Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Olayın failinin Fetullah Gülen olduğu ortada. Böylesi bir durumda ABD’nin Gülen’i iade etmemesi, Gülen’in dostluğunu Türkiye’nin dostluğuna tercih ettiğini gösterir" dedi.
Yozgat’ta toplu temel atma töreni için Orman ve Su İşleri Bakanı ile birlikte bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yaptığı açıklamasında "Fethullah gülenin iadesine ilişkin süreç devam ediyor. Fethullah Gülen’in emir komutasında TSK’nın içindeki ona bağlı teröristlerce ve dışarıdaki desteklerle birlikte yapıldığı konusunda bir tereddüt yok. Türkiye’de herkes bunu çok net gördü" dedi.
Bakan Bozdağ, " ABD veya Avrupa ülkeleri onların da istihbarat örgütleri çok güçlü bunu çok net biçimde biliyorlar. ABD adalet bakanlığı ile Türkiye’de yazışma ve görüşme devam ediyor. Gülen’in geçici yakalanması ve tutuklanması talebimiz var. Görüşmeler devam ediyor. ABD Adalet Bakanlığı yetkililerinden şahsıma bir mektup gönderdiler. Bir uzman heyet göndermek istediklerini veya Türkiye’nin uzman heyetini kabul edeceklerini ifade ettiler. Tekliften dolayı teşekkür ettik. Öncelikle ABD’den bir uzman heyetin gelmesini teklif ettik. ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri dün itibariyle 4 uzman kişi gönderme kararı aldı. 22 Ağustos’ta Türkiye’ye gelecekler. 3’ü Adalet Bakanlığı temsilcisi biri Dışişleri Bakanlığı temsilcisi. 23-24 ağustos tarihlerinde görüşmeler yapılacak"

Gülen’in iadesi dünyanın ortak konusudur"
Bakan Bozdağ, "Fetullah Gülen’in iadesi sadece Türkiye ve ABD’nin konusu değil bütün dünyanın ortak konusudur. Yüzlerce insanın ölümüne iki bine insanın yaralanmasına milletin ve devletin zararına neden olan birisini ABD’nin himaye edip etmeyeceğini bütün dünya yakından takip ediyor. Muhataplarımızın yaklaşımları, hukuksal rütun işleyişin sağlıklı işlemesi yönündedir. Biz de bunda gayret ediyoruz. Umarız sonunda ABD Fetullah Gülen’i iade etme kararını verir. Derin ve güçlü ilişkiler böyle bir teröristin ABD’nin himayesine izin vermeyecek şekildedir" ifadesinde bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı söcüsü Trudeau’nun FETÖ terör örgütü lideri Fetullah Gülen’in iade süreci ile ilgili olarak “Aylar sürebilir, yıllar da. Belli bir zaman dilimi belirtemem” açıklamasının hatırlatılması üzerine ise, Bakan Bozdağ, " ABD yetkililerinin yapacağı değerlendirme eğer iade ederse, iade etmek zorunda. İşin doğrusu çok net ortada. Bir suç var ve failinin Fethullah Gülen olduğu ortada. Bütün dünya bunu biliyor. Böylesi bir durumda iade etmemesi Fethullah Gülen’in dostluğunu Türkiye’nin dostluğuna tercih ettiğini gösterir. Mahkeme bir karar verecektir ama ABD’nin vereceği karar siyasi bir karardır. İade ve iade etmeme kararı siyasidir.
Bu karar Türkiye’ye iade yönünde olursa Türkiye ABD ilişkilerinin iki ülkesinin yararına olduğunun, dostluğunun tescili anlamına gelir.
Usame Bin Ladin ABD’yi bombaladığında ABD’nin neler yaptığına dünya şahit. O zaman da hukuk vardı. İade anlaşmaları vardı. O dönemde yapılanları da ABD yönetimi değerlendirirse Türkiye’nin haklılığı ortaya çıkacaktır."
(İHA)