Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya ile ihracatın yeniden artmasının meyve ve sebze fiyatlarının zamlanmasına neden olmayacağını belirterek, “Bizim bütün üretimlerimizin yüzde 5’i ihracatı oluşturuyor. Dolayısıyla ihracatımızın açılması bizim üretimimizi arttırır, ama fiyatlarımızı yükseltmez” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bayrampaşa’daki İstanbul Meyve Sebze Toptancı Hali’ni ziyaret etti. Hal esnafını tek tek gezen Bakan Tüfenkci, esnafın sorunlarını dinledi. Ziyareti sırasında basın mensuplarına açıklama yapan Tüfenkci, Rusya ile ihracatın yeniden canlanmasından stokçulara karşı alınacak önlemlere birçok önemli soruya cevap verdi. Rusya ile ihracatın yeniden canlanmasının Türkiye’deki meyve ve sebze fiyatlarında zamlanmasına neden olup olmayacağı sorusu üzerine Tüfenkci, “Esasında bizim bütün üretimimizin yüzde 5’i ihracat rakamlarımızı oluşturuyor. Dolayısıyla bu spekülasyondan öte bir anlam taşımıyor. Verilere baktığımızda da bizim 7-8 aylık süre içerisinde Rusya’ya sebze meyve ihracatımız yok denecek kadar azdı. Ve gördük ki rakamlar yerlerde sürünmedi. Biz Rusya’ya ihracat yapmadık ama başka pazarlara ihracatımız devam etti. Dolayısıyla ihracatımızın açılması bizim üretimimizi arttırır, ama fiyatlarımızı yükseltmez” şeklinde konuştu.

“Fırsatçılara asla ve asla prim vermeyiz”
Tüfenkci, piyasadaki fırsatçılara uygulanacak yaptırımlar hakkındaki soruya ise, “Biz her zaman ve her daim özellikle fırsatçılık yapanlara, stokçuluk yapanlara, piyasayı spekülasyonlarla yükseltenlere müdahale edebiliriz. Bu tür faaliyetlerde bulunan hiç kimsenin de gözünün yaşına bakmayız, acımayız da. Fırsatçılara asla ve asla prim vermeyiz. Bizim amacımız piyasanın düzgün işlemesi, tüketicimizin doğru fiyatla tüketmesi” cevabını verdi.

“Ürünlerini soğuk hava zinciri içerisinde taşıyanlara ek teşvik vermeyi düşünüyoruz”
Meyve sebzede üreticiden tüketiciye gelene kadar yaşanan kayıpların nedenleri hakkındaki soru üzerine Tüfenkci, “Siz doğru üretim yapmazsanız, pazara uygun üretim yapmazsanız, doğru şekilde ürünü tarladan toplamazsanız, oradan başlıyor. Ondan sonra paketlemeden ve istiflemeden başlıyor, doğru nakliyattan başlıyor ve nihayetinde de doğru depolamada sonlanıyor. Bunlardan birisindeki aksama olursa ki Türkiye’de bunların hepsinde aksama var, dolayısıyla böyle yüksek oranda bir fireye neden oluyor. Bizim amacımız bunlara ek maliyet getirmeden teşviklerle, örneğin soğuk hava zinciri içerisinde taşınırsa bunlara ek teşvik vermeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“Yüzde 48 kayıt dışı ürün nereye gidiyor?”
Üretimin ardından kayıt dışı satılan yüzde 48 oranındaki ürünün nereye gittiği sorusuna da yanıt veren Tüfenkci, “Ya sisteme girmeden dışarılarda satılıyor, ya direkt başka alanlarla tüketiciye ulaşıyor veya hale uğramadan başka pazarlarda kayıt altına alınmadan satılabiliyor. Yani onun birçok noktaları var. Onun için bunun kontrol noktalarının tebliğini yayınladık ve o tebliğle bu oranın daha da düşeceğine inanıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
(İHA)