Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “AK Parti hükümetlerimizin Akdeniz’de kurulacak nükleer güç santralı karşılığında askeri bir üs vermeyle alakalı herhangi bir görüşmesi olmamıştır” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Kocasinan İl Başkanlığı’nın olağan genel kuruluna katıldı. Kurul öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, İğne Ada’da kurulması planlanan nükleer santral için açıklamalarının yanlış anlaşıldığını söyledi. Yıldız, “TBMM’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken İğne Ada’da kesinleşmiş bir nükleer güç santrali var mı? diye soruldu. Bizim İğne Ada’da ile alakalı kesinleşmiş bir hedefimizin olmadığını bahsettim. Bakıyorum bazı gazeteler 3’üncü santral hedefimizin olmadığından bahsettiler. Biliyorsunuz ki sayın Başbakanımızın ve bizim zaman zaman yaptığımız açıklamalarda 3’üncü nükleer güç santralini Türkiye’nin olabildiğince yerli sanayisi ve yerli kaynakları ile beraber yapmasına dönük büyük bir hedefinin olduğunu ve bununla alakalı şuanda bununla alakalı herhangi bir angajmana girilmediğini, 1 ve 2’inci nükleer güç santrallerini yaptıktan sonra bunlarla alakalı hedeflerini ortaya koyacaklarını söylemiştim. Ama İğde Ada ile alakalı ‘Buraya santral yapılacak mı?’ diye sorulduğunda ‘Hayır. Şuanda bununla alakalı kesinleşmiş bilgi ve çalışma yoktur’ diye söyledim ama onu yanlış anlamışlar” dedi.

"AMAÇ HÜKÜMETİ YIPRATMAK"
Bakan Yıldız, AKdeniz’de askeri bir üs kurulması için bir görüşme olmadığını söyleyerek, “AK Parti hükümetlerimizin Akdeniz’de kurulacak nükleer güç santralı karşılığında askeri bir üs vermeyle alakalı herhangi bir görüşmesi olmamıştır. Bu manada herhangi bir müzakeresi söz konusu değildir. Bu AK Parti hükümetlerini yıpratmaktan başka bir amaç taşımamaktadır. Bunu özellikle kamuoyu ile paylaşmak isterim” ifadelerini kullandı.

“YOLSUZLUKLARLA MÜCADELE EDEN HÜKÜMETİZ”
Bir gazetecinin 17 ve 25 Aralık ile ilgili sorusunu da cevaplayan Yıldız, “Türkiye’de özellikle son 12 yıldan bu yana yasakların ve yolsuzluğun üzerine giden bir AK Parti hükümetimiz var ve bununla alakalı ne vatandaşımız nede bütün siyasi partiler herhangi bir tereddüt yaşamasınlar. Bizim bu prensibimizde herhangi bir askıya alma ve herhangi bir geriye bırakma söz konusu olamaz. Bununla alakalı bizim mücadelemiz kesintisiz devam edecektir. Bundan vatandaşlarımız ve muhalefet partilerimiz de dahil olmak üzere emin olsunlar” şeklinde konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye ziyaretini de değerlendiren Bakan Yıldız, şunları söyledi:
“Türkiye Rusya için Rusya’da Türkiye için önemli bir ülkedir. Komşumuz ve dış ticaret hacmimizin 33 milyar dolarlar olduğu önemli bir ülkedir. Liderlerimizin bundan yaklaşık 2 hafta önce yaptığı Sayın Putin’in ziyaretinde bir kısım konu başlıkları da tekrar gözden geçirilmiştir ve geliştirilecek bir projenin özellikle Trakya bölgesinde geliştirilecek projenin hukuki bağlayıcılığı olmayan ama ileriye matuf bir önemli bir projesinden bahsediyoruz. Bunun üzerine BOTAŞ ve Gazprom çalışacaklar ve bu çalışmadan sonra kamuoyu ile paylaşacağız. Güney akımın askıya alındığını ve durdurulduğunu sayın Putin Türkiye’de deklere etti. Biz bu konunun tarafı değiliz. AB ile Rusya arasında olan ve Güney akımın ortaklarının yine AB üyesi ülkeler tarafından oluşturulduğu bir projeden bahsediyoruz. O yüzdem Türkiye eğer önüne bir proje fırsatı konuyorsa bunu değerlendireceğini ve bununla alakalı teknik çalışmaların yapılacağını söylemiştir. Bununla alakalı çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Dediğim gibi Rusya ile Türkiye komşudur. Stratejik açıdan önemli 2 ülkedir.”
(İHA)