Başbakan Binali Yıldırım, “Referandumu en kısa zamanda milletin önüne getireceğiz. 2017’de seçim falan yok. 2018’de de yok. 2019’a kadar hiçbir şey yok” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığının koordinasyonuyla gerçekleştirilen İhracat Zirvesi 2016 Grand Tarabya Otel’de düzenlendi. Zirveye Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İstanbul Valisi Vasip Şahin, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve sektör temsilcileri katıldı.
Zirvenin kapanış konuşmasını yapan Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’de 14 yılda büyük değişimlerin olduğunu söyleyerek, “Bunu hep beraber yaşadık. Devletle özel sektör, üniversiteler arasındaki mesafe daha da yaklaştı. Bir yanda sektör temsilcileri, diğer tarafta hükümet temsilcileri bir araya gelerek sorunlarımızı bütün detaylarıyla konuşma fırsatları bulduk. Daha müreffeh daha kalkınmış bir Türkiye için hepimizin düşüncesi hedefleri ayın. İstiyoruz ki işadamlarımız daha fazla yatırım yapsın üretsin ihraç etsin. Bunu başarırsak daha fazla insanımıza iş aş temin etme imkanımız olur. Refahımızı daha fazla arttırabiliriz cari açığımızı azaltabiliriz. Döviz rezervlerini daha çok arttırırız. Türkiye’nin gücüne güç katarız. Açıkça her fırsatta ifade ediyorum ihracatçılar, işadamlarımız, yatırımcılarımız ekonomini bel kemiğini oluşturuyor. Ekonomimizin çarkını sizler döndürüyorsunuz. Türkiye ismini Türkiye bayrağını dünyanın dört bir yanına taşıyorsunuz. Sizlerin ödediği vergiler dev yatırımların kısa sürede hayata geçmesine vesile oluyor. Sizler sayesinde Türk ürünleri dünyanın dört bir yanına yayılıyor. İftihar ediyoruz” şeklinde konuştu.

“EKONOMİK GELİŞMENİN OLMAZSA OLMAZI GÜVEN VE İSTİKRARDIR"
İşadamlarına daima milletten yana oldukları için teşekkür eden Başbakan Yıldırım, “Daima milletten yana oldunuz. Demokrasiden, hukuktan adaletten yana oldunuz. Bunun farkındayız. İster siyasette ister ticarette milletine güvenen mutlaka kazanır. Şu veya bu örgüte sırtına dayayanlar şu veya bu devletin yönlendirmesiyle hareket edenler hem siyasette hem ticarette kaybetmeye mahkumdur. Ekonomik gelişmenin olmazsa olmazı güven ve istikrardır” dedi.

“HEM DARBEYİ HALLETTİNİZ HEM EKONOMİYİ YOLUNA KOYDUNUZ"
Bazı işadamlarının kötümser ruh halinde gördüğünü belirten Başbakan Yıldırım, “Bu durum doğrusu bizim ülkemiz için hakettiğimiz bir durum değildir. Büyük bir darbe belasından kurtulduk. Tanka topa tüfeğe uçağı karşı hiçbir silahı olmayan iman gücüyle karşı koyan bir milletin zaferiydi 15 Temmuz. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde bu kahramanlarımız bu ülkenin daha huzurlu olması için gereken her şeyi yapıtlar. Böyle bir dönemden geçen Türkiye’de çok daha farklı şeyler beklendi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası her şey altüst olacak ekonomik istikrar bozulacak toplumda çok büyük kargaşa ve huzursuzluk olacak diye beklendi. Ama hesapları tutmadı. Sizler sadece darbeyi önlemediniz. Türkiye’nin ekonomisine yapılmak istenen darbeyi de engellediniz. Hem darbeyi hallettiniz hem ekonomiyi yoluna koydunuz” diye konuştu.

“YENİ BİR TAKIM ÇARELER ÜRETMEK LAZIM"
Dünyanın zor günlerden geçtiğini belirten Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:
“2008’den beri küresel kriz devam ediyor küresel krizin en önemli sonucu küresel ticarette daralmadır. Dolayısıyla en önce sizleri etkiliyor. İhracatçıları etkiliyor. Pazar daralınca rekabet konusu ön plana çıkıyor. Yeni bir takım çareler üretmek lazım. Hükümet olarak işbaşına geldiğimiz de dedik ki ekonomideki hedefimiz, yatırım istihdam, üretim, ihracat bu dört hususta çok büyük destek vereceğiz. Dedik. Bu geçtiğimiz 6 ay içerisinde bu anlamda düzenleme olarak çok şeyler yaptık. Burada da görüyorum. 15 Temmuzu yaşamış bir ülke olarak kamu kurumlarının içerisine yuvalanmış bütün kurumların sistemini zehirlemiş alçak örgütün oluşturduğu mikropları hala temizleyebilmiş değiliz. Bunun için mücadele devam ediyor. Bürokraside, kollukta yargıda, askerde bu temizlik harekatı devam ediyor. Bazıları giderayak hainlik yapmaya devam ediyor. Kararlar alınıyor ama uygulamalarla ilgili hala problem var. Demek ki karar almak yetmiyor takip edeceğiz uygulamaları aksaklıkları gidereceğiz. 65. Hükümetin başbakanı olarak söz veriyorum. Karşılaştığınız her sorunun çözümü için şahsen yanınızdayım. Enerjimizi azaltan hızımızı kesen bu bürokrasi canavarına karşı birlikte mücadele edelim. Devletin görevi vatandaşın işini zorlaştırmak değil işini kolaylaştırmak, sorunlarını çözmek. Burada da ciddi bir direncin olduğunu biliyoruz. Kaynağını da biliyoruz sabredin bunların hepsinin üstünden geleceğiz.”

“BU ÖRGÜT KÜRESEL BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"
FETÖ’nün yurt dışında algı operasyonuna devam ettiğini söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, “Alçak terör örgütünün ülkemiz dışında acımasızca algı operasyonu devam ediyor. Asla başarılı olamayacaklar çünkü yaptıkları iş yanlıştı ne insanlığa ne hukuka ne de vatandaşlığa sığıyor. Bu örgüt küresel bir terör örgütüdür. Sadece Türkiye’nin başının belası değil birçok ülke için potansiyel tehdit olan örgüt. Bize verdikleri tahribatın ölçülmesi adeta imkansız hale geldi. Yapacakları en son iş silahlı darbe girişimiydi. Orda da boylarının ölçüsünü aldılar. Bundan sonra ne yapmak isterlerse bu millet misliyle karşılık verecek” şeklinde konuştu.

“2017 YILI ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK"
Ümitsiz olmaya gerek olmadığını ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, “2017 yılı çok daha güzel olacak. Hesabınızı ona göre yapın. Beklemeye gerek yok. Bu yapılan algı operasyonları Türkiye’nin gerçek yüzünü yansıtmıyor. Türkiye’nin gerçek yüzü potansiyeli bunun çok çok üzerinde ama ne yapılıyor önce bir moralleri bozalım verimi düşürelim geleceğe yönelik ümitlerini azaltalım darbeyle yapamadığımız işleri belki yaparız diye uğraşıyorlar ama başaramayacaklar” dedi.
Türkiye’nin geleceğinde belirsizlik olmadığını söyleyen Başbakan Yıldırım, “Varmış algısı oluşturmaya çalışanlar var. Türkiye’nin önünde bir iş kaldı. Onda bir mesafe katettik. Darbeden kalan 2007 Cumhurbaşkanı seçilememesinden kaynaklı daha sonra referandumla Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçiminin gerçekleşmesiyle ortaya doğan bir durum mevcut. Bu durum anayasa ile uyuşmuyor. Şimdi yapacağımız iş bu hükümet sistemini mevcut Anayasayla uyumlu hale getirmek, böylece bu alandaki enerji kaybına do son vermek. Bu çok kapsamlı bir değişiklik olmayacak. Sınırlı bir değişiklik yapacağız. En kısa zamanda da referandumu milletin önüne getireceğiz. 2017’de seçim falan yok. 2018’de de yok. 2019 ‘a kadar hiçbir şey yok. İşinize gücünüze bakın kardeşim seçim zamanı değil, geçim zamanı. Millet seçim yorgunu” diye konuştu.
İhracatlara tavsiyelerde de bulunan Başbakan Yıldırım, “Birbirinizin müşterini kapmaya çalışmayın. Yeni müşteri bulun” şeklinde konuştu.
(İHA)