SOYLU DAHA NE YAPSIN? 
 
Trabzon yatırım bekliyor, bölge iller Rize, Ordu dur durak demeden yeni yatırımlar için bastırıyor.  
Projesini alan Ankara’ya gidiyor. Bastırıyor koparıyor.  

Ama Trabzon’da ödeneği çıkmış yatırım programına alınmış yatırımlar dahi halen daha şehirde tartışılıyor.  Mesela Akyazı’ya şehir hastanesi, eleştirenler, burası hastane olmasın diyenler alternatif gösteremezken, yakın iller bizde yer hazır diyerek Trabzon’dan bu yatırımı kaydırmanın yolunu arıyorlar.  
Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde her hafta sonunu Trabzon’da geçirerek Turizm ile ilgili büyük mesafe kat eden Soylu, İçişleri Bakanlığı gibi önemli ve yoğun bakanlığa geçtikten sonra turizm çalışmaları neredeyse rölantiye alındı.  

İçişleri Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kadar rahat değil. Bu nedenle Soylu o dönemdeki kadar şehre ilgi gösteremiyor fakat Trabzon’dan Ankara’ya Trabzon’da taş üstüne taş koymak için giden her projeyle sonuna kadar ilgileniyor. Yeter ki birileri bana proje getirsin diyor.  

Fakat şehirdeki STK’lar ve iktidar partisinin il yönetimi proje üretme konusunda ne yazık ki yeterli yoğunlaşmayı sağlayamıyor. Türkiye’nin en güçlü bakanlığına sahip iken, alınabilecek onca yatırım var iken biz halen daha yatırım programına alınmış şehir hastanesi oraya mı buraya mı yapılsını? tartışıyorsak, burada Soylu’ya bir kabahat bulmak hiç te vicdani değil.  

Ülke savaş halinde iken bile Trabzon Milletvekilleri, Bakan Soylu ile birlikte Trabzon’a bir yatırım daha almanın gayretini gösterirken Trabzon’daki STK’lar, TTSO’suyla, TTB’siyle, DKİB’siyle, MÜSİAD’ıyla, ASKON’uyla, TSGİAD’ıyla, TSİAD’ıyla biraraya gelip bizim önceliğimiz şudur deyip topyekun bakana çıkamıyor.  


Bu fırsatlar şehrimizin ayağına çok gelmez. Bu nedenle şehrin dinamikleri Trabzon’u geleceği için artık biraraya gelmesini bilmeli ve Bakan Soylu’nun ‘Yatırım istiyorsanız gelin Ankara’da hep birlikte koşturalım çağrısına teker teker değil kol kola cevap vermeli. Şehir için projesi olan insanlar siyasi partiler tarafından da desteklenmeli, yerel yöneticiler şehre katma değer sağlamak isteyen kişileri baş tacı etmeli. Bu şehrin başka kurtuluşu yok.  
 
 
ÇAĞRI MERKEZİNE ELEMAN ARANIYOR  

Trabzon’un iki bakanının olması büyük bir avantaj. Soylu Çalışma ve sosyal Güvenlik bakanı iken Trabzon’a bakanlığın çağrı merkezini açtırarak önemli bir istihdam sağladı. Partinin önemli organlarından da kişiler bu çağrı merkezinde görev aldı.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çoruh Aksa çağrı merkezini Trabzon’a kurdurarak yine önemli bir istihdam kapısını memleketine sağladı.  
Diyeceksiniz ki bunları şimdi yeniden hatırlatmanın ne alemi var.  

Bu iki çağrı merkezine de eleman alımı yaparken hiçbir yöneticiye bireysel olarak buraya ihtiyacı olan birini koyacağız haberiniz olsun denilmedi.  
Fakat geçtiğimiz günlerde il yöneticilerinin cep telefonlarına şöyle bir SMS geldi.  


Değirmendere’de açılacak olan Enerji Bakanlığı KCTAS (Kayseri Civarı Elektrik dağıtım) çağrı merkezine eleman alımı yapılacaktır. 1510 TL maaş, en az lise mezunu, haftada iki gün tatili var. Önereceğiniz isimler en geç Pazar günü yani bugün saat 17.00’a kadar bilgilerini il başkanlığına bildirsin.  

Evet şehre yatırım yapılması, istihdam sağlanması güzel bir olay fakat önceki iki çağrı merkezine eleman alımlarında yöneticilere böyle bir bildirimde bulunulmazken, neden sadece 30 kişinin alınacağı çağrı merkezi için böyle bir bilgilendirilmede bulunulduğu merak konusu oldu  


Bu arada yatırımın buraya gerçekleşmesini sağlayan Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a istihdama katkılarından ötürü bir kez daha teşekkür ediyoruz.  
 
FORUM YEREL ESNAFI SİLDİ BELEDİYE KOLAYLIK SAĞLADI  

Forum AVM Trabzon için büyük bir niğmet büyük bir şans ve şehir esnafına modern çağda alışveriş sistemi nasıl işleri öğreten önemli bir okul oldu. Artık kabına sığmayan Forum AVM deniz Feneri Meydanına doğru büyüyecek. Büyükşehir belediyesi bu konuda Forum AVM’ye her türlü kolaylığı sağlamış ve Forum’a büyümesi için gerekli izinler verilmiş. Buraya kadar herşey normal, Forum’un büyümek istemesi, Büşükşehir Belediyesi’nin yeni yatırımın önünü açması gibi.  

Fakaaat. Büyükşehir Belediyesi her zaman kıyak geçtiği veya kolaylık sağladığı Forum AVM’ye gösterdiği hassasiyeti acaba yerel esnafa gösteriyor mu?  

Hadi gösteriyor diyelim. Farum AVK içindeki tüm yerli markaları birer birer budadı, zorla kapıya koydukları mahkemelerde süründürdükleri oldu. Mallarına el koydukları dahi oldu.  

İçinde yerli bir satıcının barınamadığı Forum AVM’ye büyükşehir belediyesi neden yerel esnafı korumak adına şart koşamıyor. Yerel esnafı belini büken bu AVM’ye her türlü kolaylığı sağlarken, neden ‘İçinde yerel esnafı barındıracaksın, benim turizm ofisim olacak, benim belediyemin temsil noktası olacak, fındık satan, tereyağı satan, keşan satan, sürmene bıçağı satan yerler mutlaka olacak. Onların kiraları diğerlerine göre şu kadar düşük olacak demiyor. Biz işin kötü tarafını düşünmek istemiyoruz ama bu şehirde birilerinin bazı büyük firmalara nereleri nasıl peşkeş çektiğini iyi biliyoruz.  


Bu nedenle Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’ndan Forum’un büyümesine şart koşup yüzde 20’lik yerel esnaf ve yerel ürünler ile turizm enfermasyon ofisi gibi yerleri de karşılığında talep etmesini istiyoruz.  
 
TRABZON’DA MHP HAYIR DİYECEKTİR  
 
Yeni anayasa maddelerinin mecliste kabulü ile yavaş yavaş referandum çalışmaları da başladı. Özellikle MHP kanadında büyük bir bölünmüşlük söz konusu. Gerek meclisteki oylamalarda gerek öncesinde 5 milletvekilinin ‘Biz hayır diyeceğiz’ açıklamışında sonra tabanda bir Hayır harekatı başladı. 5 milletvekilinin hayır açıklamasın MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli’nin tepki göstermeyişi de Bahçeli’nin tabana bu konuda karışmayacağının bir sinyaliydi.  

Türkiye’de Bahçeli tarafından atananlar ve görevden alınanlar diye ikiye bölünen MHP’nin Trabzon’da görevden alınan ismi MHP Trabzon eski İl Başkanı Muammer Demeli’de referandumda Hayır oyu vereceğini, ve bununla da kalmayıp, kapı kapı gezip, başkanlık sisteminin Türkiye’yi getireceği karanlık kuyuyu herkese anlatacağını ifade etti.

Türk seçmeninde bir bozkurt ihyası olduğunu, kesinlikle kimsenin boyunduruğu altına girmeyeceğini ifade eden Demeli, ‘Buradan hodri meydan diyorum, MHP’li, AK Partili kim olursa olsun. Gelsin benimle bir TV programına katılsın. Hodri meydan diyorum. Ben dersime çalıştım gelsin beni Evet’e ikna etsin.

Başkanlık sistemiyle gelecek federasyon yapısı ve eyaletleri. Yerel yönetimler yasası ile ülkenin nasıl bölüneceğini. Hepsini konuşalım. Vekil ise vekil il başkanı ise il başkanı. Hepsi ile madde madde tartışalım’ dedi. Bakalım gerek MHP’deki evet diyenler kanadında gerekse AK Parti kanadında Muammer Demeli ile karşılaşıp referandumda evet mi hayır mı konularını konuşabilecek cesaretlilikte birileri çıkacak mı?  
 
 TRABZON’DA CHP’NİN YOL HARİTASI  
 
 Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon teşkilatı geçtiğimiz hafta başlattığı ilçe danışma kurulu toplantılarını devam ettiriyor.  

CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör ve beraberindeki ekip ilçe ilçe dolaştı. Her gittiği yerde Başkan Güngör sert mesajlar verdi. 
Başkan Güngör her gittiği yerde hükümeti eleştirirken partisi için de neler yapılması gerektiğine dikkat çekti. En çok vurguyu ise kadınlar ve gençler için yaptı. Başkan Güngör başarının ancak ve ancak kadınlar ve gençlerle gelebileceği hatırlatarak teşkilatından çok çalışmasını istedi. 

CHP’nin ilçelerde sağladığı bu hareketlilik teşkilatta büyük yankı uyandırdı ve ilçelerdeki CHP’lileri de harekete geçirdi.  


Trabzon’un hem doğu hem de batı İlçelerde, “Başkan Güngör önemli işlere imza atıyor. CHP için gece gündüz çalışıyor. Bu şehirde yolu açıktır” sesleri yankılanıyor. 
İlçe danışma toplantıları cumartesi günü gerçekleştirilecek olan Ortahisar Danışma Toplantısı  ile son bulacak.  

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz ay Ortahisar İlçe Başkanı Recep Arslantürk beklediği çalışma ortamını bulamadığını belirterek istifa etmiş, Ahmet Koltuk görevi devralmıştı.  
Bu hafta sonu gerçekleştirilecek olan Danışma Meclisi’ndeki toplantı sonrası Ortahisar ve İl teşkilatının birlikte daha fazla uyumla beraber hareket ederek CHP’yi hareketlendireceği ve referandum için adım atacağı görülüyor. 
 
TRABZONSPOR’U YÖNETEN 3 KİŞİ KİM? 
 
Trabzonspor’da Genel Sayman ve Bilişim Sorumlusu Orhan İlarslan’ın istifasının ardından sarf ettiği sözler camiada büyük rahatsızlığa neden oldu. 
 
Trabzonspor’u kötü gidişatından kurtarmak isteyen başkan Muharrem Usta’nın tek başına hareket ettiği iddiaları ayyuka çıktı.  
 
Usta’nın seçim döneminde ve başkanlık döneminde aldığı eleştirilerde sürekli olumlu görüşler vererek başkanın yanında duran Trabzon kanadının temsilcisi İlarslan’ın, ‘Kulübün uzun zamandır beri 2-3 kişi ile yönetilmesinden dolayı rahatsızlık duydum ve istifa ettim’ açıklaması yönetim içerisindeki krizi gün ışığına çıkardı. 
 
Medyaya sürekli birlik görüntüleri veren bordo mavili yönetimin dağılmaya gittiğinin endişesi başladı. 
 
Ki bu kanıtlayan bir konuda Caceres transferinde ortaya çıktı… Başkan Usta’nın da bizzat takip ettiği transferde menajerlere ödenmesi planlanan ücretler nedeniyle bazı yöneticilerin rahatsız olduğu ve Uruguaylı futbolcunun transferini istemediğini duyduk… 
 
Yönetimin içinde çatlak olduğu böylece kendini hissettirirken İlarslan’ın bahsettiği o 2-3 kişinin kim olduğu merak konusu oldu. 
 
Bordo mavili camianın farklı isimlerinden aldığımız görüşlere göre bu isimlerin Muharrem Usta, Ahmet Çubukçu ve Ersun Yanal olduğu yönünde… 
 
Bu 3 isimden biri fire verirse Trabzonspor’da erken seçim kaçınılmaz gibi görünüyor…  
 
Böylece boynu bükük Trabzonspor’un başkaldırışı yarım kalacak gibi… 
 
Bu kadar da olmaz demeyin Nevzat Aydın bile Trabzonspor’a taraftarlık desteğinin dışında bütün elini kolunu da çekmiş durumda…