Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, “AB’nin içine düştüğü bu ekonomik sıkıntıları Türkiye gibi önemli bir pazar, genç ve çalışkan nüfus olmadan, Türkiye gibi ülkelere yatırım yapmadan aşma imkanı mevcut değildir” dedi.
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İstanbul Sanayi Odası Odakule’de düzenlenen “Dünyada Artan Bölgesel Serbest Ticaret Anlaşmaları ve TTIP Müzakereleri” konulu konferansa katıldı.
Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, burada yaptığı konuşmasında, “Son dönemde özellikle bölgemizde ve küresel sistemde meydana gelen değişimler, Türkiye’nin jeopolitik konumu ve gerekse tarihsel birikimi her zamankinden fazla bu ilişkiyi öne çıkarmıştır. Türkiye-AB ilişkilerinde paradigma değişmiştir ve paradigma değişiminin sonucu olarak da yeni bir platformda, bu ilişkiyi çok daha sağlıklı bir düzeyde, sonuca yönelik bir şekilde sürdürme imkanına kavuşmuş bulunuyoruz. Oysa ki aynı dönemde, Türkiye’ye baktığınızda, ekonomisini üçe katlayan, siyasi ve ekonomik istikrarla çok daha ileriye giden, işsizlik rakamlarını tek hanede tutabilen, enflasyonu tek hanede tutabilen bir yapı olduğunu görürsek, o zaman bir tarafta gerekli önlemler zamanında alınamadığı için karşılaşılan sıkıntılar bir tarafta da doğru ekonomik politikalarla aynı dönemde Avrupa ve dünyada ekonomik kriz yaşanırken ekonominin daha sağlıklı işlediğini görüyoruz” dedi.

“AB, EKONOMİK SIKINTILARINI TÜRKİYE GİBİ ÜLKELERE YATIRIM YAPARAK AŞABİLİR”
AB’nin içine düştüğü ekonomik sıkıntıları Türkiye gibi ülkelerle aşabileceğini söyleyen Bakan Bozkır, “AB’nin içine düştüğü bu ekonomik sıkıntıları Türkiye gibi önemli bir pazar, genç ve çalışkan nüfus olmadan Türkiye gibi ülkelere yatırım yapmadan aşma imkanı mevcut değildir. Paradigmanın değişmesinin ilk unsuru bu olmuştur. İkincisi, tsunami niteliğindeki illegal göçün yapılan bütün ikazlarımıza rağmen fark edilememesi, bir kaç ay öncesine kadar bu krizin bu kadar büyük boyutlara varacağının algılanamaması sonucunda ortaya çıkan durumda yatmaktadır. Paradigma değişikliğinden bahsederken ikinci önemli unsur illegal göç dalgasının geç algılanması nedeniyle bugün karşılaştığımız durum ve Türkiye olmadan bu sorunun üstesinden gelinemeyeceği gerçeğinin algılanmış olmasında yatmaktadır. Üçüncü unsur terördür. Yıllardan beri terör örgütleri arasında ayrım yapılmaktadır. Bazı terör örgütleri Avrupa’ya zarar vermeyeceği düşüncesiyle terör örgütü olarak adlandırılsa bile gerekli tedbir alınmamıştır. Bazı terör örgütleri de zarar verecek nitelikte adlandırılıp sadece onlarla ilgili tedbir alınmıştır. Bütün terör örgütleri insan öldürmeye, anarşi yaratmaya yönelik terör örgütleridir” diye konuştu.

“TÜRKİYE SCHENGEN BÖLGESİ’NE VİZESİZ GİRDİĞİ BİR NOKTAYI BU SENE SONBAHAR’DA YAKALAYACAKTIR”
“1980 askeri darbesinin ülkemize bıraktığı kötü miraslarından biridir vize uygulaması” diyen Bozkır, “Türkiye, Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi’ne vizesiz girdiği bir noktayı bu sene sonbahar’da yakalayacaktır” ifadesini kullandı.

“KAMU, HİZMETLER VE KAMU ALIMLARI GÜMRÜK BİRLİĞİNE DAHİL EDİLECEK”
Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesiyle ilgili de konuşan Bakan Volkan Bozkır, “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi görüşmelerine bu yıl başlayacağız. Bunu daha ileri götürmek için Gümrük Birliğinin güncellenmesi dediğimiz yeni müzakerelere başlıyoruz. Kamu, hizmetler ve kamu alımları Gümrük Birliğine dahil olmayan sektörlerdir. Bu güncellemeyle bunlar da dahil edilecektir. Türkiye -AB ticaret hacminin 150 milyar dolardan 300 milyar dolara çıkma potansiyeli vardır. Çok önemli bir rakamdan bahsediyoruz. Avrupa Birliği- ABD ticareti yaklaşık 700 milyar dolardır. Burada Türkiye-AB ticaretinin 300 milyar dolardan bahsediyorsak bunun dünya ticareti, ülkemiz için, Avrupa için ne kadar önemli bir rakam olduğunu da burada hatırlamamız gerekiyor. Gümrük Birliği Anlaşması güncellenirken bunun içine bir maddeyi mutlaka koyduracağız. Avrupa Birliği üçüncü ülkelerle STA Anlaşması imzalarsa bunu Türkiye’ye otomatik olarak uygulanacaktır maddesi” dedi.
(İHA)