AK Parti Dış İlişkiler Başkanları toplantısında konuşan eski Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “Arap Baharı aslında çok büyük bir sınav. Bu sınavda devletler de imtihan oluyor. Biz eğer yanlış karar vermiş olsaydık, yanlış adım atmış olsaydık, o zaman gelecek nesillerin yüzüne bakamazdık” dedi.
İki gün sürecek Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Dış İlişkiler Başkanları toplantısı Diyarbakır’da başladı. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan eski Yardımcısı Emrullah İşler, AK Parti İl Dış İlişkiler başkanları, partililer ve davetliler katıldı. Emrullah İşler, programın öğleden sonraki oturumunda Türk Dış Politikasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. İşler, hükümete geldikleri yıllarda daha çok stratejik ilişkileri güçlendirme konusunda çok ciddi adımlar attıklarını söyledi. Sadece AB ile ilişki kurmak ve diğer oluşumları bir tarafa atmak gibi niyetlerinin olmadığını belirten İşler, "Tam tersine öncelikle mevcut ilişkilerimizi güçlendirerek, AB ile olan ilişkilerimizi güçlendirdik ve bu çerçevede Türkiye’deki demokratik standartları yükselttik. Ayrıcalıklı ortaklık teklifleri yapıldı bize ama biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Dolayısıyla AB’ye tam üye olma yolunda kararlılığımız devam ediyor. Eğer AB bu ayak sürtme ye devam ederse üyelik gerçekleşmezse o zaman Cumhurbaşkanımızın o zamanki açıklamaları biz bunları Ankara kriterleri yapar yine yolumuza devam ederiz demişti. Bu yapmış olduğumuz yasal ve anayasal değişikliklerle bizim insanımızın yaşam standardını yükseltecek değişikliklerdi, doğru adımlardı onların hepsini gerçekleştirdik. Dolayısıyla BM’de etkin rol oynadık. İslam İşbirliği Teşkilatı’nı biliyorsunuz Genel Sekreter 2004 yılında Ekmeleddin İhsanoğlu seçildi o da sonradan karşımıza çatı olarak karşımıza çıktı, ama biz bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak orada genel sekreterlik yapmasını temin ettik 9 yıl boyunca. Yine İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği var onun Genel Sekreteri de Prof. Dr. Mahir Erol Kılıç. Bunun dışında Arap Birliği’nde gözlemci üyemiz var. Afrika Birliği’ne gözlemci üyelerimiz var. Bütün uluslararası kuruluşlarda etkin bir şekilde ya üyeyiz ya da gözlemci üye olarak görevlerimizi devam ettiriyoruz" diye konuştu.

“ATA UÇAĞI ALININCA KIYAMET KOPTU ŞİMDİ O ATA GİBİ BİR KAÇ TANE UÇAK VAR”
Arap Baharı’nın çok büyük bir sınav olduğunu belirten İşler, konuşmasına şöyle devam etti:
“Arap baharı aslında çok büyük bir sınav. Bu sınavda devletler de imtihan oluyor. Biz eğer yanlış karar vermiş olsaydık, yanlış adım atmış olsaydık, o zaman gelecek nesillerin yüzüne bakamazdık. Onların karşısında başımız önde eğik olurdu. Eskiden ilişkilerimize, dış ticaretimize bakın büyük çoğunluğu Avrupa’daydı. Biz alternatif pazarlar ürettik. Ortadoğu, Kuzey Afrika, Afrika, Uzak Doğu, yeni pazarlar ürettik dünyanın neredeyse ihracat yapmadığımız ülkesi kalmadı. Rahmetli Özal Ata uçağını aldığı zaman büyük kıyametler kopmuştu Türkiye’de ki Ata uçağı 14 kişilik küçük bir uçak. O zaman ne bu lüks, ne bu konfor, ne gerek var diye Türk basınında yazılar çıktı. Şimdi o ata gibi birkaç tane uçak var ana uçağı var en son tur uçağı yapıldı. Bazıları buna israf diyebilir. Ama bir Almanya Başbakanı Türkiye’ye geldiği zaman uçağa bir bakın, bir Amerika Başkanı geldiği zaman uçağa bakın dünyada itibarı olan belli başlı ülkelerin devlet başkanları geldiği zaman en büyük en lüks uçaklarla geliyorlar. Biz kaldı ki bütün uçaklara devlet ricalinin hizmetine sunduk ve bu bizim hızlı iletişimimizi hızlı ulaşımımızı sağlıyor.”
(İHA)