ADNAN GÜNNAR CHP’YE GİRDİ

Anayasa referandum çalışmaları Trabzon özelinde son derece demokratik bir şekilde devam ediyor. Trabzon’da herkes birbirini tanıdığı için araya provokatörler giremiyor. Hayır’cılar rahat, Evet’çiler de. Tabi illaki, bu bir sonuçta seçim olduğu için tarafların birbirlerini kollamaları da son derece doğal.

Geçenlerde Evet çalışması için Çukurçayır’a giden Ak Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar, mahallede CHP’nin açtığı hayır seçim bürosuna rahatlıkla girdi, oradaki CHP’liler ile sohbet etti. Çayları içti. Taraftarlar birbirlerine kendilerini anlattı. Günnar rahat tavrı ile dikkat çekti.

CHP’nin hayır seçim bürosundakiler de Günnar’ın seçim bürolarına gelmesinden son derece hoşnut oldular.Elbette taraftar birbirlerine görüşleri doğrultusunda ikna edemediler ama demokrasi adına görüntü çok hoştu ve üstelik işte Trabzon bu dedirtti. Böyle görüntülerin, Türkiye genelinde de yaşanması umudu ile.

 GENÇ GİBİ YAPABİLECEK VAR MI?

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç. Trabzon’da siyasi iradenin, milletvekillerinin yapması gerekeni yaptı aslında. 

Trabzon basınından da birçok kişinin yeni Anayasa ile ilgili tam bilgi sahibi olmadığını dün Ahmet Metin Genç’in toplantısında biraz olsun gözlemledik. 

Trabzon basınından 60 kişinin katıldığı toplantıda Başkan Genç’e sadece sadece 3 soru soruldu. Basının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda aslında Genç vaktin çoğunu soru cevaba ayırmıştı. Sorusu olan var mı? Diye defalarca seslendi, hatta ara ara ‘Evet’ sorusu olan var mı, ben soru sorulana kadar araları ‘Evet’ ile doydurayım diyerek espiri de yaptı. 

Genç toplantıda yeni anayasa maddelerinin yanında Hollanda ve Avrupa’nın tavrını da sert dille kınadı, Türkiye’de istikrar olmasına diye bunun yapıldığını söyledi fakat Hollanda ve Avrupa’da yapılanların Türkiye’de evet oylarına büyük katkı sağladığı da herkes tarafından konuşulan bilgilen bir gerçekti. Bu da soru olarak başkana yöneltilebilirdi fakat birçok gazeteci her toplantıda olduğu gibi bitse de gitsek modunda olduğu için, diğer gazetecilerde belli ki soru sormaktan çekindi. 

Genç’in bu yerinde toplantısını dileriz milletvekilleri de yapar. Kamuoyunu bilgilendirecek olan, maddeleri yorumlayacak olan gazetecilerle yeni anayasayı bire bir tartışabilirler.
 
ESKİ YÖNETİCİLER SAHAYA İNDİ 

AK Parti SKM’si şehirde referandum için çok sesli gitmese de programını yavaş yavaş oturtduğu, yapılan programlardaki gözle görülen hissedilir değişimlerle ortaya çıkıyor. Mesela dün Ahmet Metin Genç’in basın toplantısında AK Parti’den birçok isim vardı. Teşkilatta olan veya olmayan. Hatta eski il başkan yardımcısı Adnan Bayram’da Genç’in kahvaltısında yer aldı. 

Sorduk Trabzonspor Basketbol Kulübü adına mı geldiniz diye kendisine takıldık. 

Hayır bu memleket meselesi, partimiz SKM’si bizlere görev yazıyor, o görevlerin hepsine icabet ediyoruz. Program olmadığı zamanda bu ülkenin geleceği adına herkesin neden Evet demesi gerektiğini kendi çevremize, girdiğimiz ortamlarda anlatıyoruz’ dedi. 


Toplantıya katılan Ortahisar İlçe yöneticisi Tufan Uzlu’da kendisine ilk kez bir program yazıldığını katılmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. 
Genç’in referandum programına eski il yöneticisi Erol Birsen,İl kadın kollarından Songül Yurduseven, gençlik kollarından Soner Değirmenci, Ortahisar İlçe Başkan Yardımcısı Cemal Yıldız, Ortahisar Belediye Meclis üyelerinden Faruk Kanca ve Ufuk Hoş’da programda yer aldı.

CORA VE KÖSEOĞLU “HAYIR” DEDİ…!

Bilindiği üzere Trabzon’da Trabzon barosu ve CHP’liler tarafından yeni anayasa maddelerinin tartışılması için bir panel daveti olmuştu. Bu davet Trabzon Barosu tarafından Trabzon’un 3 avukat milletvekili olan Ak Partili Salih Cora, Ayşe Sula Köseoğlu ve CHP Trabzon Milletvekili halik Pekşen’e iletilmişti. 

Milletvekilleri bu daveti aldıklarını kabul ettiler. CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ben katılırım dedi CHP Trabzon il başkanı da AK Partili hukukçu milletvekillerine aynı çağrıyı yaptı. 
Peki bu çağrılarla ilgili Trabzon AK Partili Milletvekilleri neler söylediler. 

Ayşe Sula Köseoğlu, Haluk Pekşen’in ve CHP’nin bu yöndeki çağrısını medyadan öğrendiğini belirterek ‘Haluk Pekşen kendine oyun arıyor, eğlence arıyor, bizim üzerimizden şov yapma amaçlı kamuoyu yaratmaya çalışıyor. Zaten Anayasa ile ilgili sahada söyledikleri de abuk sabuk şeyler. Doğru dürüst halka bilgi vermiyor. Biz onunla aynı platforma çıkıp Pekşen’e şov yapma imkânı sağlayacağımıza o sürede daha çok vatandaşın ayağına gidip yeni anayasa maddelerini anlatırız daha faydalı olur. Biz onu yapıyoruz, milletimizin ayağına giderek onlara tek tek akıllarına takılan tüm soruları cevaplamaya çalışıyoruz’ ifadelerini kullandı.

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora’da kendisine Trabzon Barosu tarafından böyle bir davet geldiğini fakat Trabzon barosunun referandum ile ilgili tarafsızlığını kaybettiği için kabul etmediğini ifade ederek ‘Bakıyorsunuz Trabzon Baro Başkanı bir konuşmasında Hayır diyenleri kucaklıyorum diyor. Böyle olur mu. Nerede kaldı baronun bağımsızlığı, nerede kaldı Trabzon Barosu’nun tarafsızlığı. Olmaz, böyle olmaz. Şimdi biz Sibel Suiçmez Hayırcıları kucaklarken onun tarafsız bir anayasa tartışmasını yönetmesini veya düzenlemesini nasıl bekleyelim. Bizim hesap vereceğimiz yerde, kişi de halkımızdır, daime milletimizdir. Biz onların dediklerini de yaparız ama samimi ve tarafsız olmadıkları için biz yine milletimiz ile yolumuza devam edeceğiz. Kimseden korkumuz çekincemizde yoktur, gelsin kim ise çatır çatır bu ülkenin istikbali için yeni anayasa maddelerinin ülkenin önünü nasıl açacağını herkes ile tartışırım. Ama sırf onlar istediği diye provoke edebilecekleri bir yere katılmam’ ifadelerini kullandı. 

İki Milletvekili de böylece Baro ile muhalefetin çağrısına hayır demiş oldu. Bakalım Baro ve CHP kanadı bu konuda neler söyleyecek

FETÖ OKULUNA ALTERNATİF OKULA NE GİTTİ!

FETÖ’cülerin Batum’da Trabzon’dan kaçarak adeta üs kurduklarını Trabzon Cumhuriyet Baş Savcısı geçen hafta gazeteciler ile yaptığı toplantıda ifade etmişlerdi. Batum’da FETÖ okulları var ve hala faaliyetini sürdürüyor. Buna karşılık olarak Türkiye Cumhuriyeti de bir Türk okulu açtı Batum’da. Bu Türk okuluna, Trabzon İl Halk Kütüphanesinden yüzlerce kitap gitti. Tarih ve sosyal bilimler ağırlıklı romanların da olduğu kitaplar hafta içinde Batum’a gidilerek teslim edildi. Trabzon’dan giden ekibin başında ilk kültür Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu vardı. Ayvazoğlu, Türk okuluna yardımların devam edeceğini belirtti.

YEREL MEDYA POLEMİĞİ!

Şu sıralar yerel medyada Uzungöl polemiği devam ediyor.
Taka Gazetesi’nden Uzungöllü Zihni Ağırman, Uzungöl’deki fiyat uygulamaları ile yapılan eleştirilere eleştiri getirerek, başka turistlik tesislerden örnekler vererek ortada bir eksiklik aksaklık varsa da pek görülmemesini istedi.
Ağırman’ın bu yazısına, Günebakış’tan Ali Öztürk şöyle cevap verdi.
“Bu kentte belki onlarca turizm manşeti ve yüzlerce turizm yazısı yazmış bir gazeteci olarak ve gazetecilik adına böyle bir yaklaşımı talihsizlik olarak nitelendiriyoruz. Uzungöl’deki yanlışları, eksikleri, hataları yazmayarak Uzungöl’e nasıl katkı sağlanırmış anlayamadık. Halbuki açık toplumlarda hata ve eksikler konuşularak, tartışılarak ve üzerine gidilerek çözülebilir. Dünyaya açık bir Uzungöl’ü yine Uzungöl’deki bir iş adamına ve Trabzon basınına kapatmak acaba nasıl bir şeydir?...”

ŞEHİR MÜZESİ TARTIŞMASI

Sitemizin yayın danışmanı Ali Savaş, Büyükşehir Belediyesinin açtığı şehir müzesi ile ilgili olarak bazı köşe yazarlarının müze ile ilgili değerlendirmelerini değerlendirerek şunları yazdı.
“Şehir Müzesi görkemli açılıp gündem olup, binlerce kişi ziyaret edince bu dost kalemler reytinge kurban oldu.

Ve şehir müzesini, dünyanın en ünlü, müzecilik anlamında en mükemmelleri ile karşılaştırma bile yaptılar. Fransa’dan, Berlin’den örnekler göstererek.
Şehir müzesi oluşurken, öneri getirmediler oluştu açıldı getirmeye başladılar. Bu da Temel fıkrası gibi.
Müzecilik konusunda bizi ihtisaslaştıran Büyükşehir Belediyesinin bu yararlı adımından sonra gelin hep birlikte şu işi kovalayayım.


-Trabzon müzesini sıkışık olduğu o yerden kurtaralım, şöyle doğru dürüst bir şehir müzemiz olsun
-Çürümekte olan Nemli Oğlu konağını, resim ve heykel müzesine dönüştürelim.
-Ortahisar’daki valilik konağının tümünü Kültür ve Turizm İl Müdürlüğe emrine vererek, orada da bir başka konsepte şehir müzesi oluşturalım…”



Yayın danışmanımız Ali Savaş’ın bu müze yazısına cevap köşe yazarımız Sertaç Hellaç’tan geldi. Hellaç, Savaş’ı ilginç ifadeler ile iğneleyerek yazdı ki..

“Yazısının bir yerinde de şöyle buyuruyor Ali abi:
“Özellikle eleştiri dozunu kaçıran dost kalemlerin müzecilik ile ilgili hassasiyetlerini sadece şehir müzesi ile sınırlı tutmalarını, reyting kurbanı olmalarına bağlıyorum.”
Eleştirinin dozu, basın kanunu ve gazetecilik etiğine göre mi yoksa Ali abinin belediye hassasiyetine göre mi kaçtı?
Ayrıca…
4 bin yıllık tarihi olan şehre kurulan 4 milyon dolarlık müzenin 4 bin liralık değer taşımamasını eleştirmek, reytinge kurban gitmek değildir ama her dönem reytingi olan kurum, kuruluş ve kişilerin yanında yer alıp reytingini yüksek tutmak, reytingin kaymağını yemektir.
Dilerim ki; rüzgarı arkasına alıp korsan gemiyle meslektaşlarının üzerine yürüyen Ali abi, bu sevdasından vazgeçer. “Ne rüzgârdan ne de korsan gemimden vazgeçerim” diyorsa da dilerim rotasını değiştirir…”

CEMİYET LOKALİNDE KAVGAYA RAMAK KALMIŞ

Yerel medya polemiğinde en çarpıcı haber ise Trabzon Gazeteciler Cemiyetinin lokalinden geldi. Cemiyet Lokalinde iddia o ki kavgaya ramak kaldı.
O olayı da Günebakış’ın Nabız köşesinden aktaralım.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Federasyon Delegesi ve Cumhuriyet Gazetesi Temsilcisi Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu, önceki akşam TGC Başkan Yardımcısı Altuğ Atalay’la cemiyette hararetli bir tartışma yaşamış. Yaşanan tartışmaya şahit olanlar araya girerek her iki ismi sakinleştirmiş.
Birbirlerinin üzerine yürüyen tarafların kavgasının ardında yatan sebep ise Turkuvaz Medya’ya verilen ödül.  Seçim döneminde mevcut yönetime tüm varlığı ile destek veren, ancak Cumhuriyet Gazetesi’nin tutuklanan 9 ismine destek verdiremeyen Ahmet Şefik, Turkuaz Medya’ya verilen ödülden rahatsız olmuş. Cumartesi akşamı gazetecilerin gözleri önünde ikili arasında yaşanan tartışma bir hayli alevlenmiş. Tartışma birbirlerinin üzerine yürümeye kadar gitmiş. Araya giren meslektaşlarının sayesinde ikili ayrılmış…”

GAZETECİLERDEN BAŞKANA SÜRPRİZ... 

Dün 14 Mart Tıp Bayramıydı... Biz de Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisini takip ettiğimizde, meclisin dikkat çekici unutkanlığına şahit olduk. Normalde her sene meclis üyeleri 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle meclisin, tıp kökenli üyelerine çiçek verilirdi. Meclisin tıp kökenli üyeleri ise Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Arsin Belediye Başkanı Dr Erdem Şen ve Dernekpazarı Belediye Başkanı Dr. Mehmet Aşık... 
Zaten bu duruma Arsin ile ilgili bir maddenin görüşmesinde de Başkan Şen, imalı bir yolla dile getirdi. Başkan Şen, meclise gülerek “Çiçek de gelmedi” dedi. Bu söylem mecliste gülümsemelere neden olurken o sırada alelacele çiçek hazırlatıldı ve meclisin bitimi ile birlikte 3 başkana takdim edildi. 
Bu sırada AK Parti Grup Başkanı Mehmet Sait Gürsoy, topu Havva Gümüş’e atarak, “Normalde Havva hanım hatırlatırdı” dedi. Bu söylemde mecliste gülümsemelere neden olurken Başkanlara bir de gazetecilerin sürprizi oldu. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisini takip eden gazetecilerde 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle  Başkan Gümrükçüoğlu’nun nezdinde başkanlara çiçek verdi. 
Burada bir ayrıntıyı belirtelim, gazeteciler bu durumu unutmadan yaptı... Hatta biz ilk meclis açıldığında her yıldan adettir,  çiçek verileceğini düşündük. Ancak çiçek verilmeyince, “Demek başkanlık odasında kutlandı” diye düşündük. Ancak sonradan gelen konuşmalar bu durumu açığa da çıkarmış oldu...