Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, toplantıya gelen bürokratlara, "Biraz sonraki bölüm basına kapalı olacak. Atış serbest. Ne istiyorsanız söyleyin. Eleştirileriniz varsa onları da dile getirin" dedi.
Devlet Su İşleri (DSİ) İzmir 2. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleşen Koordinasyon Toplantısı’na Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanı sıra İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, kamu kurumlarının müdürleri, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları katıldı.
DSİ Genel Müdürü Murat Acu’nun yatırımlarla ilgili bilgiler verdiği toplantının basına açık olan bölümünde konuşan Bakan Eroğlu, "Sunumlar yapılacak. Talepleriniz varsa dağıtılacak formlara taleplerinizi yazın. Bu 3T toplantısı; tenkit, teklif, tavsiye. Biraz sonraki bölüm basına kapalı olacak. Atış serbest. Ne istiyorsanız söyleyin. Eleştirileriniz varsa onları da dile getirin" dedi.

"31 Aralık 2019 saat 16.59’da bitecek"
El birliği ile İzmir’i tüm dünyaya tanıtmak istediklerini kaydeden Bakan Eroğlu, "Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) çok büyük bir proje. Bizim de bununla ilgili eylem planımız hazır, 4 bin 547 tesisi 25 bin TL’lik yatırımla yapacağız" diye konuştu. İzmir’de yatırımda şu ana kadar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde Başbakan Binali Yıldırım’ın 5.4 milyar TL ile ilk sırayı aldığını ifade eden Eroğlu, "Bizim Bakanlığımız da yaklaşık 4 milyar lirayla ikinci sırada yer alıyor" dedi.
EGEGEP kapsamında şu anada kadar 21 baraj inşa ettiklerini ifade eden Eroğlu, "81 milyon fidanı toprakla buluşturduk. 1 şehir ormanı ve 10 bal ormanı tesis ettik. 64 mesire alanı inşa ettik. Hatta Türkiye’de ilk kez terapi ormanını İzmir’de kurduk. EGEGEP ile ilgili İzmir’de önemli hedeflerimiz var. Bu proje 31 Aralık 2019 saat 16.59’da bitecek. 50 baraj ve gölet, 53 sulama tesisi, 10 içme suyu tesisini tamamlayacağız. 83 dere ıslahı, 9 tane de büyük köprü yapacağız" ifadelerini kullandı.

"Çiftçinin cebine 400 milyon TL"
Tabiat master planı ve tabiat turizmi eylem planı da hazırladıklarını anlatan Bakan Veysel Eroğlu, "Buraya her geldiğinde en az 10 bin dolar bırakacak turistlerin gelmesini sağlayacağız. Bununla ilgili birkaç nokta belirledik" dedi.
Sulanmayan 674 bin dekar araziyi de sulayacaklarını ifade eden Eroğlu, "Bunları suladığımız zaman sadece İzmir’de çiftçimizin cebine 400 milyon TL zirai gelir gelecek. Hedefimiz 96 bin dekar araziyi de taşkınlardan koruyup ekilebilir hale getirmek" diye konuştu.

Yapılacak tesisler
Yaklaşık 25 milyar TL’ya mal olacak EGEGEP kapsamında bölgeye toplam 358 baraj ve gölet, 586 sulama tesisi, 87 içme suyu temin tesisi, 33 hidroelektrik santral tesisi, bin 42 dere ıslah projeleri muhtevasında köprü, 1 atık su arıtma tesisi, 8 havza yönetim planı, 759 ağaçlandırma ve ormancılık, 23 şehir ormanı, 72 bal ormanı, 362 mesire yeri, 115 tabiat turizmi etkinlik alanı çalışması, 1 ulusal biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme projesi, 1 baraj göl aynası altında kalacak bitki türlerinin tespiti ve taşınması projesi, 287 otomatik meteorolojik gözlem istasyonu, 3 meteorolojik gözlem istasyonu, 3 meteoroloji radarı, 3 yıldırım tespit ve takip sistemi, 2 yüksek atmosfer gözlem sistemi yapılması planlanıyor.
(İHA)