TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, mini anayasa paketi için toplandı.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplandı. AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısı öncesinde gazetecilere açıklama yaptı. AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, Türkiye için önemli bir çalışma yapmak için bir arada olduklarını söyleyerek, “FETÖ terör örgütünün hain darbe girişimi sırasında PKK terör örgütüyle mücadele esnasında hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Başımız sağ olsun, milletimizin başı sağ olsun” dedi.
15 Temmuz akşamında FETÖ’nün millete, Cumhurbaşkanı’na, bağımsızlığa karşı darbe girişiminde bulunduğunu söyleyen Gül, “Bugün burada bu toplantıyı başlatıyor olmamız o an yaşanan hadiseyi diri tutmaktır. O gece Bülent Tezcan’la anında yaptığımız görüşmede sabaha kadar Meclis’te nöbetimizi tuttuk. Bu mekan sadece bir bina değildir. İstanbul işgal edildiğinde dönemin ileri gelenlerinin toplandığı binadır, kurtuluş mücadelesinin karargahıdır. Geçmişte hiçbir düşman Meclis’i vurma gafletinde bulunmamıştır. Meclisimiz bir daha gazi olmuştur ama bu binayı ayakta tutan sütunları değil milletimizdir” diye konuştu.
15 Temmuz’un bir demokrasi zaferi olduğunu vurgulayan Gül, “Acil değişiklik gerektiren Anayasa maddeleri üzerinde birer kişiden oluşacak mini Anayasa için mutabakata varılmıştır. Bu uzlaşma içinde demokrasimizi pekiştirecek adımları atmaya AK Parti olarak kararlıyız, üç partinin temsilcisi olarak bu anlayışla bir aradayız. Anayasa’da acil olarak yapılacak değişiklikleri müzakere edeceğiz, genel başkanlarımıza sunacağız. AK Parti olarak uzlaşıyı korumakta kararlıyız” şeklinde konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise, bugün üç siyasi partinin temsilcilerinin Meclis’te bir araya gelmesinin önemine değinerek, “Türk siyasetinin sorunlarını ortak çözebilmeyi gösterebilmesi açısından önemli bir adım diye düşünüyorum. 15 Temmuz önemli bir kırılma, dönüm noktasıdır. O gün burada Meclis’te darbecilere karşı demokrasiye suikast düzenleyen çeteye, terör örgütüne karşı ortak mücadele etmenin ne kadar güzel, önemli olduğunu gördük. Darbecilere teslim olmayan siyasi kuruma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Tezcan şunları kaydetti:
“İşimiz bitmedi, asıl işin önemli büyük kısmı bundan sonra Türkiye’nin ibresini güçlü bir demokrasiye doğru yönelteceğiz ya da bundan ders almadan daha kötüye gidecek. Üç önemli aşama var; hesaplaşma, normalleşme, demokratikleşme aşamasıdır. Hesaplaşma aşaması hain girişimin içinde olan her kimse hukuk önünde hesap vermesini öngören aşama. Bir ciddi kırılma noktasından geçtik, kırılma noktasının akabinde hızla normalleşmek zorundayız. Her alanda hızla normalleşmeliyiz. Herkesin kendini güven içinde hissetmesi gerekiyor. Demokratikleşmeye ihtiyaç var, darbe girişimi püskürtüldü, milletiyle beraber darbecileri yendi.”
Tezcan, asgari müşterekler içinde ortak tavır alabilmenin ciddi bir adım olacağını ifade ederek şunları söyledi:
“Mini Anayasa paketinde katkılarının desteklerinin olması büyük ölçüde önemsiyoruz. Özellikle yargı çerçevesinde mini Anayasa paketi yapmak üzere bir araya geldik. Parlamentoda bulunan tüm partilerin bu sürece destek vermesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Başlangıç böyle olabilir ama ilerleyen dönemde bu eksikliğin giderilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Fetullahçı çetenin, terör örgütünün yargı çerçevesinde yerleşip tüm kurumları nasıl teslim almaya çalıştıklarını gördük. Yargının tarafsız olmasının ne kadar önemli olduğunu gördük. Yargı siyasetin emrinde olmamalıdır, tarikatların, cemaatlerin emrinde olmamalıdır. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı üzerinde mutabakata varacağımızı düşünüyorum.”
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, 15 Temmuz’da oluşan uzlaşma ikliminin sonucundan yararlanarak çalışmalarını yürütmek üzere bir araya geldiklerini söyleyerek, “15 Temmuz itibariyle paradigma değişmiştir. Milletimizin beklentisi, devletimizin ihtiyaçları ve devam etmekte olan yangını söndürmek için acele etmeden ama hızla, zaman kaybetmeden bir an önce hayata geçirilmesini teminen uzlaşma iklimini devam ettirmek suretiyle, uzlaşma anlayışıyla çalışmalarımızın yapılması ve tamamlanması birinci önceliğimizdir. Bu sembolik görüntünün, bizim bu çalışmalarımızın ve buradan çıkacak sonuçların ikinci bir önemli tarafı da uzlaşma zemininin heba edilmemesi adına milletimizin ihtiyacı, devletimizin beklentisi gibi temel değerlerin ötesinde farklı siyasi projelere, altyapı çalışması mahiyetindeki çalışmaların, tekliflerin, önerilerin zamanı olmadığını bu görüntü ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.
(İHA)