İçişleri Bakanı Efkan Ala, Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıyla ilgili, “Şuanda elimizdeki bütün bilgiler ve bulgular bunun DEAŞ terör örgütü tarafından yapıldığına işaret ediyor. Ama kesinleşmiş bir durum söz konusu değil. Bizim elde ettiğimiz bilgiler ve şahıslar var. O çerçevede bütün bağlantıları dikkatle değerlendiriliyor ve o bağlantıların çözülmesi sonucunda durum ve örgüt daha da berraklaşacaktır” dedi.
İçişleri Bakanı Ala, şehit ve gazi yakınları ile koruculara verilen iftar yemeğine katıldı. Bakan Ala iftar yemeği öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Ala, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısına ilişkin, "Şuanda elimizdeki bütün bilgiler ve bulgular bunun DEAŞ terör örgütü tarafından yapıldığına işaret ediyor. Ama kesinleşmiş bir durum söz konusu değil. Bizim elde ettiğimiz bilgiler ve şahıslar var. O çerçevede bütün bağlantıları dikkatle değerlendiriliyor ve o bağlantıların çözülmesi sonucunda durum ve örgüt daha da berraklaşacaktır. Bu konudaki soruşturma son derece ciddi bir biçimde ve çok kapsamlı bir şekilde devam ediyor” diye konuştu.

“BU ÇAĞ KÜRESEL TERÖRLE MÜCADELE ÇAĞI HALİNE GELDİ”
“Başka ülkelerin İçişleri Bakanları da bizleri arayarak bu konudaki işbirliği taleplerini ilettiler” diyen Bakan Ala şunları kaydetti:
“Bizde onlarla görüşerek bu konudaki çalışmalara, karşılıklı olarak istihbarat alışverişine her zaman açık olduğumuzu ve bunu özellikle istediğimizi söyledik. Bu konuda artık söz söylemekten çok fiili yardımlaşmanın çok ehemmiyet azmettiği konusunu vurguladık. Bu konularda elde edilecek bilgilerin somut olarak netleşmesi ve ondan sonra kamuoyuna açıklanması ehemmiyet eder. Aksi takdirde önceden verilecek bilgiler elde edilecek sonucu etkileyebilir. Bu çağ küresel terörle mücadele çağı haline geldi. Dünyanın birçok ülkesinde kürese terör kendini göstermektedir. Küresel teröre karşıda işbirliği çok önem arz ediyor. O bakımdan elde edilen bilgiler çerçevesinde her bir olaydan sonra o tür olayın olmaması için daha çok tedbir nasıl alınır, hangi tedbirler gözden geçirilmeli bunun çalışması içerisinde olmak milletin güvenliğinden ve huzurundan sorumlu olan makamlara ve görevlilerine düşer. Böylesine koalisyon içerisinde uluslararası nitelik kazanmış terör örgütlerinin saldırısı karşısında da bütün medyamıza, bize, vatandaşlarımıza ve uluslararası camiaya birlikte tek yürek olarak buna karşı durmak düşer. Hiç kimse kendi yapacağı işin eksikliğinden kaynaklanan böylesine ağır bir sonucu elbette ortaya koyacak, bu sonucun ortaya çıkmaması için gerekli tedbirleri alacak çalışma içerisindedir. Bütün bu çalışmalar, her türlü tedbiri o anda almış olmanıza rağmen yine de böylesi sonuçlarla karşılaşmak maalesef zaman zaman oluyor. O zaman hep ileriye yönelik daha çok hangi tedbir alınmalı diye düşünülmelidir. Biz her olaydan sonra soruşturma açıp inceleme başlatıyoruz. O soruşturma ve incelemeden sonra ortaya çıkar. Peşinen şöyledir böyledir demek doğru değil. Peşinen bir yargıda bulunmak bizi yanlışa götürür. Ağır saldırı gerçekleşmiştir ve bunun uluslar arası küresel terörle iç içe olduğu ortaya çıkmıştır. Bundan sonrasında incelemeler, soruşturmalar, değerlendirmeler sonucu ortaya çıkaracaktır.”

“ŞUADAKİ BİLGİLER TERÖRİSTLERİN YABANCI UYRUKLU OLDUKLARINA YÖNELİK”
Terör saldırısını düzenleyen teröristlerin uyrukları hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Ala, “Şuadaki bilgiler teröristlerin yabancı uyruklu olduklarına yönelik. Bu konulardaki soruşturmalar her an yeni sonuçlar ortaya çıkarabilir. O bakımdan biz bu çerçevede soruşturmayı yürütüyoruz. Önemli mesafeler kat edildi” şeklinde konuştu
Bundan sonra alınacak tedbirler hakkında da bilgiler veren Bakan Ala, “Biz her olaydan sonra bir daha tekerrür etmemesi ve bu tür olaylarla karşılaşmamak için nelerin farklı olarak yapılabileceğini hep inceliyoruz. Ama burada dikkat ettiğimiz husus normal hayatta devam edecek. Vatandaşların normal güvenlik içerisinde günlük hayatlarının da idame ettirecekleri bir ortam olacak. Bu özgürlük güvenlik dengesini çok iyi dikkate alarak, ama güvenliği de önceleyerek bazı tedbirler aldık. O tedbirleri daha üst düzeyde gözden geçirerek ihtiyaç varsa daha üst düzeye çıkaracağız” ifadelerini kullandı.
(İHA)