GİRESUN (AA) - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Daha yapacak işimiz var. Adeta kazıyacağız, yapıştıkları yerden onları kazıyacağız. Bir tanesi kalmayacak. Bu bizim boynumuzun borcudur. Bu milletin bize talimatıdır. Bu milletimiz bize onları kazıma talimatı verdi ve biz de milletimizin bu talimatını yerine getireceğiz ve Allah'ın izniyle bütün kılcal damarlardan söküp atacağız." dedi.

Canikli, Atatürk Meydanı'nda demokrasi nöbetindeki vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, dualar sayesinde Allah'ın hesabının ortaya çıktığını belirterek, "Hesapların üzerindeki hesap tahakkuk ediyor. Yeter ki biz yanlış yapmayalım. Yeter ki biz dik duralım. Yeter ki milletin bize verdiği emaneti en iyi şekilde taşıyalım, onu temsil edelim, onu yere düşürmeyelim. Gerisi kendiliğinden gelir, hiç kuşkunuz olmasın." diye konuştu.

"Allah'ın izniyle kalbimizde zerre kadar korku yok." diyen Canikli, "Değerli kardeşlerim, ölümden ötesi var mı? Hepimiz öleceğiz. Önemli olan ne için öldüğündür, ne uğruna öldüğündür, neyi savunmak için öldüğündür. Öyle değil mi? Hepimiz öleceğiz. Rabbim hepimize yaşamın da ölümün de hayırlısını nasip etsin." ifadelerini kullandı.

Bu milletin rahat bırakılması gerektiğine dikkati çeken Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bırakın biz bu millete hizmet etmek için çabalayalım. Bu ülkenin gelişmesi, kalkınması, daha ileri noktalara gitmesi için millet olarak bütün mesaimizi, beynimizi, aklımızı her şeyi onun için kullanalım. Bizi rahat bırakın. Başaramazsınız. Amacınıza ulaşamazsınız. Ahlaksız emellerinize ulaşamazsınız. Bütün dünya bunu gördü. Bu milleti ezip geçemezsiniz. Bu ülkede operasyon yapamazsınız. Kimi kullanırsanız kullanın. Başaramayacaksınız, başaramayacaksınız Allah'ın izniyle. Bir kez daha 15 Temmuz bu destanın yazıldığı tarihi anlardan bir tanesidir, tarihi zaman dilimlerinden bir tanesidir."

Canikli, Allah'ın izni, milletin çelik iradesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkomutan olarak iradesiyle darbe girişiminin püskürtüldüğünü ancak işlerinin bitmediğini dile getirerek, "Öyle bir yapı kurmuşlar ki 40 yıldan beri adeta milletin adeta milletin iliklerine işlemişler. Bütün kılcal damarlara yapışmışlar, sülük gibi emiyorlar. Yıllardan beri, 40 yıldan beri bu milleti, bu terör örgütü, Fetullahçı Terör Örgütü 40 yıldan beri bu milletin kanını emmiş. Ama biz ne yaptık? Bundan önceki ilk kararname ile milletten topladıkları paralarla yaptıkları okulları, sendikaları, dernekleri, hastane, hepsini bir gecede kapattık, bütün mal varlığını devlete, hazineye devrettik." dedi.

- "Yapıştıkları yerden onları kazıyacağız"

O paraların, milletin parası olduğunu vurgulayan Canikli, şunları söyledi:

"Milletten geldi, millete gidiyor. Bir yanlışlık, bir haksızlık yok. Binden fazla okullarını kapattık. Her şeyiyle, bütün mal varlığıyla, binalarıyla. 15 tane üniversitelerini kapattık, 35 tane hastanelerini kapattık. Bir gecede ve hepsini hazineye, devlete, millete devrettik ama daha işimiz bitmedi. Bu topraklar çok hain gördü, yüzyıllardan beri çok ihanetle karşı karşıya kaldı ama böylesiyle herhalde hiç karşılaşmadı. Bu kadar hain, bu kadar sinsi bir örgütle herhalde hiç karşılaşmadı. Daha yapacak işimiz var. Adeta kazıyacağız, yapıştıkları yerden onları kazıyacağız. Bir tanesi kalmayacak. Bu bizim boynumuzun borcudur. Bu milletin bize talimatıdır. Bu milletimiz bize onları kazıma talimatı verdi ve biz de milletimizin bu talimatını yerine getireceğiz ve Allah'ın izniyle bütün kılcal damarlardan söküp atacağız. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın."

Canikli, bu nedenle olağanüstü halin ilan edildiğini ifade ederek, "Normal şartlar altında olsaydı inanın normal sistem içerisinde bunların 15, 20 yılda temizlenmesi mümkün değildi. Ama şimdi olağanüstü hal ve kararnamelerinin verdiği yetkiyle onların 40 yılda bu milletten aldıklarını 40 günde hallediyoruz, Allah'ın izniyle temizliyoruz." şeklinde konuştu.

Bütün kurumları temizleyeceklerine işaret eden Canikli, "Türk Silahlı Kuvvetlerinde de halen geride kalanlar var. Çalışmalarımızı yapıyoruz. Öyle uzun çalışmalar değil, bir kaç gün içerisinde... Patır patır geliyor, kararnameler yayınlanıyor. Bir gecede binlercesinin görevine son veriyoruz. Binlerce kurumlarını, vakıflarını kapatıyoruz. Öyle uzun süreli değil. Ve ayrıca bir daha öyle bir yapı kuracağız ki Allah'ın izniyle, bir daha Türk Silahlı Kuvvetleri içinde veya dışında darbe teşebbüsü ya da buna benzer kalkışma içerisine giremeyecekleri bir yapı kuracağız. Onunla ilgili reform çalışmalarımız tamamlandı. Buraya gelirken o çalışmaların birisinden kalktık, geldik. Yarın da inşallah sabahleyin çalışmalara devam ediyoruz." dedi.

Herkesin bu millete hizmet edeceğine vurgu yapan Canikli, "Hangi kurum olursa olsun, istihbarat örgütleri, silahlı kuvvetler, emniyet ve herkes bu millete hizmet edecek. Başka hiç kimseye hizmet etmeyecek. Sadece bu ülkenin geleceği için çalışacak. Sadece bu ülkenin egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü korumak için çalışacak. Bu ezanları susturmamak için çalışacak. Bu bayrakların buradan inmemesi için çalışacak." değerlendirmesinde bulundu.

Nurettin Canikli, şöyle devam etti:

"Hiç kimse milletten başka kimseden emir alamayacak. Ne Pensilvanya'dan emir alacak, ne okyanus ötesinden emir alacak, ne de küresel güçlerden doğrudan ya da dolaylı emir alacak. Sadece milletten emir alacak. Millet adına başkomutandan emir alacak. Başka kimseden emir almayacak. Eğer bundan sonra kim yaparsa hainliği, 15 Temmuz'da bu kalkışmayı yapan hainlerin başına gelenler onların da başına gelecek. Hainlere sesleniyorum, bunu unutmayın. Bu milletin yumruğu her an tepenize inebilir. Siz bu milletin gülen yüzüne bakarak, 'biz bu ülkede istediğimizi yaparız, istediğimiz sonucu elde ederiz, istediğimiz gibi at oynatırız' diye düşünmeyin. Yanlış hesap yapmayın, yanlış hesabın size bedeli ağır olur."

- "Bu milletin bir ferdi olduğumuz için de gurur duyuyoruz"

Darbe girişimi gecesi 250 şehit verildiğini ve onları rahmetle andıklarını aktaran Canikli, "Eğer biz burada nefes alıyorsak, özgürce bu topraklarda yaşamaya devam ediyorsak toprağa düşen bu fidanlar sayesinde Allah'ın izniyle. O fidanlarımızdan Allah razı olsun. Onlar bu milletin gerçek yıldızları." ifadesini kullandı.

Canikli, siyasi düşüncesi, yaşam biçimi ne olursa olsun Türk milletinin her ferdinin seve seve şehit olmayı göze alabildiğinin, bu olaylarda yaşandığını söyledi.

Meydanlarda şu anda Türk milletinin bütün evlatlarının olduğuna dikkati çeken Canikli, şöyle konuştu:

"Bu kahramanlık destanını yazan milletimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bu milletin de bir ferdi olduğumuz için de gurur duyuyoruz, övünüyoruz. Eğer buna benzer sıkıntıyla karşılaşacak ülke olursa da yardım etmeye hazırız. Hatta zaman zaman uluslararası basında da buna benzer haberler çıkıyor. A ülkesi diyelim, 'bizim ülkemizde ihtilal olsa ne yaparsın' diyor. 'Hemen Türk milletini çağırırız, davet ederiz' diyor. Bu boşuna söylenmiyor. Bunun destanı yazıldı, bunun bedeli ödendi. Bunu herkes gördü, bütün dünya gördü. Laf olsun diye söylenmiyor."

Yüzyıllarca bu destanın okunacağını ve anlatılacağını belirten Canikli, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye sınıf atladı. Demokratik standartlara sahip olma, onları koruma, evrensel değerlere sahip olma, hukukun üstünlüğüne sahip olma ve koruma noktasında Türkiye, Türk milleti sınıf atladı.Türkiye birinci sınıfa yükseldi. Bu değerleri, en önemlisi kendisi korudu. Kendisi sahip çıktığı için sınıf atladı. Artık hiç kimse bundan sonra Türkiye'nin millet iradesine ipotek koyamayacağını, nereden gelirse gelsin, kaynağı ne olursa olsun, hangi yöntemi kullanırsa kullansın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün o sinsi, ahlak dışı, hain yöntemleri dahil olmak üzere hangi yöntemi kullanırsa kullansın geleceğine, evrensel değerlerine, demokrasisine, hukukun üstünlüğüne sahip çıkacağına bütün dünya gördü. Kayıtlara geçti, tarihe yazıldı. Bu millet 15 Temmuz'da tarih yazdı. Tarihin hasını yazdı."

(Bitti)