Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye ekonomisinin 24 çeyrektir büyümesine devam ettiğini söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı, TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. Ticaret ve Sanayi odalarının sorun ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıya, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve konsey üyeleri katıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmada Bakan Elitaş, “2016 yılında ABD 4 kere faiz fiyatlarıyla oynayacak şeklinde düşünceler vardı. İnşallah diliyoruz ümit ediyoruz ki, ABD’nin Merkez Bankası artık istikrarlı bir dolar fiyatının, faiz oranının olması konusunda dünyaya yardımcı olur diye düşünüyorum. Dünyanın en büyük tüketici ekonomilerinden biri olan ABD’de ortaya çıkan istikrar, tüm dünyayı istikrarlı hale getirecek. 143.9 milyar dolarlık ihracatımızın bu noktaya gelmesindeki en büyük etkilerinden biri 12.9 milyar dolarlık kur etkisinin var olduğunu paylaşmak istiyorum” diye konuştu.

“24 ÇEYREKTİR TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜYOR. BÜYÜMESİNE DE DEVAM EDECEK”
Bundan önceki dönemlerde Türkiye ekonomisinin hem iç dinamiklerin hem dış dinamiklerin etkisiyle konjonktürel krizlerle karşı kaşıya kaldığını anlatan Elitaş, şunları kaydetti:
"Türkiye sadece 2008 yılındaki küresel krizin, ABD’de yaşanan kriz etkisiyle bir olumsuzluğu da beraberinde yaşamış oldu ve Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ’teğet geçirerek’ sizlerin gayretleri bizlerin istikrarı sağlamak için gösterdiği yoğun çabaları sonucunda teğet geçirerek belirli bir noktaya geldik. 24 çeyrektir Türkiye ekonomisi büyüyor. Büyümesine de devam edecek. 2016 yılını herkesin çekinik olduğu IMF’nin Dünya Bankası’nın Dünya Ticaret Hacmindeki gelişmeyi gelişmekte olan ülkelerdeki büyümeyi olumsuz olarak değerlendirdiği bir süreçte Türk işadamının heyecanı, Türkiye’yi idare edenlerin güven ve istikrara verdiği ehemmiyet doğrultusunda bundan sonraki süreçte 2016 yılında Türkiye ekonomisinin benzer ülkelerden daha iyi bir büyüme performansı göstereceğini, 2017-2018 yılında daha olumlu bir noktaya doğru gideceğini tespit etmiş durumdalar. Biz bu konuda gayret göstererek yoğun çalışmalarla gecemizi, gündüz ederek yakınmayarak 2016’yı kazanç yılı haline getirmek, fırsata dönüştürme haline getirmek bizim elimizde diye düşünüyorum. Artık mazeret üretme zamanı bitti. Çözüm bulup harekete geçme zamanı olduğunu düşünüyorum. "
(İHA)