CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “16 Nisan’da sandığa gideceğiz ve bir tercihte bulunacağız. Bu tercihin sağı solu yok, bu tercihin A partisi, B partisi yok. Bu tercihin sosyal demokratlar, milliyetçiler, ülkücülerle de ilgisi yok. Bu tercih bir demokrasi tercihidir” dedi.

Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Afyonkarahisar’a geldi. Kılıçdaroğlu, temasları kapsamında ilk olarak Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) toplantı salonunda sivil toplum örgütleri temsilcileri ve muhtarlar ile bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada 16 Nisan’da gerçekleştirilecek referanduma değinen Kılıçdaroğlu, tek isteklerinin demokrasi olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu konuşmasında şunları söyledi:

“Farklı kimliklerimiz olabilir, Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşıyor olabiliriz ama bir arada yaşamak istiyoruz. Bir arada huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Bir arada herkesin karnının doyduğun, işinin olduğu bir Türkiye’de huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Sadece biz mi kendi aramızda mı? Hayır komşularımızla da huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Cumhuriyetimizi kurduk, demokrasimizi geliştirdik ve dünyada hiçbir örneği olmayan bir olayı gerçekleştirdik. Nedir dünyada örneği olmayan tek olay? Bir siyasi parti, bir tek parti kendi iradesi ile çok partili hayata geçti. 1947 yılına kendi iradesi ile ama cumhuriyetin ta en başından beri çok partili bir hayata bir özlem olarak duruyordu çünkü demokrasi içinde bir ülkenin daha çok büyüyeceğini hepimiz biliyorduk. Demokrasi içerisinde mücadele edersek bütün dünyaya örnek olacağımızı biliyorduk. 1923 yılında Cumhuriyeti kurduğumuzda, bütün İslam dünyası onlarda cumhuriyeti tercih ettiler, Türkiye’yi örnek aldılar. Demokrasiyi geliştirdik onlarda bizi örnek aldılar. ‘biz de demokrasimizi geliştirelim’ dediler, hep Türkiye örnek alındı. Şimdi bir yol ayrımına geldik, 16 Nisan da sandığa gideceğiz ve bir tercihte bulunacağız. Demokrasiyi mi istiyoruz, tek adam mı istiyoruz? Bu tercihte bulunacağız. Bu tercihin sağı solu yok, bu tercihin A partisi, B partisi yok. Bu tercihin sosyal demokratlar, milliyetçiler, ülkücülerle de ilgisi yok. Bu tercih bir demokrasi tercihidir. Siyasi görüşlerimizi, kimliklerimiz farklı olabilir, yaşadığımız bölgeler farklı olabilir ama bir arada demokrasi istiyoruz, demokrasiyi istemek zorundayız çünkü barışın ve huzurun temeli demokrasiden geçiyor. Demokrasi ne demektir? Demokrasi önce düşünce özgürlüğü demektir. Benim görüşüm farklı, bir başka vatandaşın görüşü farklı ama biz bir arada oturup düşüncelerimizi birbirimize aktarabilmeliyiz.”

(Hayati Kanat - Gökten Ceylan / İHA)