Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, FETÖ’cülerin esnafa sirayet edemediğini belirterek, "Kooperatiflerinizde varsa ’Aman ha’ diyorum. Millete ihanet eden size çok rahatlıkla ihanet eder" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Antalya’nın Manavgat ilçesinde düzenlenen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğinin (TESKOMB) Olağanüstü Genel Kuruluna katıldı. Bakan Tüfenkci, esnafın bir milletin bel kemiği olduğunu söyledi.
Kooperatifçiliğin merkezinde ’İnsan’ ve ’Topluma hizmet’ anlayışının olduğunu ifade eden
Tüfenkci, "Kooperatifler ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye’de 38 farklı türde 56 binden fazla kooperatif ve bu kooperatiflerin 7 milyondan fazla ortağı bulunmaktadır. Bu kooperatifler üretimden tüketime, tarımdan sanayiye, ulaşımdan eğitime kadar geniş bir yelpazede faaliyet yürütmektedir. Türkiye’nin en büyük 500 şirketi listesinde Gübretaş, Konya Şeker, Bursa Ecza Kooperatifi, İzmir Ecza Kooperatifi ve Trakya Birlik yer alma başarısını gösterdi. Bu birliklere teşekkür ediyorum" dedi.

"BİR AMELİYATI YAPAN CERRAH TİTİZLİĞİ İÇİNDE BU İNSANLARLA MÜCADELE EDİYORUZ"
15 Temmuz gecesi her siyasi görüşten insanın darbeye karşı kendisini ortaya koyduğunu belirten Bakan Tüfenkci, "İçimizden çıkan hainler, bu milletin vergisiyle, emeğiyle, paralarıyla alınan silahları millete doğrultmaktan çekinmedi. Hainlere karşı sizler o gece meydanları doldurdunuz. Sivil direniş nedir dosta düşmana gösterdiniz. Darbecilere karşı tek bir kurşun atmadınız. Hiçbir vatandaş o tankları sürenlere, silahlarını halka doğrultanlara karşı bir tek silah kullanmadı. Herkes göğsünü siper etti. Onları ikna etmeye ve kışlalarına döndürmeye çalıştı. CHP’lisi, MHP’lisi, AK Parti’lisi ve diğer siyasi görüşü olanlar Yenikapı ruhunu oluşturdular. Bu önemli bir girişimdi. 15 Temmuz’dan sonra Cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi ’Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.’ dedik. Bu hainlerle kin nefret duyguları içerisinde mücadele etmiyoruz. Tamamen hukuk çerçevesi içinde mücadele ediyoruz. İnsanın olduğu her yerde hata vardır. Bir ameliyatı yapan cerrah titizliği içerisinde bu insanlarla mücadele ediyoruz" diye konuştu.

FETÖ UYARISI
Millete ihanet edenlerin kefalet kooperatiflerine de ihanet edeceğini kaydeden Tüfenkci şöyle devam etti:
"Kooperatiflerinizde varsa ’Aman ha’ diyorum. Millete ihanet eden size çok rahatlıkla ihanet eder. Kumpaslar, şantajlarla büyüyen bu yapıyı hepimiz biliyoruz. Esnafa sirayet edemediler. Buralarda para olduğunu anlayamamışlardır. Anlasalardı size de çökerlerdi. Kumpaslarla bunu yaparlardı. Nerede para var bunlar oranın başında, oraya çökmüşlerdir ve sızmışlardır. Kendi milletine silah sıkanların bu ülkeyi kime peşkeş çekeceklerdi kim bilir. Türkiye’yi iç savaşa sürükleyecekler, Suriye’den ve Irak’tan farksız duruma düşüreceklerdi. Millet gece demokrasiye sahip çıktı sabah gitti dükkanını açtı. İhracatçı ihracatını, ithalatçı ithalatını yaptı. Bankalar para transferi yaptı."

"ESNAF VE SANATKARLARIMIZA İŞSİZLİK FONU GETİRELİM"
Esnaf ve Sanatkarlar odalarının yapılandırılması gerektiğini belirten Tüfenkci, "Belli bir zaman sonra o yapılar gitmeyebilir. Olan esnafımıza olabilir. Bu odaları güçlü hale getirmemiz lazım. Bu odaları gerçekten esnafımıza danışman hale getirmemiz lazım. Esnaf ve sanatkarımıza işsizlik fonu getirelim. Yazıktır. Esnaf olan arkadaşlar başına hastalık geldiğinde, iflas ettiğinde ya da herhangi bir nedenle işini bıraktığında bir fon oluşturalım. Bu esnaf kardeşlerimiz 6 ay ile 9 ay arasında en azından kiralarını ödeyip evlerine ekmek götürsünler. Bu noktada esnaf 50 lira veriyorsa biz de 50 lira verelim. Bu işi sahiplenelim" dedi.
Tüfenkci, yeni kooperatifler açılmasının da sınırlandırılması gerektiğini belirtti.

"KKTC DE ANAVATANDAN ALDIĞI GÜÇ İLE EKONOMİK OLARAK GÜÇLENİYOR"
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da Türkiye’nin dünyanın sayılı süper güçlerinin arasına girdiğini söyledi.
KKTC halkının bütün ambargolara rağmen çalışarak, büyüyerek ilerlediğini kaydeden Altun, "KKTC de anavatandan aldığı güç ile ekonomik olarak güçleniyor. Ekonomik olarak ilerledikçe siyasi statüsü de küresel olarak daha da genişliyor" dedi.
TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül de devlet için canlarını vermekten çekinmeyeceklerini vurguladı.
Akgül, "15 Temmuz’da, mesajlarınıza bir bakın. 12’yi hemen geçe herkese mesaj çektim, siz bütün mensuplarınıza çektiniz 1 milyon kişiyi o gece sokağa çıkarttınız. Devletimizin yanında olduk. Devletimizin yanında her zaman olacağız. Esnaf sokağa kolay kolay çıkmaz. Esnaf bugüne kadar sokağa iki sefer çıktı. Birinde artık bitirmişlerdi bizi, tüketmişlerdi, buramıza gelmişti, çıktık yazar kasayı en üst düzey yetkililere attık, işimizi yaptık, geri girdik. İkincisinde 15 Temmuz günü sokağa çıktık, gerekeni yaptık, içeri girdik. Kolay kolay sokağa çıkmayız. Şimdi bazı yerlerde diyorlar ki ’Yine herhangi bir şey var.’ Sokağa çıkacağız, bir kez daha çıkacağız. Yakında sokağa çıkacağız ama bu sefer devletin başına baş, Türkiye’nin başına başkan çıkarmak için çıkacağız. İnşallah o günleri görürüz."
Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu ise, 78 yıl önce esnaf ve sanatkarların üretime teşvik edilmesi amacıyla kurulan Halkbank’ın, esnafın üretimine destek olmanın yanı sıra rekabet gücünün artmasına katkıda bulunduğunu kaydetti.
(İHA)