Başbakan Binali Yıldırım, "Merhum Demirel Cumhurbaşkanlığı döneminde ’kızım’ diye hitap ettiği Tansu Çiller’e hükümet kurma görevini vermedi. Bu anayasa, babayla evladı birbirine düşürdü" diye konuştu.

AK Parti iktidarı öncesinde Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntıları anlatan Başbakan Binali Yıldırım, 192 milyar borç ödendiğini ifade etti. Yıldırım, "Türkiye’nin bir gecede 23 bankası battı, Merkez Bankası 7 milyar TL kaybetti, faizler aldı başını gitti. Bunları unuttu zannediyorlar, siz unutmadınız, gençler bilmeyebilir ama ağabeyleriniz anneleriz, babalarınız iyi bilirler, bugün 15 yıldır hala bunların borcunu ödüyoruz, tam 192 milyar ödedik, bu paraları ödemeseydik şimdi daha ne kadar çok iş yapardık. En az Yavuz Sultan Selim köprüsü gibi 100 tane daha yapardık. Ne oldu? bu paralar uçtu gitti" dedi.

"DEMİREL ’KIZIM’ DEDİĞİ ÇİLLERE HÜKÜMET KURDURMADI"

Mevcut anayasanın getirdiği sıkıntıları anlatan Başbakan Binali Yıldırım, "Merhum Demirel Cumhurbaşkanlığı döneminde kızım diye hitap ettiği Tansu Çiller’e hükümet kurma görevini vermedi. Bu anayasa babayla evladı birbirine düşürdü biz yıldır hizmet ediyoruz ama ne engellere ramen, ne mücadelelerle bu günlere geldik" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin artık ekonomik krizlerle vakit geçirmesini istemediklerini belirten Başbakan Yıldırım, "Artık Türkiye, siyasi ekonomik krizlerle vakit kaybetmesin istiyoruz. Şu an dünyanın en büyük havalimanını İstanbul’da yapıyoruz, dünyanın gözü kulağı burada, Çanakkale’de dünyanın en büyük asma köprüsünün temelini attık. Çanakkale şehitlerimizin anısına yapılacak bu havalimanı da Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında milletimize armağan edeceğiz" dedi.

"TEK ADAMLIK MASALI YALAN OLDU"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştirilerine devam eden Başbakan Binali Yıldırım, "Bunlar samimi değil, daha önce tutturmuştu rejim tehlikede o tutmadı çünkü hepimiz biliyoruz ki rejimimiz Cumhuriyet, Cumhurbaşkanı ülkeyi yönetecek, Bakanlar Kurulunu koyacak, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlarıyla çalışmaya devam edecek. İki başlılık yok, Cumhurbaşkanı ve başbakan arasında var olan anlaşmazlık ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi geliyor herkesin işi belli. Cumhurbaşkanı iktidarın başında. Hem yetkili hem de sorumlu, Meclis kanunları yapacak. Kılıçdaroğlu diyor ki ’muhtarlıklar kapanacak’ Bu kadar cehalet olmaz be kardeşim, muhtarlıkları Meclis bile kapatamıyor, ancak anayasa değişikliği ile kapatabilir. Bunu bile bilmiyor, geliyor yalan yalan bir sürü şey anlatıyor. Yargı sadece bağımsız olmayacak ki aynı zaman da tarafız olacak. Yargı içindeki aramalar yargı bürokratlarının kendi arasından seçtirmeyecek, sizin seçtiğiniz cumhurbaşkanı ve Meclis tarafından, milli irade tarafından seçilecek. Kılıçdaroğlu ve HDP son dönemlerde bir şey ağızlarına sakız etmiş: tek adam. Milleti yanlış yönlendirme. Kılıçdaroğlu siyaseti istismar etmeye devam ediyor. Siyaset cambazların söyledikleriyle aynı değil, mevcut sistemde cumhurbaşkanlığı HSK’ya üye atıyor, değişen sistemde de yine 4 kişi atayacak. Mevcut sistemde cumhurbaşkanı yargılanamıyor. Çok yetkisi var, kabul oyuna ihtiyaç var, yeni sistemde cumhurbaşkanının hem yetkileri var hem de sorumluluğu artıyor, cumhurbaşkanı her suçtan dolayı yargılanabilecek, bakanları yargılanacak, millete hesap adam verecek. Vatandaş diyor, yeni sistemde sadece milletvekilleri mecliste kanun teklifi verecek ve cumhurbaşkanına bakanlara, yazılı soru verecekler haklarında soruşturma açacaklar, genel görüşme yapabilecekler meclis araştırması yapabilecekler. Bu mu tek adamlık, yeni sistemde Meclis de güçleniyor, aynı zamanda iktidar da güçleniyor. Bunların tek adamlık masalı, tek yalanlık masal oldu, millet buna inanmadı. Gücümüz millet, kararımız evet, daima millet kararımız evet, kararımız net oyumuz evet" diye konuştu.

"SANKİ ONLAR OY KULLANACAK"

Avrupa’da düzenlenen hayır kampanyalarını da eleştiren Başbakan Yıldırım, "Sadece Kılıçdaroğlu hayır demiyor. Vatandaşımızı şehit eden FETÖ örgütü bütün gücüyle hayır için çalışıyor. Yıllardır Türkiye’nin bütünlüğünü birliğini beraberliğini hedef alan ve bölmeye çalışan terör örgütü PKK, Türkiye’nin sınır hattında gecekondu hayali gören küresel terör örgütü DEAŞ de hayır diyor. Bunların hayır dediği yerde Türkiye benim millet elbette evet diyecek" şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım, konuşmasının sonunda Burdur’a yapılan yatırımları aktardı. Başbakan Yıldırım, Burdur halkına karanfil ve satranç takımı dağıttıktan sonra şehir hastanesinin açılışına katılmak üzere Isparta’ya hareket etti.

(Hayal Girişim / İHA)