Malkoç, işine dört elle sarılmış durumda. Makamı bir milletvekili odası gibi kalabalık, gelen gideni çok. Hem iş için hem de Malkoç’a hayırlı olsun ziyaretleri devam ediyor. Bu arada, Malkoç’u en çok merek edenler ise, kamu denetçiliği konusunda çok hassas olan AB’liği ülkelerinin büyükelçileri. Büyükelçiler tek tek ya da gruplar halinde, Türkiye’nin kamu denetçisini tanımak, prensiplerini öğrenmek istiyorlar. Malkoç da onlara kendini ve kurumunu tanınıyor. 

Bu arada Malkoç, AB üyesi büyükelçileri de Evliya Çelebi’nin İngilizce basımı seyahatnamesini hediye ederek, ilginç bir hamle de yapmış oluyor.

BU ZİYARETTEN, KİM KARLI ÇIKTI?

Ankara’da bir toplantı için bulunan Ak Parti’nin bütün ilçe başkanları, il başkanı Haydar Revi’nin başkanlığında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ı makamında ziyaret etti. Heyete, Trabzon milletvekilleri ile birlikte iç işleri bakanı Süleyman Soylu ile de buluştu. Soylu ile ilçe başkanları ve milletvekillerinin buluşmasından kulağımıza gelen derin bilgileri yarınki köşemize sakladık. 
Biz, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ile Trabzon heyetinin buluşmasından detay verelim.

Heyet, AKSA’dan şikayetlerini yeniden bilirdi. Hayrat İlçe Başkanı Salih Öztel, espritül bir şekilde ilçede, AKSA’nın yeterli eleman bulunduramadığını açıklarken, herkesi de güldürdü.
Bu toplantının en karlısı ise ilginçtin, bakanın en yakınında çalışan danışmanı Ufuk Hacıahmetoğlu oldu. Zira, söz hakkı alan her ilçe başkanı önce Hacıahmetoğlu’nu övdü. İlgisi çok iyi. Bizimle ilişkileri çok güzel. Trabzon’un bizimle sorunlarını takipte çok duyarlı diye övülen, Hacıahmetoğlu zirvenin en karlı çıkanı oldu.