61SAAT HABER SERVİSİ – SERKAN KILINÇ -Trabzon’da yarın yapılacak Türkiye’de 81 İl Başkanının katılacağı ‘Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’ öncesinde bugün Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP İl Başkanlığında bir basın toplantısı düzenledi. Partililerin de katıldığı toplantıda konuşan Bingöl, “14 yıllık AKP iktidarının Trabzon’a getirdikleri, göçtür, sıkıntıdır, cefadır…” dedi. 

TRABZONSPOR DEVRİM YAPMIŞTIR
Trabzon stratejik olarak çok önemli bir kent olduğunu kaydeden Bingöl, “Ülkemize kattığı geçmiş yıllarda ki artı değerleriyle çok önemli. Bir çok özelliği var. Ama bir konuya değinmek istiyorum. Trabzonspor, Trabzonspor adeta spor tarihimizde devrim yapmıştır. 3 büyüklerin korkulu rüyası olmuş ve bir Anadolu takımının da büyük başarılara imza atacağını göstermiş, diğer Anadolu şehirlerine örnek oldu. Şehir takımlarını o şehrin insanları destekler. Trabzon bir başka ilki de gerçekleştirdi. Trabzonlu olmayan yüzlerce on binlerce vatandaşımızın Trabzonspor taraftarı olmasını sağlamıştır. İşin gerçeği ben bir başka takımı tutuyorum ama Trabzonspor’a sempatim var. Karadeniz’in hırçın dalgalarını sahalara yansıtarak adeta simgeleşti. Zaman zaman diğer takımların yaşadığı geçiş süreçlerini Trabzonspor bir an önce üzerinden atar ve yeniden Karadeniz fırtınası olup eser. Diğer Anadolu takımlarını cesaretlendirir” ifadelerini kullandı. 



SİİRT’DE MEYDANA GELEN MADEN FACİASI
Siirt’de meydana gelen maden faciasına da değinen Bingöl, “Siirt’te bir maden ocağında göçük söz konusu oldu. Maalesef Türkiye’de iş kazaları çok yaygın bir şekilde çok yaygın anlayışta önemli tedbirlerinin alınmaması nedeniyle iş kazaları adeta iş katliamlarına dönüşerek bir çok emekçi kardeşlerimizin hayatlarıyla sonlanan faaliyetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bunu Soma’da yaşadık dün de maalesef Siirt’te böyle bir facia yaşandı” dedi. 

TECAVÜZCÜLERE AF NİTELİĞİNDE DÜZENLEME
Bingöl, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bir gece yarısı yeni bir AKP uygulaması ile karşı karşıya kaldık. Hoş bu ilk değil. Bu bir AKP zihniyeti. Gece yarısı 6 AKP Milletvekilinin imzasıyla tecavüzcülere af niteliğinde, adeta onları ödüllendirilen düzenlemeye gidildi. Ben AKP’li kadın milletvekillerine, kadın kollarında ki kadın yöneticilere ve AKP’li kadın üyelere buradan Trabzon’dan seslenmek istiyorum. Siz anasınız, kardeşsizin, eşsizin, birkaç dakika lütfen empati yapın. Böyle bir anlayışı böyle zihniyeti nasıl olur içinize sindirirsiniz. Bir sapıklığın tezahürüdür o önerge. Maalesef o önerge yine AKP oylarıyla, CHP ve MHP milletvekillerini itirazlarına rağmen önerge kabul edildi. O kadın AKP Milletvekillerine, Bakan’a sormak isterim, ”Dün gece evinize gittiğinizde huzur içinde başınızı yastığa koyabildiniz mi?”  Bunu şiddetle reddediyorum. Biz CHP olarak sonuna kadar buna karşı direneceğiz. Asla o sapkınları, o tecavüzcüleri, o zihniyete izin veren milletvekillerini sonuna kadar kınıyoruz. Türkiye’de ki bütün anne ve babalara sesleniyorum. Ayağa kalkın, yüreğinizi ortaya koyun. Bu anlayış Türkiye’yi çok kötü bir yönetim anlayışına mahkum ettiği gibi dışarda da bizim itibarımızı bitiriyor”



SAHİL KENTİ OLUP TA GÖÇ VEREN TEK İL TRAZON 
Trabzon’un göç veren bir kent olduğunu ifade eden Bingöl, “Trabzon göç veriyor. Bir liman kenti, önemli tarım ürünlerinin olduğu kent. Bir çok özelliği var, sahil kenti ama göç veriyor. Türkiye’yi gözünüzün önüne getirelim. Sahil kenti olup da göç veren her halde Trabzon dışında başka il yok. Neden göç veriyor. Niçin Trabzonlu hemşerilerimiz Trabzon’dan ayrılmak zorunda kalıyor. Trabzon milletvekili sayısı 8’ken 6’ya düştü. Bu bile Trabzon’da ki göçün ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Trabzon’da 14 yıldır AKP Hatırı sayılır destek alıyor. Buna rağmen göç veriyorsa düşünmek lazım. İktidar Trabzon’a yeterli hizmeti vermiyor o ilgiyi göstermiyor. Nasılsa Trabzonlu biz hizmette götürmezsek, onlara sırtımızı dönsek te oy veriyor diyorlar. Bu doğru bir yaklaşım değil. Buraya geliyorlar, vaatlerde bulunuyorlar. Trabzonlu hemşerilerimiz bu vaatleri çok iyi bilir. Güney Çevre yolu.. Bir çok vaatlerde bulundular. Ama o vaatleri gerçekleştirmediler” diye konuştu. 

FINDIK FİYATINDA Kİ DÜŞÜŞ… 
Bingöl, fındık ve çayın bölgenin önemli gelir kalemlerinden olduğunu ifade ederken özellikle fındık fiyatında yaşanan düşüşe dikkat çekti. Bingöl, “Fındık, çay bu bölgede çok önemli. Şimdi fındık fiyatları tekli haneye düştü. 9 Lira civarında fiyattan bahsediliyor. Geçen yıl rekolte çok yüksekti. O nedenle fındık fiyatları düşük dendi. Bu yıl rekolte yarı yarıya düşmüş doğal olarak fiyatların daha üst düzey olması gerekirken fiyatlar düşük. İktidar ne yapıyor? Trabzon ve bu bölgede ki fındık üreticilerini sahiplenecek anlayışa sahip mi? Benim Trabzonlu hemşerilerimiz tekellerin  eline bıraktı. AKP Ne yapıyor. Koca bir hiç. Vatandaşım bu fiyatla hayat kırıklığı yaşıyor. Trabzon’dan istemeye istemeye göç etmek zorunda kalıyor. Hiç kimse zorunlu olmadıkça doğup büyüdüğü toprakları terk etmez. İnan her an, o toprakların hasreti ile yanıp tutuşuyor. Zorunlu olarak göç etmek zorunda kalıyor. 14 yıllık AKP iktidarının Trabzon’a getirdikleri, göçtür, sıkıntıdır, cefadır…” dedi. 

BAŞKANLIK TARTIŞMALARI
Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Bingöl, “Gerçek niyetleri ortaya çıkmaya başladı. Ülkenin başbakanı çıkıp, “Başkanlık sistemi gelmezse bu ülke bölünebilir” diğer. Bir başbakan böyle bir cümle sarf edebilir. Senin görevin bu ülkenin kardeşliğini, birliğini bütünlüğünü korumak kollamak. Sizden önce başbakanlık yapanların görevi buydu. Ama hiç kimse kaygılanmasın. Bu ülkeyi vatandaşlarımızla birlikte asla ve asla böldürtmeyeceğiz. 
Bölünme tehditleriyle vatandaşları kaygılandırmaya çalışsalar dahi, onlara sormak lazım, Türkiye neden bu hale geldi? 14 yıldır iktidarsınız. 14 yıl boyunca neler yaptınız ki bunu söylemek zorunda kaldınız. Elbette bu tür anlayışlara karşı duyan zihniyetin mensuplarıyız. Sonuna kadar ülkemizin birliğini bütünlüğünü korumaya ahdettik. Vatandaşlarımızın çok büyük bölümü de bu anlayışta. Onlarda biz bu ülkeyi böldürtmeyeceğiz diyorlar” dedi. 

“GÜN GELECEK O TERÖRÜ DESTEKLEYENLER, HESABINI VERECEK” 
Bingöl, yaşanan terör olaylarına da değinirken, “Ülkemizin başında terör belası var. Hiç ummadığınız yerde terör olayı patlayabiliyor. Bir terörist örgüt Artvin’de Genel Başkanımıza suikast düzenledi. O terörist örgüt 1-2 iken hiç birimizin 5-6 yıl önce duymadığı DAES gibi El Nusra gibi bütün dünyanın başına terör örgütleri olarak karşımıza çıktılar. Bu terör örgütleri nasıl oldu da büyüdü dal budak saldı. İstedikleri gibi bu tür eylemlere, bu tür bombalama eylemlerine cesaret edebiliyorlar. Yol verildi. Sınırlarımız bir dönem adeta yol geçen hanına döndü Kevgire dönmüştü. Bütün bunlar aymazlık Türkiye’de ki terör faaliyetlerini bu hale getirdi. Biz terörün her türlüsüne karşıyız. Biz terörü şiddetle reddeden siyaset anlayışına sahibiz. Kan ve göz yaşını asla ve asla kabul etmeyen anlayışın sahibiyiz. Terör bu hale geldiyse, hükümet edenler mutlaka bunun muhasebesini yapmak zorundalar. Hiç kimse zerre kadar CHP kadrolarını asla ve asla bir arada getirecek anlayışı gündemimize getiremez. Biz şiddetle reddediyoruz. Teröre karşı duruşumuz dün de böyleydi yarın da böyle olacak. Gün gelecek o terörü destekleyenler bunun hesabını verecek” diye konuştu. 

YENİ MAĞDURLAR YARATMAYIN
Bingöl, darbe girişimi ile ilgili olarak da, “Biz yüksek sesle ifade ettik. 15 Temmuz gecesi darbeye karşı koyan ilk biziz. Genel Başkanımız uçakta, çok ilginçtir yanında oturan Hayati Yazıcı’ya “Hiç telaşlanma biz CHP olarak darbeye kim teşebbüs ediyorsa bir karşısındayız” diye duruş sergiliyor. Daha kim olduğu belli değil. Sayın Genel Başkanımız uçaktan iner inmez, bizi aradı derhal parlamentoya gideceksiniz dedi. Parlamentoya ilk giden CHP milletvekilleri. Partimiz kapatıldı, genel başkanımız gözaltına alındı. Ağır bedeller ödedik. Ama hep darbeye karşı durduk. Darbecileri yakalayın, hukuk içinde en ağır ceza verin. Ama kurunun içinde yaşı yakmayın. Yeni mağduriyetler yaratmayın. Siz balyozda, atabeyler davasında mağdurlar yarattınız. Şimdi onların itibarlarını iade etmek için yeni arayış içine girdiniz. Biz o dava mağdurlarını savunurken yine bize hakaret ediyorlar. Tarih her zaman olduğu gibi CHP’yi haklı çıkardı. O davanın savcısı olanlar, savunanlar nerede? Mahcup ifadelerle yere bakıyorlar. CHP yöneticileri göğsümüz gere gere nasıl haklı çıktığımızı mütevazi şekilde, ondan pay çıkarmak anlamında değil her fırsatta dile getiriyoruz” dedi