Almanya Başbakanı Merkel’in “Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşması güncellenmeyecek” açıklamasını değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Böyle açıklamalarla veya işlerin biraz kötü gitmesiyle kaybedeni hem Türkiye hem de Almanya olur. Her iki taraf da bunun üzüleni olur” dedi.

86. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) nedeniyle İzmir’de bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşması güncellenmeyecek” açıklamasını değerlendirdi. Bakan Zeybekci, “Türkiye ile Gümrük Birliği güncellemesi düşünmediklerini söylemesi için elinde öyle bir yetki olması lazım. Tek başına karar alabiliyor olman lazım. Daha önce bu konuyla ilgili negatif yönde yapılan açıklamalardan sonra Avrupa Birliğinin ilgili otoriteleri tarafından Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliğinin güncellenmesinin her iki tarafın da menfaatine olduğu açıklamaları var. 28 üye ülkenin oy birliği ile Türkiye ile Gümrük Birliği güncellenmesi için yetki talebi var. Bunlar görüşülüyor. Bu görüşmeler devam ederken Almanya’nın böyle bir şey söylemesi, kendi görüşlerini de tam anlamıyla yansıttığını düşünmüyorum. Almanya ve Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi 2017 sonu itibariyle 40 milyar dolara yaklaşacak. Belki biraz da aşacak. Türk ve Alman şirketlerini cirolarına bakarsanız 100 milyar dolarlık bir ekonomiden bahsediyoruz. Böyle açıklamalarla veya işlerin biraz kötü gitmesiyle kaybedeni hem Türkiye hem de Almanya olur. Her iki taraf da bunun üzüleni olur” diye konuştu.

“OLMAZSA OLMAZ DEĞİL”

“Bu açıklamalarla, bu tür olumsuz gelişmelerle her iki taraf da kaybedip her iki taraf da üzüleceğine göre kimlerin sevineceğini iyi düşünmek lazım” diyen Bakan Zeybekci, gerek FETÖ, gerek bölücü terör örgütü mensupları, gerekse iki ülkenin ilerlemesini istemeyen mihrakların sevineceği bir ortamda bu gibi konuları iyi düşünmek gerektiğini vurguladı. Bakan Zeybekci, şöyle devam etti:

“Türkiye olarak Gümrük Birliğinin güncellenmesi bizim için olmazsa olmaz değildir. Gümrük Birliği güncellenmeden de tüm dünya ile ticaret yapar haldeyiz. Gönül ister ki böyle açıklamalar olmasın, hem Avrupa Birliği hem Türkiye’nin kazandığı güncellemesi olsun ama buna siyaseti alet etmemek lazım. Görüşmeler devam ediyor ama böyle ortamlarda biraz susmak lazım. Alman dostlarımıza da onu tavsiye ediyoruz. Eylül sonu inşallah farklı şeyler konuşulacaktır.”

“AVRASYA GÜMRÜK BİRLİĞİNE ÜYE OLMAK İSTİYORUZ”

Bakan Zeybekci, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşması çerçevesini bozmadan Avrasya Gümrük Birliği işe serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirmek istediklerini belirterek, “Görüşmeleri devam ediyor. 2017 yılında görüşmeleri sonuçlanması hedefimiz var. Bitmezse de dünyanın sonu değil, 2018 yılının ilk yarısında olur. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşması çerçevesini bozmadan Avrasya Gümrük Birliği işe serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirmek istiyoruz. Avrasya Gümrük Birliğine üye olmak istiyoruz. Bu bizim ilettiğimiz net talebimiz. Olumlu görüşmeler var. İlk temasları bu sene başlatacağımızı düşünüyoruz.”

RUSYA İLE YAŞ SEBZE MEYVEDEKİ ENGELLER KALKACAK

Bakan Zeybekci, fuarın partner ülkesi olan Rusya ile dış ticaret hacmi hedefinin de 100 milyar dolar olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Rusya da önemli ticaret ve ekonomi ortağımız. 2015 Kasım ayındaki olumsuz gelişmeden önceki dış ticaret hacmi ve ilişkilere hızlı şekilde yaklaştık. Bugün görüşmelerde artık kati fikir birliğine varmış durumdayız. 20 Ekim’de yeni bir dönemin güçlü adımlarını inşallah beraber atacağız. Yaş sebze meyve içindeki bazı ürünlerdeki engelleri en kısa sürede kaldırmayı hedefliyoruz. Ortak talebimiz de bu yönde. Engelleri kaldırmak hedefimiz. Hepsi kısa sürede kalkacak diye düşünüyorum. Domates iki ülke arasındaki ticaretin sembol ismi. Onla ilgili yakın zamanda olumlu sonuçlar alacağız. 20 Ekim’e kadar ana hatları ile Rusya ile aramızdaki ufak tefek tarım ürünleri, et ve süt ürünleri ile kanatlı ürünlerle ilgili problemlerin hemen hemen hepsini çözeceğimize inanıyorum.”

(Ceren Atmaca - Halil Karahan/İHA)