Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AİHM’nin din dersi kararına ilişkin, "Demokrasi birbiriyle çakışan talepler konusunda orta yolu bulan ve onu uygulayan herkesin kabul edebileceği bir uygulamayı hayata koyan bir sistemdir. Kararı gördükten sonra bir değerlendirme yaparız" dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Şırnak’a geldi.
Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı’na özel uçakla gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı Şırnak Valisi Hasan İpek, AK Parti Şırnak Milletvekili M. Emin Dindar ile partililer karşıladı. Bakan Bozdağ ilk ziyareti Şırnak Valiliği’ne gerçekleştirdi. Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Bozdağ, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. AİHM’nin zorunlu din dersleri konusunda verdiği kararı değerlendiren Bozdağ, hükümetleri döneminde Alevi vatandaşların sorunlarını çözme konusunda çok ciddi reformlar yaptıklarını söyledi. Bozdağ, "Ülkemizde ilk defa Alevi vatandaşlarımız bizzat hükümetimizin bir Bakanın düzenlediği çalıştaylarda resmi muhatap kabul edilmiş ve Alevi kültürü Alevi vatandaşlarımızın sorunları çözüm önerileri ilk defa bir masa ortasında devletle konuşulmuş, müzakere edilmiş ve kayda girmiştir. Bunlardan pek çok çözüm önerisi de bugün hayata geçmiş durumdadır. Bildiğiniz gibi Dersim olayları nedeniyle Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan çıktı milletimizden ve Alevi vatandaşlarımızdan özür diledi. Bu bir tarihi adımdır büyük bir olaydır. Bizim ilköğretim kurumlarında okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında ilk defa Alevilik ile ilgili bölümler konuldu. Ama daha da önemlisi bunun ötesinde Alevilik ile ilgili bölümleri Alevi kardeşlerimizin bilgisine önem verdiği dedeler veya başkaca bilge kişiler bizzat yazdılar. Bu karar gerekçesiyle beraber görüldükten sonra elbet bir değerlendirme tabii tutulacaktır. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri Anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler tabi bu derslerin zorunlu okutulmasını isteyen vatandaşlarımız var. Onun için demokrasi birbiriyle çakışan talepler konusunda da orta yolu bulan ve onu uygulayan herkesin kabul edebileceği bir uygulamayı hayata koyan bir sistemdir. Bu yönüyle son derece önemlidir biz o kararı gördükten sonra karara ilişkin bir değerlendirme ayrıca yaparız" dedi.

"TÜRKİYE HER ZAMAN DARDA KALANLARA KAPISINI AÇMIŞTIR"
IŞİD’in saldırılarından kaçarak Türkiye’ye sığınan Yezidiler hakkında da konuşan Bakan Bozdağ, "Tabi hükümetimiz bu konular üzerinde hassasiyetle duruyor. Türkiye har zaman darda ve zorda olan topluluklara bugüne kadar yardımcı olmuştur. Suriye’den ülkemize, ülkelerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle gelmek zorunda olan insanlara kucak açtı. Bir milyon üzerinde Suriye vatandaşı ülkemizde ağırlanmakta ve her ihtiyacı hükümetimiz, devletimiz tarafından karşılanmaktadır. Yezidilerle ilgili şu anda IŞİD’in tehdidinden kaçan ve ülkemize gelen insanlar var biz onlara da kapımızı açtık. Valimizden onlar hakkında bilgiler aldım. Diyarbakır’da da var. Diyarbakır Valimizden bilgiler aldık ayrıca yetkililer ile valimiz ve kendi aramızda konuşacağız. Halepçe’de Saddam’ın katliamı olduğunda da Türkiye yine kaplarını açmıştı. Biz her zaman darda ve zorda olanlara kapımızı açtık. Devletin bütün kurumlarında bu konular yakından takip ediliyor. Onlara ilişkin adımlar atılıyor. Bundan sonra da atılacaktır" diye konuştu.
Şırnak Valiliği’nden çıkan Bakan Bozdağ, buradan Şırnak Adalet Sarayı’na geçti. Daha sonra esnafla bir araya gelen Bakan Bozdağ, yol güzergahında bulunan bir taziyeevine giderek Fatiha okudu. Bakan Bozdağ, daha sonra Şırnak Belediyesi’ne geçti.
(İHA)