Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Bir asır evvel Çanakkale’de o tepeleri bombalayarak, uçaklarıyla, deniz araçlarıyla İstanbul’a ve ardından Anadolu’ya sarkmak isteyenlerin arkasındaki niyet neyse, 15 Temmuz akşamında TBMM’yi bombalayanların arkasındaki niyet de aynıdır” dedi.
İstanbul Zeytinburnu’ndaki Maruf Vakfı Genel Merkezinin açılışı Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Maruf Vakfı yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda iş adamı katılımıyla gerçekleşti. Kurtulmuş, Maruf Vakfı Genel Merkezinin açılışındaki konuşmasında dünyada yeni bir paradigmaya, yeni bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, Maruf Vakfının üzerinde odaklanacağı, yoğunlaşacağı alanın bu açıdan önem taşıdığını söyledi.
Kurtulmuş, dünya ekonomisi ve siyasetinin son dönemde ciddi sıkıntı, kriz ve kaoslarla karşı karşıya olduğunu aktararak, şunları kaydetti:
"Bu kriz ve kaoslar çok büyük ihtimalle önümüzdeki dönemlerde de devam edecektir. Ekonomide 2008’de başlayan kriz büyük ama sadece kendisinden sonra gelecek krizlerin habercisi olan, yapısal bir krizdir. Bunları yıllar evvelden söylüyoruz. Kapitalizmin önemli bir krizidir. Sanayi kapitalizminin dünyada tüm zorlukları ve eşitsizliklerine rağmen dünyada sağladığı bir şey, orta sınıfları oluşturmak ve bu sınıfın üzerinden dünyada refah ve tüketimin toplumunu sağlayacak bir zenginleşmeyi temin etmek olmuştur. Bütün yanlışlıklarına, arkasındaki emperyalizm ve sömürüye rağmen bu anlamda sanayi kapitalizmi ciddi şekilde kalkınmayı ve refahın bir şekilde toplumla paylaşılmasını kısmen de olsa sağlamıştır."
Kurtulmuş, 1970’lerdeki petrol krizleriyle birlikte yeni bir dönem başladığını ve ondan sonra bir taraftan küreselleşmeyle, bir taraftan 90’lı yıllarda hızlanarak devam eden finans kapitalizmine dönüş süreciyle birlikte dünya ekonomisinin çivisinin çıktığını vurguladı.

“ENERJİ, GIDA, SU KRİZLERİ YAŞANACAK"
Dünya ekonomisinin, sanayi kapitalizmiyle sağlamış olduğu performansı ondan sonraki dönemde devam ettirdiğini aktaran Kurtulmuş, bundan dolayı 2008 krizinin çıktığını ve önümüzdeki dönemde enerji, gıda ve su gibi krizlerle de bunun devam edeceğini ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, siyaset alanında da kriz yaşandığının altını çizerek, "Her ikisi birbirini besleyen iki alandır. Siyaset alanındaki kriz şudur, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyada bir sistem kuruldu. Birinci paylaşım dönemi dediğimiz dönem. Siyasi mekanizmalarını tam kuramadığı için zaten kısa bir süre sonra arkasından İkinci Dünya Savaşı geldi. Bu savaş da bu anlamda paylaşımı tam manasıyla ortaya koyamamış ama sonuç itibariyle dünyayı bugün yöneten kurumları tesis etmiştir” dedi.
Ekonomik ve siyasi alanın birleştiği alanda 3 temel sorun olduğunu aktaran Kurtulmuş, “Birisi, ülkelerdeki ciddi ekonomik yoksulluklar, iktisadi adaletsizlikler, birinin yediği diğerin baktığı, sistematik olarak toplumun ayrıştığı bozuk bir gelir dağılımı meselesi. Bu sorunu çözmeden yoksulluk sorununu çözmeden terör ve göç meselesini nasıl çözeceksiniz? Dünyada nüfusun yüzde 0,7’si dünyadaki toplam zenginliğin yüzde 44’üne sahip. Böyle bir adaletsizlikle bu dünya yürümez” şeklinde konuştu
15 Temmuz akşamında TBMM’yi bombalayanların arkasındaki niyetin aynı olduğunu aktaran Kurtulmuş, “Bir asır evvel Çanakkale’de o tepeleri bombalayarak, uçaklarıyla, deniz araçlarıyla İstanbul’a ve ardından Anadolu’ya sarkmak isteyenlerin arkasındaki niyet neyse, 15 Temmuz akşamında TBMM’yi bombalayanların arkasındaki niyet de aynıdır. Bunlara bu coğrafyanın, bu medeniyetin diliyle cevap vereceğiz. Yapmak istedikleri ne varsa onları inşallah akamete uğratacağız ve marufun ortaya koyduğu o aydınlık çerçeve içerisinde halklarımızı, milletlerimizi birleştirerek, güçlü, büyük Türkiye olarak, bu coğrafyanın yeniden lideri, öncüsü olmaya gayret edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Konuşmaların ardından Maruf Vakfı Genel Merkezi’nin açılışı gerçekleşti. Açılış kurdelesini Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Maruf Vakfı Yönetim kurulu üyeleri ve iş adamları ile birlikte kesti.
(İHA)