Anayasa değişiklik metni üzerinde sağlanan mutabakat sonrası metnin Meclise gelmesi bekleniyor. MHP ile AK Parti’nin “Yüce Divan” konusunda anlaşamadığı ifade ediliyor.
Geçtiğimiz hafta Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptıkları görüşme sonrası metin üzerinde uzlaşıldığına işaret etmişti. İki isim ortak basın toplantısı düzenleyerek kamuoyuna açıklamalarda bulunmuştu. Açıklamadan yaklaşık bir saat sonra ise anayasa değişiklik teklifi, AK Parti grubunda imzaya açılmıştı. Yapılan istişareler, metin üzerinde mutabık kalındığını gösteriyor. AK Parti’nin Meclisteki koltuk sayısı 317, referanduma gidilmesi için ise 330 gerekiyor.
Referandumun bahar ayında olacağı belirtilirken, MHP ve AK Parti’nin metin üzerinde mutabık kaldığı ve kalamadığı iddia edilen maddeler kamuoyunda sıkça konuşuluyor. Metin üzerinde sağlanan mutabakatla cumhurbaşkanı eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecek. Mevcut anayasada ’partisiyle ilişiği kesiliyor’ hükmü yer alıyor. Yeni uzlaşıyla cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği devam edecek.
MHP’nin Yüce Divan konusundaki ısrarı ise kulislerde konuşulan önemli bir gündem maddesi. MHP’nin Yüce Divan’a sevk konusunda 367’de ısrarlı olduğu iddia ediliyor. Pürüzün giderek krize dönüştüğü söylenirken, AK Parti’nin cumhurbaşkanının yargılanmasının kolay olmaması gerektiği düşüncesinde olduğu belirtiliyor.
(İHA)